Opisze problem otóż komputer się wyłącza grając w gry takie jak attila czy metro 2033 ogólnie w gry bardziej wymagające,komputer po prostu się wyłącza jakbym odłączył kabel od zasilacza.Komputer po tym zdarzeniu się normalnie włącza przy czym przy starej grafice nie było takiego problemu.Grafika nie grzeje się powyżej 75 stopni, procesor powyżej 45 stopni a zasilacz wywiewa bardzo ciepłe powietrze a obudowa w niekturych miejscach jest gorąca(przy zasilaczu i przy grafice).
Specyfikacja
Płyta główna M5A78L-MLX V2
2X4gb Ram (patriot)
Procesor FX(tm)-4100 Quad Core 3.6 (12mb cache)
Grafika Palit Geforce gtx480 1.5gb 384bit(zamienione standardowe chłodzenia na arctic exteme plus)
zasilacz Rosewill Stallion Series RD600N-2DB-SL-BK 600W
Gdyby przegrzewała się grafika, to by na początku wywalała artefakty, to samo procesor. Wiec strzelam że to zasilacz. W życiu nie słyszałem takiej nazwy, więc raczej jakiś gów... "no name". Jeśli masz gwarancję, reklamuj, jeśli nie w pierwszej kolejności pożycz/sprawdź ten zasilacz.
Elessar1984: Nie do końca jest tak jak piszesz, jak karta graficzna się przegrzewa to też się wyłącza, jak wyskakują artefakty to znaczy że jest już bardzo źle z kartą i że dni tej karty są policzone.
matrixosz: Wymień zasilacz bo to są z tych co są tykającą bombom. Zmień na markowy typu Thermaltake,be quiet! ,Corsair
Po prostu ten zasilacz już nie wyrabia, źle trzyma napięcia, resety PCta to są oznaki że ten zasilacz już się pierniczy.
Też stawiam na zasilacz, za 250zł można kupić porządną 550-tkę np. od XFX.
Jeśli to wina na 100% zasilacza to polecicie coś do 330zł i wolałbym jednak coś mocniejszego gdyż zamierzam zupgradować kompa poza tym ta gtx 480 ciągnie w stresie prawie 0.5 KW i potrzebuje mocnej lini.Czekam na propozycje.
matrixosz: Każdy z zasilaczy który wymieniłem trzyma dobrze napięcie i ma dobrą linię. Obydwa modele niżej sa dobre
Corsair VS Series 650W
Corsair CX Series 600W
Możesz mieć dodatkową gwarancję dasz 330zł ale masz 5 lat gwarancji na zasilacz, trochę to głupie, bo Corsair samo od siebie kiedyś dawało gwarancję 5 lat, ja jak kupowałem 550W w 2008 to gwarancja skończyła się w 2013 roku. Teraz to niestety tylko gwarancja na trzy lata
Bardziej polecam ci CX series bo ma możliwość odłączania kabli.