Wybory moralne

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
13.02.2026 15:47
1
odpowiedz
Themeth_NPC
1
Chorąży

Wybory moralne

Wybory moralne w giereczkowie potrafią nieraz poważnie wpłynąć na całą opowiadaną historię. Jedna decyzja i świat czeka wybawienie lub zagłada. Może to zmienić całkowicie naszą przygodę jak np. system dobrej i złej karmy.

Ja zazwyczaj robię za oportunistę, więc na przykład jak dostanę jakieś fajne, ciemne moce za dołączenie do zła to wybieram zło.

A Wy jaką ścieżkę moralną zazwyczaj wybieracie - dobro czy zło? Czy w prawdziwym życiu dokonalibyście podobnych wyborów?

14.02.2026 10:22
Mazzz
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Mazzz
15
Pretorianin

Moją ogromną przywarą - wyjaśnił - jest niepohamowana dobroć. Ja po prostu muszę czynić dobro. Jestem jednak rozsądnym krasnoludem i wiem, że wszystkim wyświadczyć dobra nie zdołam, Gdybym próbował być dobry dla wszystkich, dla całego świata i wszystkich zamieszkujących go istot, byłaby to kropelka pitnej wody w słonym morzu, innymi słowy: stracony wysiłek. Postanowiłem zatem czynić dobro konkretne, takie, które nie idzie na marne. Jestem dobry dla siebie i dla mego bezpośredniego otoczenia.

14.02.2026 10:39
2.1
rpg-7
101
Generał

Zoltan Chivay?

14.02.2026 18:05
👍
3
odpowiedz
Themeth_NPC
1
Chorąży

UP

14.02.2026 18:58
mohenjodaro
4
1
odpowiedz
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

Ironią jest trochę, że ten wątek jest zupełnie ciekawy i fajny, ale mało kto się do niego dopisał prawdopodobnie w dużej mierze ze względu na niską reputację autora.

Moim zdaniem gry są projektowane pod bycie dobrym. Oczywiście co druga ma ten sztampowy schemat, że najlepszą broń w grze dostaniesz jak zabijesz brata i w ogóle (potem oczywiście się okazuje, że jest jeszcze lepsza, którą można dostać jak się go nie zabije i zbierze 100 gołębich piór), ale ja po prostu mam problem z graniem złymi postaciami i to jest kwestia błędów projektowych.

Zdaniem twórców gry zły to jest chaotyczny zły, który zachowuje się jak Joker z Batmana, co jest kompletnie bezsensowne w większości gier, a ja bym wolał grać złym jak np. Jarosław Kaczyński/Donald Tusk/Leszek Miler (wybierzcie sobie w zalezności od nielubianej opcji politycznej), czyli generalnie ktoś przez 90% czasu zachowuje się normalnie, ale czasem dla "wyższego dobra" musi zrobić coś złego. Mało jest takich gier, to jest bardzo prymitywne, zerojedynkowe.

Druga rzecz, która mnie irytuje to te systemy karmy, które reagują zbyt pochopnie, bo programiści schrzanili sprawę. Państwo wiecie, o którym studiu mówię.

14.02.2026 19:45
PersonifikacjaCienia
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
PersonifikacjaCienia
37
Brat

Dziecko Słońca
Wybory moralne w giereczkowie potrafią nieraz poważnie wpłynąć na całą opowiadaną historię
A dasz jakiś swój ulubiony przykład takiej poważnej zmiany będącej wynikiem jakiegoś wyboru?

Ja nie mam z góry ustalonego podejścia, wszystko zależy od gry i tego jakiego mogę stworzyć "siebie" w kreatorze postaci. Mam kilka erpegowych archetypów, od których zależy moje podejście. Choć tak jak mohenjodaro zauważył, gdy nie są robione tak, by być faktycznie złym czy dobrym, to złudzenie, które widzimy głównie na pasku karmy czy w opcjach dialogowych a nie w adekwatnej reakcji świata, niestety :/

14.02.2026 20:43
👍
5.1
Themeth_NPC
1
Chorąży

PersonifikacjaCienia

Chyba wiem, który to mój ulubiony :>

Będzie to najprawdopodobniej Star Wars The Force Unleashed

spoiler start

Dobić Vadera i dołączyć do Imperatora i Ciemnej Strony Mocy, albo porwać się na samego Palpatine'a i poświęcić swoje życie dla Jasnej Strony Mocy i dla dobra całej galaktyki.

spoiler stop

15.02.2026 04:55
PersonifikacjaCienia
👍
5.2
PersonifikacjaCienia
37
Brat

Via Tenor

Ok, rozumiem. Też lubię Mareczka :)
Mimo wszystko jest to "tylko zakończenie" i cała droga do finału pozostaje bez zmian, co więcej efekt tego wyboru też nie ma swojego prawdziwego ujścia - patrz "dwójka" :|

14.02.2026 21:06
Soulcatcher
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Image

"Jedna decyzja i świat czeka wybawienie lub zagłada." no tak to akurat nie jest zbyt często, gry pozostawiają nam na ogół zdecydowanie większy margines błędów.

Ja zawsze jestem Neutral Good

15.02.2026 01:57
mohenjodaro
6.1
1
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

"Robi to, co słuszne, niezależnie od przepisów" - ja się obawiam, że większość złych ludzi myśli, że tak właśnie postępuje

15.02.2026 08:18
Soulcatcher
6.2
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

mohenjodaro ja się nie obawiam, ja jestem pewien że większość ludzi jest złych.

15.02.2026 09:43
7
odpowiedz
damianyk
160
Nośnik Treblinek

Gry często karzą za bycie złym, bo bycie złym z jakiegoś powodu równoznaczne jest z byciem chamem. A to oznacza olewanie większości zadań pobocznych. Np. ME2, bądź złym czyli odrzuć wszystkie zadania kompanów.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl