User Experience

Forum Komputery
Odpowiedz
22.08.2011 22:16
1
odpowiedz
Kaar_NPC
87
Generał

User Experience

Aplikuję na praktyki w dziale User Experience pewnej firmy. Dostałem listę zadań, które mam wykonać i większość z nich rozumiem i nie sprawia mi problemu. Jest jednak jedno zadanie, do którego nie wiem jak podejść. Brzmi ono tak: Stwórz cztery persony - niezbędne dane wymyśl z głowy - i opisz dla każdej z nich standardowy scenariusz korzystania z naszego serwisu.

Tym serwisem jest sklep internetowy. Czytałem trochę o tych scenariuszach, ale nie rozumiem tego do końca. Mam w związku z tym do was kilka pytań:

1. Czy mam dla każdej persony wymyśleć samemu jakieś zadanie?
2. Czy rozwiązanie tego zadania ma się odnosić do realnych warunków, które teraz ten sklep oferuje, czy mam napisać jak moim zdaniem byłoby najlepiej (czyli wymyśleć samemu jak powinien ten sklep działać)?
3. Jakie znaczenie dla scenariusza ma persona? Np. czy mogę wymyśleć personę starszej babci, która pierwszy raz w życiu korzysta z internetu? I czy scenariusz znalezienia najtańszych ekspresów do kawy (takie zadanie sobie wymyśliłem) dla takiej kobiety będzie się różnić od scenariusza tego samego zadania dla internauty, który ogarnia internet bez problemu?

Te pytania mnie nurtują i proszę o waszą pomoc :)

22.08.2011 22:30
Bart2233
2
odpowiedz
Bart2233
132
Peaceblaster

1.To twoja praca, a takie pytania powinieneś kierować do przełożonego.
2.Tworzysz personę(np. mężatka w średnim wieku, student 1 roku socjologii połączonej z europeistyką i stosunkami międzynarodowymi, Pania Jadzia co ma 60 lat i szuka prezentu dla wnuczki)
3.To oczywiste że każda z tych osób inaczej będzie korzystać z waszego serwisu, możesz uwzględnić:
Jak odnalazła wasz sklep internetowy(google, polecenie przez znajomego, spam w poczcie)
Czego szukała, czy klikała w inne odnośniki(np. Osoby które kupiły (to) kupiły także (to))
Na pewno nie mów jak powinno być, tylko jak jest, bo w tym celu przydzielono ci to zadanie, jak jesteś ambitny to możesz napisać jak ulepszyć portal w załącznikach.

Oczywiście jest to jedno wielkie IMO

22.08.2011 22:43
3
odpowiedz
Kaar_NPC
87
Generał

dzięki za odpowiedź, czekam też na inne uwagi :)

23.08.2011 13:42
4
odpowiedz
Kaar_NPC
87
Generał

up^

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl