Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Własna strona internetowa - czy to ma sens?

11.04.2015 11:52
1
zanonimizowany898326
2
Junior

Własna strona internetowa - czy to ma sens?

Witam. Otóż sprawa jest dość jasna - chciałbym ruszyć z autorskim projektem jakim jest strona internetowa. Chcę, aby to był portal publicystyczny, który tworzą osoby młode, uczące się. Takie, które mają swoje zdanie i nie boją się kontrowersyjnych opinii. Tematyka dowolna. Od polityki, poprzez sport, kulturę, modę i gry. Proste jak budowa cepa, jednak wątpliwości rodzą się wraz z dogłębną analizą całego przedsięwzięcia. Otóż:

1. W ostatnich latach w internecie dokonał się niebywały postęp i nastąpił wysyp różnej maści portali większych i mniejszych. Czy więc na tym ogromnym "targu" jakim jest internet znajdzie się "stragan" dla mnie?

2. Zauważyłem, że o wiele większą popularnością cieszą się strony informacyjne. Ludzie wolą "połykać" kolejne informacje, aniżeli przeczytać czyjąś opinię, która może być niezgodna z ich przekonaniami, co może na starcie zrazić mniej cierpliwych odbiorców.

3. Takie przedsięwzięcie wiąże się również z kosztami. Domena, hosting itp. Jaka jest szansa, że nie uda mi się znaleźć sponsora, a jedynie co po tym przedsięwzięciu zostanie to pustka w portfelu?

4. Jak dotrzeć do ludzi? Znacie jakieś metody PR-owe czy też marketingowe? Nawiązanie współpracy z podobnymi stronami czy reklamowanie się poprzez inne sposoby? Jeżeli znacie osoby, które mają smykałkę do dziennikarstwa możecie im pisnąć słowo :)

5. Początki nigdy nie są łatwe - wiadomo. Tylko ile okres posuchy będzie trwał? Od czego to zależy i w jaki sposób można kontrolować sytuację?

Proszę abyście się odnieśli do moich dylematów. Może macie doświadczenie związane z działalnością internetową czy e-commerce? Każda opinia mile widziana i będę za nią wdzięczny.

11.04.2015 12:19
2
odpowiedz
Apocaliptiq
168
Legend

1. Nikt nie odpowie Ci na to pytanie. Jednak argument, że to 'ogromny targ' do mnie nie przemawia. W dalszym ciągu masz tysiące for dyskusyjnych i serwisów internetowych które odnoszą mniejszy lub większy sukces. Jest też masa tych, które giną w tłumie.

2. Może ale nie musi. Zastanów się dlaczego tak się dzieje. Co sprawia, że strony informacyjne cieszą się większą popularnością. Może jest coś czego im brakuje albo coś co sprawia, że są tak popularne. Oczywiście nie jest tak proste jak brzmi

3. Uwierz mi, że domena i hosting to najmniejsze z Twoich zmartwień. Masz jeszcze koszt zbudowania takiego portalu. Jeśli chcesz go rozwijać potrzebujesz minimum jednego full-stack developera i grafika lub osoby ogarniającej front-end&design oraz programisty back-endowego. Jednak chyba prościej będzie zlecić to jakiejś firmie.
Prawodpodobieństwo porażki jest wysokie. Większość serwisów jakie znasz przeszła bardzo długą drogę. Polecam z zaponzaniem się czym jest MVP. Później pojawią się jeszcze koszty związane z prowadzeniem firmy, koszty usług prawniczych itd.

4. Temat rzeka. Musisz sam znaleźć najlepszy dla Ciebie kanał. Masz jeszcze kwestię wytwarzania contentu. Nikt nie przyjdzie do Ciebie i nie zacznie nagle pisać. I tu jest pewne koło z którego trudno wyjść: jeśli nie ma contentu, nie ma czytelników, jeśli nie ma czytelników nie ma też osób które content chcą wrzucać.

5. Od bardzo wielu czynników. Nikt Ci tego nie powie. Tak jak wspomniałem, sprawdź pomysł budując MVP i zobaczysz czy warto brnąć w to dalej.

Mam ponad 3-letnie doświadczenie w rozwijaniu średniego serwisu internetowego.
To czego się nauczyłem przez te lata to przede wszystkim fakt, że nic nie przychodzi od razu, za dużymi markami stoi zazwyczaj bardzo duże doświadczenie, szczęście i bardzo dużo wytrwałości. Natomiast najlepszym sposobem na sprawdzanie pomysłów jest stworzenie MVP, puszczenie go do ludzi i mierzenie rezultatów.

No i jeszcze kilka innych rzeczy ale o tym można byłoby książki pisać. Zdecydowanie nie jest to temat do rozwalenia w jednym poście na forum.

11.04.2015 12:22
3
odpowiedz
zanonimizowany1081805
2
Chorąży

W skrócie coś takiego jak wolnemedia.net?

11.04.2015 13:08
4
odpowiedz
zanonimizowany898326
2
Junior

@Stand-alone powiedzmy, że content podobny do strony, którą posłałeś, aczkolwiek jest to moje wstępne ustalenie, bo uważam, że coś takiego mogłoby się "sprzedać". Myślę jeszcze nad jakimś konkretnym tematem i tu w grę wchodzi piłka nożna, szeroko rozumiany sport albo też polityka, bo w tych tematach siedzę od kilku dobrych lat, więc uważam że z pomocą ciekawych ludzi byłbym w stanie się czymś ciekawym podzielić.

@Apocaliptiq a jakie mieliście sposoby reklamowania się na początku? Chodzi mi tu o takie formy jak współpraca ze stronami o podobnej tematyce, czy też natrętne wklejanie odnośników na portalach społecznościowych, aczkolwiek ta druga wydaje mi się dość prymitywną formą reklamy.

11.04.2015 13:20
5
odpowiedz
Apocaliptiq
168
Legend

Patrisoo -> w tej chwili w grę wchodzą wyłącznie social media i adwords.

Dobrym sposobem na aktywizację użytkowników są remarketing oraz email-marketing.

Spamowanie i współpraca z podobnymi stronami w naszym przypadku się nie sprawdziła lub źle ją robiliśmy.

edit: spamowania unikaliśmy. Źle ułożyłem zdanie.

Forum: Własna strona internetowa - czy to ma sens?