Wysoka temperatura karty graficznej
Witam. Ostatnio zauważyłem że w 2 grach(Sniper Elite V2 i Alan Wake) po jakimś czasie gry komputer zaczyna burczeć. Zdziwiłem się ale wątpiłem żeby to miało związek z temperaturą jakiegoś podzespołu bo grałem w Skyrimie na ultra i było OK. Dzisiaj pobrałem SpeedFun, patrzę a tutaj po 2 przejściach dema SEV2 komp zaczyna burczeć. Zminimalizowałem, otwieram SF, patrzę: CPU - OK, wszystko inne - OK. GPU - 72 C. WTF??? 72 C? Czu to aby nie za dużo? Co się mogło stać. W CoD4MW i TF2 jest OK nawet po 4 h gry. Zaczęło się tak od pierwszego odpalenia Alana Wake'a. Moja karta to GTX 560. Kupiona około 20 stycznia bieżącego roku. Czy mam się martwić? Co oprócz oddania do informatyka mogę zrobić?
[2] - Serio? A co z burczeniem?
Taka ma być.
Temp tak, a co do burczenia to juz pewnie nie :) To na pewno grafika burczy?
moj geforce 9800 gt ma teraz 52 :D bez wlaczania zadnych gier
Nie wiem co burczy. Po prostu tak przypuszczałem.
PS. Nawet go oddaliłem od ścianki i położyłem na styropianie bo myślałem że drga ale nie:)
Temp. mojej karty oscyluje między 80 a 85 stopni i nic jej nie jest. Jeżeli nie pojawiają Ci się żadne artefakty, ani inne problemy z wyświetlaniem obrazu w grach, to wszystko jest ok.
To burczenie może powodować właściwie każdy podzespół, opisz je :D
Zauważ, że robi się coraz cieplej na dworze, więc i temperatura w komputerze będzie większa. Większa temperatura danego podzespołu oznacza, że wentylator musi szybciej się kręcić, żeby nadążyć z chłodzeniem. Większe obroty wentylatora = większe wibracje, a te mogą powodować buczenie poszczególnych części obudowy.
Wiatrak na karcie jest pewnie na slizgach bo na kulki sknery nie wylozyli to i buczy. Zawsze mozesz postarać się do niego dostać i nasmarować jakims smarem tudzież olejem (tak, roslinny moze w ostatecznosci byc).
[4] - No jak mam je opisać?:) hmmm... tak jakby do wiatraka który napieprza z prędkością 200 km/h trafił kamyczek o średnicy 1 mm. Pasuje?:)
Zawsze mozesz postarać się do niego dostać i nasmarować jakims smarem tudzież olejem (tak, roslinny moze w ostatecznosci byc).
Wolę nie. Znając mojego pecha i moją znajomość hardware posmarowałbym procesor:)
PS. Nie zauważyłem artefaktów w grach przez cały czas. Pojawiały się tylko w pierwszym tygodniu mojego kompa w GTA IV, NFS: HP i Deus Ex: HR i w JC2 ale wszystkie ledwo do zobaczenia. Później się dopracowało i już ich w ogóle nigdzie nie było. Teraz też ich nie ma nawet jak zaczyna burczeć.
Zdejmij bok obudowy i staraj się zlokalizować ten dźwięk. Może jest coś luźne w obudowie i wpada w wibrację. Jak to wentylator karty, to poruszaj go palcem, sprawdź czy nie ma jakichś bocznych luzów. Zawsze w razie czego masz gwarancję. Nie polecam samodzielnego dłubania i smarowania wentylatora, bo mogą skasować gwarancję.
Dobra jutro to zlokalizuję ale dzięki za odpowiedzi bo przynajmniej będę spokojnie spać że nie trzeba oddawać na gwarancję bo z tym jest tyle zachodu że maskara.
LOL on sam wybiera moment burczenia, raz potrafi burczeć przy 60 C tak jak teraz a raz przy 70 C. Dziwne. Ale z tego co się przysłuchałem jest to zasilacz i okolice. Nie wiem dokładnie bo nie rozkręcałem, rozkręcę jutro ale na dzień dzisiejszy stwierdzam spokojnie że to zasilacz i okolice.