Wiadomo ciężko wybrać tą jedyną i często się na pewno to miano zmienia z czasem, ale niektórzy na pewno mają coś co prosperuje na miano tego tytułu na ten moment. Co ważniejsze to co dla was warunkuje, że to najlepsza gra... Czy musi to być coś nowego? Czy stawiacie na ponad czasowy klasyk, choćby z lat 90' o którym dziś nikt nie pamięta? Czy jest to coś wysoce regrywalnego, z losowo generowanymi misja, czy jest to gra single typu "przejść liniową kampanie na raz?" Czy jest to bardziej konkretna seria gier kontynuowana od lat, niż pojedynczy tytuł? Czy jest to gra z dzieciństwa w którą nie graliśmy od lat, ale dobre wspomnienia z grą ją wciąż idealizują? Czy jest to tytuł wspierany modami czyniąc ją po części nieśmiertelną? A może chodzi o konkretny świat idealnie wpisujący się w wasze gusta, albo może po prostu sam niepowtarzalny was zachwycił gameplay i nic poza tym?
Na ten moment u mnie tą najlepszą jest Quake 3, głównie za sprawą samego gameplayu, który jest bardzo płynny, konkretny, stawia na umiejętności i ma fajny dark fantasowy klimat zmieszany ze scifi. Mam wrażenie, że wszystko jest tu dopięte na ostatni guzik, grafika wciąż nie boli w oczy, a dźwięk wprost przeciwnie. Mam też wiązane z nią wspomnienia z przeszłości w kafejce internetowej dobre czasy. Jedyna wada, to że czasami mam wrażenie, że takim wyborem troche "dziaduję" bo przecież każda nowa gra jest teoretycznie lepsza od niej pod każdym względem. Może kiedyś mi ta nostalgiczna bariera opadnie i wybiorę coś nowego w co ludzie jeszcze grają z uwielbieniem i ma masę mechanik, które się nie znudzą.