Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Usuwanie naklejek z laptopa/komputera

28.12.2019 23:28
WolfDale
1
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Usuwanie naklejek z laptopa/komputera

Nie ukrywam że nienawidzę jak producenci obojętnie jakiego sprzętu obklejają go jak choinkę. Zawsze staram się tego pozbyć jak najszybciej, ale niestety z laptopem popełniłem pewien błąd. Zabrałem się dopiero kilka miesięcy po zakupie i teraz tego żałuję. I o ile naklejka bezpośrednio od Asusa z możliwościami sprzętu odkleiła się całkiem ładnie i po kilku ponownych przyłożeniach zebrała resztę kleju to mimo wszystko za długo się za to zabierałem i został taki ślad po prostokącie oraz różnica w kolorze. Jutro zamierzam się jeszcze zabrać za naklejkę Intela, ale one to dopiero mają chamski klej. Naprawdę nigdy nie pojmę dlaczego producenci są tak wredni. Powinni dorzucać gratisowo do pudełka i ten kto zechce to sobie naklei.

Ale chciałem o czym innym, znacie jakieś dobre sposoby na usuwanie naklejek z laptopa (materiał plastik taki prążkowany trochę), aby nie odbarwić lub nie zmienić struktury materiału? W sieci niby jest kilka poradników, ale raczej wiedza tych co to przygotowali jest niebezpieczna. Bo nie zamierzam wygrzewać sprzętu suszarką w obawie o kondensatory, ani używać zmywacza do paznokci. Bo o ile można go zastosować na aluminium to plastik już potrafi wyżerać i odbarwiać.

Będę wdzięczny za sugestie od tych co już przeprowadzali takie operacje i mają sprawdzone sposoby. Zastanawiam się tez nad takim płynem do usuwania etykiet czy naklejek marki CX-80 do którego mam dostęp. Tylko chyba będę musiał spróbować psiknąć gdzieś najpierw od spodu, czy nie zajdzie jakaś reakcja.

28.12.2019 23:42
kiera2003
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
kiera2003
115
Senator

Takie naklejki najlepiej usunąć chemią. Tak od siebie dodam, że to chamski zabieg producentów mający utożsamic rynek komputerów z dwoma markami, jakimi są Intel i NVIDIA.

Szczególnie Intel, jego praktyki do dziś polegają na eksponowaniu wyłącznie jego produktów, a za sprzedaż laptopów z jednostkami AMD wali mocno po łapach.
Kiedyś gdy kupowałem Athlona 64, to sprzedawca musiał zamawiać procesor bez oryginalnego opakowania by przedstawiciele Intela się przypadkiem o tym nie dowiedzieli.

post wyedytowany przez kiera2003 2019-12-28 23:47:15
28.12.2019 23:47
WolfDale
2.1
WolfDale
85
~sv_cheats 1

No niestety, ale naklejki mogliby sobie odpuścić. Niestety moja wina, bo gdy odkleja się od razu to nie przyjmuje tyle światła i brudu oraz dużo łatwiej odchodzi. Taka mająca już trochę "stażu" niestety lubi się lekko przesunąć, bardziej przylegnąć i zestarzeć klej. Po tej dużej niestety też jak teraz macam to miejscami jakby trochę lepka była. Poczekam może ktoś ma jakiś dobry sposób, a jak nie to walę tym CXem najwyżej się odbarwi. Bo zostawić niedobrze i ruszyć też niedobrze...

W ogóle nienawidzę naklejek i każdego bym zamykał do paki za naklejanie na wszelkich produktach kodów kreskowych czy cen w sklepach. Nie ma to jak kupić talerz z naklejką na samym środku od strony użytkowanej, która pod żadnym pozorem nie chce zejść.

post wyedytowany przez WolfDale 2019-12-28 23:49:53
28.12.2019 23:59
kiera2003
2.2
1
kiera2003
115
Senator

Wiem że spirytus salicylowy skutecznie usuwa ślady kleju, ale podejrzewam że w kontakcie z plastikiem może narobić szkód.

Tak czy siak, kiedyś skutecznie usunąłem naklejki zwykłym odtłuszczaczem do naczyń. Zeszło natychmiast, bez żadnych ceregieli.

28.12.2019 23:53
😊
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1246095
30
Generał

Mam netbuczka od Lenovo i na nim naklejki z AMD Vision i Win 7. Jakoś niespieszno mi do usuwania ich. Może spróbuj jakiś miks wody z mydłem lub płynem do mycia naczyń. :v

28.12.2019 23:56
WolfDale
😜
3.1
1
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Z tym niestety za dużo zabawy, przerabiałem temat na innym sprzęcie. Gdyby to było "amelinium" to zmywacz do paznokci jest nieoceniony. Ale plastik odbarwi, no mnie niestety drażnią i nie czuję się dowartościowany taką naklejką.

28.12.2019 23:58
DanuelX
4
1
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Taki pro-tip mechanika: do wszystkich pozostałości po naklejkach najlepiej używać TŁUSZCZU!
Może być olej, oliwka a nawet masło czy smalec. Sam osobiście używam WD.
Nie wierzyłem ale działa.

