Szukam szukam i znaleźć nie mogę, ani tym bardziej sam sobie z tym poradzić.
Od pewnego czasu mam problem, co ciekawe nie dotyczy on tylko komputerow w domu. dotyczy on rowniez telefnow komorkowych.
Problem dotyczy niewiadomego pochodzenia trojana/malware/wirusa czy czego tam jeszcze.
Na screenie widac dwa bannery na samej gorze strony, bannery te sa niejako powiazane z liczba przekierowan jakie przegladarka probuje otwierac w momencie wpisania w/w strony.
Dodam ze jest to o tyle dziwne ze zaden, ale to doslownie zaden program praktycznie nic nie widzi, nod32 mowi ze czysto, adw cleaner mowi ze czysto, jedynie jakis apps od malware, niby cos znalazl ale nie mogl wyczyscic, na dodatek co chwile pokazywal mi okienko, ze co prawna zablokowal przekierowanie, ale zrodla problemu poza przegladarka na ktorej aktualnie bylem nie widzial.
wg w/w programu przekierowania maja praktycznie kazdorazowo inny adres www i inny port.
mi sie pomysly na tym skonczyly, moze wy macie pomysl co dolega moim sprzetom. dodam ze problem rownolegle wystepuje bez wzgledu na to czy korzystam z domowego wifi, polaczenia 3g, darmowego aero czy innych sieci bezprzewodowych, zarowno na laptopach (szt 2) jeden na win7 drugi na win8 oraz telefonow samsunga i htc na androidach 4.1.2 i 4.2.2
gdybym o czyms napisac zapomnial to smialo pytajcie
mi sie pomysly na tym skonczyly, moze wy macie pomysl co dolega moim sprzetom. dodam ze problem rownolegle wystepuje bez wzgledu na to czy korzystam z domowego wifi, polaczenia 3g, darmowego aero czy innych sieci bezprzewodowych, zarowno na laptopach (szt 2) jeden na win7 drugi na win8 oraz telefonow samsunga i htc na androidach 4.1.2 i 4.2.2
A co ma operator neta do tego, jak to w plikach siedzi?
Ten "apps od malware" to Malwarebytes Antimalware? Jeżeli nie, to jego spróbuj.
I co to za dziwne programy ściągasz?
Mógłbyś lepiej opisać problem.
Jakbyś chciał wykluczyć siedzenie czegoś na dysku, to mógłbyś odpalić system jakiś z live cd (a właściwie z pendrive) i jakby problem na takim systemie nie występował, oznaczałoby, że zainfekowane są twoje komputery.
(swoją drogą, jak w trybie awaryjnym odpalasz windę to identycznie masz?)
Zakładając, że nie byłaby to wina czegoś siedzącego na dysku, zakładając, że każdy system miałbyś czysty jak łza, a reklamy, bannery dalej by się pokazywały, to obstawiałbym, że w routerze masz DNSy podmienione. Sprawdzałeś DNSy w panelu konfiguracyjnym routera? Jak nie wiesz co to dns, to wklep w routerze DNSy od google.
Od 4 dni mam taki sam problem.
Na PC, 3 laptopach oraz 4 telefonach z androidem to samo. W przypadku telefonu tylko hard reset pomógł. Pewnie kolejne 3 czeka to samo.
Natomiast w przypadku PC oraz laptopów nic nie pomogło. AVG, Malwarebytes oraz Spybot niby coś tam znalazły, ale dalej jest to. W moim przypadku jak kliknę gdziekolwiek na jakiejś stronie to otwiera nowe okno. Akurat ff blokuje, okno włącza się i momentalnie wyłącza. Niby pierdoła, ale denerwuje.
Formata chciałbym uniknąć, bo to aż 4 komputery. A jeśli w plikach które nie chcę stracić siedzi to coś to nic z tego nie będzie. Tylko szkoda czasu.
może przeglądarka ma dopisane rzeczy otwierające strony? Nie myślałeś o reinstalacji przeglądarki? Niektóre programy mogą dodawać do skrótu firefoxa na pulpicie, parametr, który powoduje otworzenie na starcie jakiejś strony dziwnej więc pewnie w samym about:config firefoxa też można do nowej karty dopisać adres strony, który ma się otworzyć?
Firefoxa można zresetować do ustawień fabrycznych więc poszukaj w google jak to zrobić, dość łatwe to, a jak nie dasz rady to przeinstaluj firefoxa całkiem wywalając go i ccleanerem wywalając resztki?
A co ma operator neta do tego, jak to w plikach siedzi?
Ten "apps od malware" to Malwarebytes Antimalware? Jeżeli nie, to jego spróbuj.
