Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wiedźmin 2 Edycja rozszerzona

12.06.2016 08:34
1
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin

Wiedźmin 2 Edycja rozszerzona

Witam, ostatnio naszlo mnie, żeby przejść wszystkie części Wiedźmina. Nie miałem drugiej części więc kupiłem klucz na platformę steam za 10 zł.(Edycję rozszerzoną) Po pobraniu na dysk całości nie chce się w ogóle uruchomić. Nawet nie pojawia się launcher (menu z wilkiem). (Zapala się tylko na chwilę zielona obwódka na awatarze jak to bywa przy graniu w jakąś grę na steamie i gaśnie po około 2 sekundach). Miał ktoś podobny problem, albo wie jak naprawić? Pobierałem już dwa razy, więc to nic nie daje.

12.06.2016 09:34
2
odpowiedz
1 odpowiedź
karnisterniak
156
Generał
Wideo

Musisz podać sprzęt, system itd. Może to pomoc w zagadce ;p

Przykładowo tu masz jak przykład, z którego wnioskuję że ktoś ma problem z antywirusem, który blokuje łączenie, https://www.youtube.com/watch?v=BRumhzqTMXI
(Tytuł : How to fix Witcher 2 not launching, na youtube)
Nie jest to wcale dziwne bo savy gry są zapisywane w chmurze jeśli dobrze pamiętam, a do tego wymagane jest połączenie z netem.

post wyedytowany przez karnisterniak 2016-06-12 09:41:06
12.06.2016 10:16
2.1
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin

No dobra:
-System: Windows 10 Home 64b.
- procesor: i5 3570 3.40GHz
- płyta główna ASRock B75 Pro3
-RAM DDR3 8 GB
-Karta Graf: Geforce GTX 970 4GB
-Antywirus Kaspersky (jak wyłączałem go to nadal nic się nie dzieje)

12.06.2016 10:25
3
odpowiedz
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin
Image

Może znaczenie ma to, że mimo po podaniu klucza do gry na samym początku, po pobraniu wyskakuje mi okienko z numerem seryjnym do tej gry. Powinienem coś z nim zrobić? :D

12.06.2016 10:33
4
odpowiedz
zanonimizowany56091
142
Generał

Jeśli gra się nie uruchamia z „Uuchom grę” w programie startowym i nie pojawia się żadna wiadomość o błędzie, problem może być związany z .NET Framework 4. Zalecane jest użycie hotfixu dostępnego tutaj http://en.cdprojektred.com/support/hotfix-for-errors-related-to-net-framework-4/
Polecam również następujące rozwiązania:

1.Proszę wyłączyć oprogramowanie antywirusowe – możliwe, że blokuje proces witcher2.exe.
2.Ustawić wszystkie opcje na „kontrolowane przez aplikację” w opcjach sterownika karty graficznej.
3. Proszę ustawić rozdzielczość gry na taką samą jak pulpitu. Jeśli rozdzielczość pulpitu jest bardzo wysoka, np. 2560×1440, proszę obniżyć ją do np. 1920×1080 i uruchomić grę w takiej samej rozdzielczości.
4.Uruchomić grę w oknie.
5. Przeinstaluj Visual C++, zalinkowana porada dotyczy trochę innego problemu, ale generalnie chodzi o te same kroki http://pl.cdprojektred.com/support/aplikacja-nie-zostala-wlasciwie-uruchomiona-0xc000007b/
6. http://pl.cdprojektred.com/support/26-wersja-gry-ze-steam-launcher-chowa-sie-w-taskbarze-gra-sie-nie-uruchamia/
Proszę także upewnić się, że gra instalowana jest z prawami administratora. Jeśli nie, zalecam odinstalować grę, ręcznie usunąć wszystkie pliki z dawnej lokalizacji i przeinstalować grę z prawami administratora. Aby tego dokonać, proszę kliknąć prawym przyciskiem myszki na plik setup.exe na pierwszej płycie z grą i wybrać „Uruchom jako administrator”.

post wyedytowany przez zanonimizowany56091 2016-06-12 10:40:44
12.06.2016 10:42
5
odpowiedz
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin

Jeśli chodzi o tego hotfixa.. cokolwiek to jest zainstalowalem, nic się nie zadzialo, może dlatego, że później zobaczyłem to:
PLEASE NOTE! This hotfix SHOULD NOT be used with the Steam version of the game. A solution for the .NET 4 problems for Steam version users was included in the 3.1 patch

Antywirusa jak już wcześniej pisałem wyłączalem, nie pomaga. Rozdzielczość, czy uruchomić gry w oknie, no.. odpada, niby jak mam to zrobić? :D Nie wiem skąd to skopiowałeś. A gra instalowana była ze steamem włączonym przez "Uruchom jako administrator"
5 punkt zaraz spróbuję, ale wątpię. a jeśli chodzi o 6. pobierałem te rejestry wczoraj, nic nie pomagału.

post wyedytowany przez SkyrimowskiSkyrim 2016-06-12 10:45:08
12.06.2016 10:47
6
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany56091
142
Generał
12.06.2016 10:48
👍
6.1
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin

Ok, dzięki za zainteresowanie.

12.06.2016 11:47
Tomeis
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Tomeis
114
Konsul

Klucz/numer seryjny wpisujesz tutaj
https://www.gog.com/witcher/backup
i trzeba tez zalozyc konto na gogu jezeli nie masz i bedziesz mial wersje gry na gogu
ewentualnie mozesz komus przekazac klucz jako prezent -wiedzmin na gogu.

Sprobuj moze uruchomic gre bezposrednio z glownego exe z jej foldera.

Na steamie widze rozne tematy o problemach z gra na win10 i rozne sa poradu typu
C:\Users\Twoja nazwa usera\Documents\Witcher 2 przyznanie folderowi pelnych praw dla konta_nazwa usera, bo nie mial i gra sie wywala czy nie startowala.
A inny pisal o wylaczeniu OneDrive lub zmianie ustawien New documents will save to" is selected for "This PC (C:)" and not OneDrive.

12.06.2016 12:59
7.1
SkyrimowskiSkyrim
25
Pretorianin

Zainstaluję na GOGu, może wtedy mi zadziała ;) Dzięki za wskazanie, gdzie to można wykorzystać.

Forum: Wiedźmin 2 Edycja rozszerzona