Visual Basic - Pogrubienie zaznaczonego tekstu

Forum Komputery
Odpowiedz
10.12.2011 21:31
😒
1
odpowiedz
zanonimizowany793553
31
Konsul

Visual Basic - Pogrubienie zaznaczonego tekstu

No więc mam w swoim programiku pole tekstowe z jakimś tekstem oraz przycisk i chcę, żeby po zaznaczeniu części tekstu z pola tekstowego i kliknięciu przycisku program pogrubił mi jedynie tą część tekstu z pola, którą zaznaczyłem. Próbowałem kodu TextBox1.SelectedText = Font.Bold = True ale wtedy tekst który miał zostać pogrubiony zmienia się na wyraz "False" :(

Pomocy 11!!!1!!1!

11.12.2011 01:18
2
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

W c++ winapi, wxwidgetach jedyna kontrolka ktora daje bezposrednio mozliwosc formatowania textu jest RichEdit. W VB bedzie na 90% tak samo. Istnieje tez mozliwosc stworzenia wlasnej kontroli dziedziczacej z edita i wtedy kontrolujesz co ci sie podoba.

11.12.2011 02:09
Browar Drinker
3
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

Na zwykłym textboxie tego nie zrobisz bo jemu można przypisać pogrubienie albo do całości tekstu albo w ogóle. Musisz użyc do tego kontrolki RichTextBox. A tu masz kod jaki podpinasz pod wciśnięcie przycisku:

RichTextBox1.SelectionFont = New Font(RichTextBox1.Font.Name, RichTextBox1.Font.Size, FontStyle.Bold)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl