Aktualnie gram w Assassin's Creed Origins, wcześniej było jeszcze Diablo 4, ale po 30 godzinach gry odpuściłem, bo gra jest po prostu słaba. Zastanawiam się za co się zabrać potem. Co byście polecili? Chciałbym poznać wasze opinie. Zależy mi na ciekawym otwartym świecie, z wynagradzającą gracza eksploracją. Waham się między Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, Days Gone, Horizon: Zero Dawn, Ghost Recon: Breakpoint lub Pillars of Eternity 2.
RDR2 wiadomo, że jest kapitalną grą ale wolne, naturalistyczne tempo rozrywki nie każdemu pasuje i nie wiadomo czy ci będzie odpowiadać. CP2077 równie świetne, tempo szybsze ale z kolei rozmowy z npc wolne i długie i gra ma czasem nieco jarmarczny styl. Jak ktoś lubi immersive simy to CP2077 zawiera sporo elementów z tego gatunku. Obie wymienione gry jak włączysz to od razu widać, że to gry z największymi budżetami, z wypieszczonymi animacjami bohaterów, top voice acting itp. ale też są to też bardzo oskryptowane fabularnie kobyły. Te dwie gry to wg mnie takie prawdziwe AAAA na rynku. Trochę siara nie będąc graczem nie zagrać w te pozycje. Ale subiektywnie bardziej mnie wciągnął Days Gone, który rozkręca się dość powoli i trochę tak drętwo by się okazać świetną, niedocenioną w chwili premiery grą. Tylko serio trzeba te pierwsze 5-10 godzin nie zniechęcać się. W ostatnią wymienioną trójkę grałem za mało, żeby ocenić ale wiadomo, że Pillarsy są inną grą od reszty wymienionych.
RDR2 i Days Gone to dwie najlepszy gry z otwartym światem jakie wyszły w ostatnich latach. RDR2 to jest po prostu arcydzieło, żadna inna gra nawet się nie zbliża jeżeli idzie o ogólną jakość produkcji. To jest spokojnie najlepsza gra jaka wyszła przez ostanie 10 lat. Sajbeprank to rozczarowanie, gorsza gra niż Wiedźmin 3, z otwartym światem pod paroma względami gorszym niż gry sprzed 25 lat. Horizon to trochę lepsza Ubigra ale jest to bardzo miałka gra, Breakpoint to straszna kupa, to już lepiej Wildlands. Ale Pillars of Eternity 2 z kolei to bardzo dobra gra, dla mnie lepsza niż BG3. No tyle, że to zupełnie inna gra niż pozostałe wymienione. To nie jest gra z otwartym światem tylko klasyczny, izometryczny cRPG.