28.12.2019 23:58
5
1
odpowiedz
atakietam
0
Legionista

WD-40

29.12.2019 02:13
WolfDale
😉
6
odpowiedz
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Dzięki za sugestie i pomoc. W sumie WD-40 mam pod ręką i myślę że warto spróbować (nie powinno chyba odbarwić). Sąsiad jeszcze mi podsunął pomysł że całkiem nieźle po odlepieniu naklejek działa płyn do czyszczenia LCD lub okularów, bo odtłuszcza i zmywa to co pozostało oraz jest obojętne dla plastiku. I najlepiej spryskać i czyściwem przecierać, a ci co lepią te naklejki to niech spłoną w piekle. Żeby tak szpecić drogi sprzęt, a po odlepieniu to już w ogóle obrzydliwe jest.

Jeszcze raz dzięki, dam znać jak poszło jutro lub pojutrze i która metoda okazała się najlepsza.

29.12.2019 09:48
DanuelX
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
DanuelX
82
Kopalny

O to chodzi żeby natłuścić a nie odtłuścić bo to tłuszcz jest "wrogiem" wszystkiego co się ma trzymać powierzchni. Stąd informacje, że przed naklejeniem trzeba oczyścić powierzchnie.
Samo WD wystarczy i nie powinno być problemów - jak się martwisz to zrób próbę - trochę wd na szmatę i maźnij tam gdzie nie widać plastik.

29.12.2019 10:40
WolfDale
😊
7.1
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Dzięki za cenną dodatkową uwagę. W takim razie będzie bardzo tłusto.

29.12.2019 10:45
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
karnisterniak
156
Generał

Acetonem ...... xD

Tak serio to z firmy CHAMPION (spray) są produkty do usuwania naklejek . Chociaż to zawsze chemia i istnieje ryzyko, że ci laptop zmieni kolor xP

Zapewne jest dużo naturalnych metod, wystarczy przeczytać konkretne poradniki.

post wyedytowany przez karnisterniak 2019-12-29 10:47:20
29.12.2019 10:50
DanuelX
8.1
1
DanuelX
82
Kopalny

Nope, nie acetonem.

29.12.2019 20:16
reset
9
1
odpowiedz
reset
16
Legionista

Hah, ja na jednym laptopie przez 4 lata użytkowania nie odkleiłem nawet tej nalepki między klawiszami.

Niedawno temu usuwałem jakieś naklejki z szafki i po delikatnym oderwaniu oczywiście zostało trochę kleju. Tarłem w tych miejscach ściereczkami nawilżanymi do czyszczenia z biedry i po pewnym czasie wszystko zeszło.

post wyedytowany przez reset 2019-12-29 20:17:10
29.12.2019 20:29
mirko81
10
1
odpowiedz
mirko81
76
Slow Gaming

Też męczyłem sie takimi ściereczkami po czym spróbowałem delikatnie bezpośrednio na powierzchnie lakierowane - niemiecki środek do usuwania kleju z mebli - wali rozpuszczalnikiem że hej. Chwila roboty i żadnych uszkodzeń.

Od plastiku zależy - ochronne okulary z tworzywa czyścilem toluenem i nic.
Ja bym czyścil kropla alkoholu/rozp.

29.12.2019 21:14
WolfDale
😉
11
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
85
~sv_cheats 1
Image

Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady. Ta duża asusowa naklejka nie miała zbyt agresywnego kleju i tam faktycznie wystarczył środek do czyszczenia LCD i czyściwo bezpyłowe. Chwila roboty i resztki zeszły. Niestety pozostał ciemniejszy kolor, ponieważ nie docierało tam światło jak i brud przez co obudowa nie zmieniła barwy od nowości. Mam nadzieję że po dwóch czy trzech miesiącach się ujednolici, a jak nie to trudno. Na szczęście nie jest tak widoczne na żywo, bo zdjęcie dobrze to wyłapuje i zależy jak się patrzy. Gorzej było z naklejką Intela, ona faktycznie miała tak paskudny klej że tutaj pomysł Danuela okazał się najlepszy. Nałożyłem trochę na szmatkę, przyłożyłem na 10 sekund i zebrałem pierwszą warstwę, potem powtórzyłem i śladu nie było. Obydwa środki nie uszkodziły obudowy, czyli WD-40 również jest bezpieczny dla plastiku. Zamieszczam dodatkowo fotografie z wykonanej pracy, a za jakiś czas dam jeszcze znać czy ten prostokąt nabierze podobnej barwy jak reszta obudowy.

29.12.2019 21:14
WolfDale
11.1
WolfDale
85
~sv_cheats 1
Image

I jeszcze rada ode mnie dla wszystkich co nienawidzą naklejek na sprzęcie. Róbcie to maksymalnie do tygodnia czasu od zakupu, uniknięcie takiego śladu jaki u mnie pozostał i łatwiej odchodzą naklejki. No chyba że macie aluminium, tam sprawa jest znacznie prostsza. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Forum: Usuwanie naklejek z laptopa/komputera