Hej, zakupiłem jakiś czas temu wyświetlacz AOC c27G1 - 27 , jako ze przesiadłem się z 22 cali, może mam złudne wrażenie, ale wydaje mi się, jakby wszystko na pulpicie, w przeglądarce było za duże i dziwnie się skalowało w tym czcionki i nie było wystarczając ostre. W grach wszystko jest idealnie, filmy na YT (na full screanie) również OK. Sprawdzałem ustawienia ekranu w windowsie - powiększenie jest 100% (zalecane) rozdzielczość 1980x1020 i np. w momencie kiedy minimalizuje gre i patrzę np. na facebooka odpalonego na chromie to kłują w oczy pixele - nie wiem czy to po prostu tak musi być bo to kwestia większego monitora, czy może jest na to jakiś sposób ?
Wiem, że np. w chrome można zmniejszyć obraz wyświetlanej treści, ale sam "interface" pozostaje bez zmian, więc to rozwiązanie średnio mnie satysfakcjonuje. Robiłem też to windowsowe poprawianie ostrości czcionki, ale to też nie rozwiązuje problemu. Może jakieś ustawienia w panelu sterowania Geforca ? Może tam powinienem zwrócić na coś uwagę ?
Było mówione wiele razy, że dla monitorów 27 calowych optymalną rozdzielczością jest 1440p, PPI przy 1080 jest po prostu zbyt małe
Za mała rozdzielczość jak na ten monitor (27"). Ogólnie 1080 styka na maksymalnie 24", choć jest optymalne do około 22".
- edit -
Przedmówca mnie ubiegł.
Tyle że w windzie nie mam do wyboru większe. To w Nvidii ustawić np. 2160 × 1440 ? Czy inną ?
edit : a juz chyba wiem - w fhd nie ustawie większej.
Przecież to ekran 1920x1080 wiec tego nie przekroczysz. Jedynie zabawa skalowaniem