Wirtualny zachwyt nad stworzeniem. Czy gra komputerowa może wywołać mistyczne doświadczenie wzniosłości?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
09.07.2026 21:36
1
odpowiedz
Yoegath
3
Legionista

Wirtualny zachwyt nad stworzeniem. Czy gra komputerowa może wywołać mistyczne doświadczenie wzniosłości?

Niektóre lokacje w grach zapierają dech w piersiach skalą, muzyką i światłem, wywołując w nas poczucie sacrum, które dawniej rezerwowano dla potęgi natury lub architektury sakralnej. Czy to możliwe, że ludzki kod i piksele są w stanie wygenerować autentyczne, transcendentne doświadczenie piękna? Czy maszyna może stać się narzędziem do dotknięcia absolutu?

09.07.2026 21:49
Lateralus
2
odpowiedz
Lateralus
158
Last Of The Wilds

Nie.

09.07.2026 23:15
Wrzesień
3
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral
Wideo

Tak, doświadczyłem tego już 20 lat temu, gdy po raz pierwszy wyszedłem z łazika w Balmorze. Potem jeszcze poczułem to grając w Everybody's Gone to the Rapture pod koniec epizodu Wendy/początku epizodu Franka. Były to okoliczności godne królewskiego pochówku, miałem nawet wrażenie, że duch Papieża Polaka przechadza się po pokoju.
https://www.youtube.com/watch?v=-xjj0TipONY

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl