Wymiana monitora na mniej szkodliwego dla wzroku . Jaki i czy warto ?
Cze ostatnio kupiłem sobie lg w2200p i wszystko było super do czasu...
do czasu kiedy zaczął ,,wypalać" oczy nie zważałem na to zbytnio aż w końcu po 3 miechach dostałem zapalenia spojówek ( pewnie od tego monitora- mimo ze jasność najmnieszą jaka ustawiłem) i teraz pytanie czy jeśli bym go sprzedał i kupił np lg e2240s to czy by był przyjażniejszy dla moich oczu ? I jeszcze jedno pytanie dotyczące e2240-s czy on posiada funkcje auto bright (automatyczne rozjaśnianie i przyciemnianie-jakoś tak ) ?
I główne pytanie czy ledy są zdrowsze dla oczu ?
Ps. wiem że e2240s jest dużo gorszy ale niestety już nie mogę wydać więcej kasy .
"pewnie od tego monitora- mimo ze jasnosc najmniesza jaka ustawiłem"
A moze od zlej kalibracji?
A najpewniej od siedzenia godzinami, wpatrywania sie w niego bez przerw, i zapominania o mruganiu.
Fakt lubię posiedzieć przy kompie ale też pamiętam o przerwach . Co więcej używam kropli nawilżających wiec raczej bym ten pomysł odrzucił.
A co do kalibracji to używam ustawień fabrycznych tyle ze jasność zmniejszam do minimum
A i sorry wyłapałem dopiero literówke chodziło mi o w2220p monitor na matrycy ips
Marcin104: Co więcej używam kropli nawilżających wiec raczej bym ten pomysł odrzucił.
Przed użyciem kropli konsultowałeś sięz okulistą, czy po prostu wybrałeś pierwsze z brzegu w aptece? Może to wina właśnie tych kropli?