Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wakacje kierunek ----> Morawy

16.07.2012 13:15
Kanon
1
Kanon
263
Befsztyk nie istnieje

Wakacje kierunek ----> Morawy

Ktos byl w wakacje ? Cos zapamietal ? Poleca jako godne uwagi ? Miejscowki noclegowe ? Dobre knajpy ?

Prosze o kilka slow w miare mozliwosci. Juz niedlugo sam sie przekonam, to sie podziele wrazeniami :)

17.07.2012 12:39
Kanon
2
odpowiedz
Kanon
263
Befsztyk nie istnieje

up

17.07.2012 13:35
3
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Możesz pojechać na południe - ładne, włoskie klimaty, bowiem na południu Moraw jest wiele winnic oraz małych klimatycznych wioseczek. Możesz odwiedzić np. Strachotín(http://en.wikipedia.org/wiki/Strachot%C3%ADn ). Jak już tam będziesz spróbuj koniecznie lokalnego wina, bo jest naprawdę niezłe(np. Slamové, jeśli lubisz bardzo słodkie odmiany, już niestety nie pamiętam jak jest robione, ale myślę, że właściciel winnicy bez problemu Ci opowie).
To są zresztą bardzo dobre okolice na przejażdzkę rowerem, co Czesi(i nie tylko) namiętnie wykorzystują.
Gdybyś chciał wrócić do cywilizacji, zawsze kilkadziesiąt kilometrów dalej masz Brno, nie wiem jednak czy jest warte zwiedzania - byłem tam tylko przejazdem.
Dojazd z polskiej granicy do Brna powinien Ci zająć ok. 2-3 godzin(ja akurat startowałem z Bohumina - okolice Ostravy).

Z miast polecam Prostějov, w którym zachowało się kilka zabytków, np pietnastowieczna baszta, ratusz z XVI wieku, Národní dům(naarodnii dóm; dom narodowy, niestety nie znam nazwy polskiego odpowiednika) z czasów secesyjnych czy getto żydowskie. Odwiedziłbym też Olomouc - również głównie dzięki zabytkom(w wuja dużo tam różnych kościołów czy klasztorów oraz m. in. ratusz gotycki). Z ciekawostek - w Olomoucu przeprowadzono pierwszy przeszczep rogówki(http://pl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Zirm); z tego miasta pochodzi też polski lotnik i inżynier Stanisław Rogalski.

18.07.2012 10:52
Kanon
👍
4
odpowiedz
Kanon
263
Befsztyk nie istnieje

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pzdr

18.07.2012 11:11
5