Witam
Od jakiegoś czasu planuję zakup nowego sprzętu, jednak mam mały dylemat dotyczący wyboru
systemu (dotychczas używałem XPka 32bit). Jako że chodzi mi głównie o gry chciałbym żeby
jak najwięcej gier chodziło mi w jak najlepszych detalach. Do rzeczy: teoretycznie mógłbym
wziąć np. Winde 7 i najnowsze gierki miałbym z głowy, ale lubię też pograć w starsze tytuły
typu Baldur's Gate 2, a nawet 1 (słyszałem też, że na 7 nie działa 1 i 2 Gothic, masakra xD). Z
drugiej strony zostając przy XP (większość pewnie powie, że jestem debilem rozważając zostanie przy nim, ale cóż) może i mógłbym pograć np. w trzeciego Maxa na wysokich przy tych maksymalnych dla XP 3,5 ramu, (dodam, że gram max w 1280x1024, monitor nawet nie obsługuje HD, a nie zamierzam go zmieniać) ale prawdziwych maksymalnych detali i tak bym nie uświadczył np. z powodu DirectX ;/. No i na dłuższą metę może się to okazać nieopłacalne choć komputery rozwijają się coraz wolniej.
Reasumując: co według Was jest mniejszym złem? Ja sam znam się jedynie na grach, sprzęt to dla mnie czarna magia xD. I jeszcze dla tych co się orientują: dużo starych tytułów nie działa na 7? Czekam na odp. ;)
Win 7 64 bit to jedyny słuszny wybór.
O ile z Gothic 1 i 2 rzeczywiście jest jakiś problem na 7(pewnie jest na to jakieś rozwiązanie, nie wiem, nie chce mi się szukać) to Baldurs Gate II na pewno działa.
O ile z Gothic 1 i 2 rzeczywiście jest jakiś problem na 7
Był. I to nie tyle z Siódemką, co ze sterownikami do kart NVidia. Wersje dla W7 miały skopaną obsługę DX7. Naprawili to ponad rok temu (od serii 260.xx). Teraz obie części śmigają bez problemów. Podobnież jak BG1 i 2.
Na innych forach też mówią, że cała ta niekompatybilność na 7 jest rozdmuchana. W sumie nikt z moich znajomych też nie narzekał, i tak o wiele gorzej było ponoć z Vistą. Wszystko więc wskazuje na 7 64 bit :)
Wszystko co działa na 7 działa też na Viście i odwrotnie. Praktycznie rzecz biorąc to ten sam system.
BTW niemal rok temu wyszła pierwsza gra której NIE uruchomisz na XP - Battlefield 3, a w tym wychodzi kolejna - NFS MW2.
A ja mam takie pytanie. Dużo większe wymagania od XP ma 7? Bo gdzieś spotkałem się na necie, że na moim złomku laptopie koleś zainstalował siódemeczkę i latało. Możliwe to? Jak ktoś chce sprawdzić specyfikację to Acer Aspire 3692WLMi
Roniq --> W chwili premiery Siódemki każdy nowy komputer spełniał jej wymagania i potrafił komfortowo z nią działać. Branie XP do nowego kompa (zwłaszcza przeznaczonego do grania) w dzisiejszych czasach jest równoznaczne z wstawieniem silnika parowego do nowego samochodu sportowego.
Roniq - to cudo ma 512 RAMU? Odpuść. Przecież na takiej ilości pamięci to nawet XP zamula. Postaw na nim jakiegoś Linuxa np. Ubuntu i będzie szybko śmigać.
[10]
W sumie nie taki głupi pomysł :D A powyższe pytanie to tak tylko z czystej ciekawości :)