I co to za dziwne programy ściągasz?
dokladnie, apps od malwarebytes, wersja premium, kupilem dawno temu na promocji bo przydaje mi sie do czyszczenia naprawde upierdliwych komputerow, mojego jednak wyczyscic nie chce.
Mógłbyś lepiej opisać problem.
Jakbyś chciał wykluczyć siedzenie czegoś na dysku, to mógłbyś odpalić system jakiś z live cd (a właściwie z pendrive) i jakby problem na takim systemie nie występował, oznaczałoby, że zainfekowane są twoje komputery.
(swoją drogą, jak w trybie awaryjnym odpalasz windę to identycznie masz?)
Zakładając, że nie byłaby to wina czegoś siedzącego na dysku, zakładając, że każdy system miałbyś czysty jak łza, a reklamy, bannery dalej by się pokazywały, to obstawiałbym, że w routerze masz DNSy podmienione. Sprawdzałeś DNSy w panelu konfiguracyjnym routera? Jak nie wiesz co to dns, to wklep w routerze DNSy od google
probowalem, oczywiscie na knopixie zaden z wymienionych w pierwszym poscie problemow nie wystepuje. dnsy sa defaultowe od netii, nie zmieniane. faktem jest ze svchost non stop probuje sie do nich podlaczyc, a malwarebytes wykrywa je jako podejrzane jest chyba normalny...
w trybie awaryjnym nie ma tego problemu, stad moje przypuszczenia ze jakims cudem uslugi windowsa sa zainfekowane, tylko czemu zaden program tego nie widzi, a jedynie blokuje dostep do rzekomo zlych dnsow? czy moze to jednak wina dns na routerze?
Od 4 dni mam taki sam problem.
Na PC, 3 laptopach oraz 4 telefonach z androidem to samo. W przypadku telefonu tylko hard reset pomógł. Pewnie kolejne 3 czeka to samo.
Natomiast w przypadku PC oraz laptopów nic nie pomogło. AVG, Malwarebytes oraz Spybot niby coś tam znalazły, ale dalej jest to. W moim przypadku jak kliknę gdziekolwiek na jakiejś stronie to otwiera nowe okno. Akurat ff blokuje, okno włącza się i momentalnie wyłącza. Niby pierdoła, ale denerwuje.
Formata chciałbym uniknąć, bo to aż 4 komputery. A jeśli w plikach które nie chcę stracić siedzi to coś to nic z tego nie będzie. Tylko szkoda czasu.
ja tymczasowo doraznie sobie z tym radze, adblock blokuje bannery i popupy przez co malwarebytes ma mniej roboty.
może przeglądarka ma dopisane rzeczy otwierające strony? Nie myślałeś o reinstalacji przeglądarki? Niektóre programy mogą dodawać do skrótu firefoxa na pulpicie, parametr, który powoduje otworzenie na starcie jakiejś strony dziwnej więc pewnie w samym about:config firefoxa też można do nowej karty dopisać adres strony, który ma się otworzyć?
Firefoxa można zresetować do ustawień fabrycznych więc poszukaj w google jak to zrobić, dość łatwe to, a jak nie dasz rady to przeinstaluj firefoxa całkiem wywalając go i ccleanerem wywalając resztki?
ja uzywam chroma, probowalem juz reinstalki ale nic to nie dalo.
Skoro w trybie awaryjnym działa ci wszystko, to może start -> uruchom -> services.msc
i przejrzyj usługi i wyłącz jakąś podejrzaną i później we właściwościach ustaw by była wyłączona? Robiłeś to?
W autostarcie też nic podejrzanego się nie odpala? (CCleaner widzi wpisy autostartu w rejestrze więc tak łatwiej sprawdzić). W harmonogramie zadań też nie odpala ci się żaden syf?
A weź może zainstaluj Comodo Internet Security. Ustaw mu HIPS na tryb paranoiczny lub na "bezpieczny" na jakiś czas i zobacz, czy zacznie po restarcie kompa wywalać komunikaty z pytaniem, czy pozwolić na coś? Tylko nie przeraź się liczbą komunikatów z pytaniem, czy zezwolić na... Zaufanym programom możesz zaznaczać, że zaufany i zapamiętaj.
Pobierz też dodatkowo comodo killswitch (nie wiem czy dalej się tak nazywa, czy nazwę zmienili), to malutki program, który pokazuje listę procesów ładnie, koloruje je itd. Może dzięki temu zobaczy jakiś podejrzany proces.
problem rozwiazalem.
niewodomo skad byl w routerze na sztywno ustawiony jakis felerny dns. ustawilem na automatyczne przydzielanie przez operatora, wskoczyl odrazu dns z upelnie innej puli i wszystko wrocilo do normy.
na wszyskich urzadzeniach poczyscilem przegladarki, rowniez na telefonach i jest spokoj.