Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Urlop dziekanski

12.03.2012 10:50
1
zanonimizowany808997
9
Chorąży

Urlop dziekanski

Czy w momencie gdy przebywam na urlopie dziekanskim moge rownoczesnie zapisac sie na inny kierunek studiow?
W dziekancie nie chce si o to pytac bo troche dziwnie to by wygladalo, bierze sobie urlop a na inne studia ma czas, wiec pytam sie Golowych studentow:)

2) Juz troche zapomnialem jak sie maja sprawy rekrutacyjne. Jesli chce zlozyc papiery na inna uczelnie w momencie gdy jestem na urlopie dziekanskim to wystarczy ze zloze kopie swiadectwa, czy musze wyciagac orginal?

12.03.2012 10:59
2
odpowiedz
zanonimizowany179448
12
Legend

i tak bedziesz bezrobotny

12.03.2012 11:02
hopkins
3
odpowiedz
hopkins
224
Zaczarowany

A chcesz pozniej wracac po urlopie? Teraz jakies zmiany sie porobily z drugim kierunkiem.

12.03.2012 11:03
4
odpowiedz
zanonimizowany825790
5
Centurion

Nie jestem pewny, ale świadectwo ukończenia szkoły chcieli oryginał ew. kopia z potwierdzeniem notarialnym a świadectwo maturalne oryginał albo odpis.

Co do pierwszego pytania, nie mam pojęcia. Wydaje mi się jednak że nikomu nie chciałoby się tego sprawdzać, ale może ktoś ma pewne info.

12.03.2012 11:14
Fett
5
odpowiedz
Fett
246

Musisz sobie popatrzyć na regulamin studiów na swojej uczelni. W moim nie ma żadnej wzmianki o tym, żeby nie można było podjąć studiów na innym kierunku. O ile sobie przypominam to jedna moja koleżanka zrobiła właśnie coś takiego

12.03.2012 11:14
6
odpowiedz
zanonimizowany808997
9
Chorąży

Sytuacja wyglada tak:

Skonczylem licencjat zapisalem sie na magisterskie, jednak stracilem juz torche zainteresowanie i sytuacja finansowa sprawila ze musze isc na pare miesiecy do roboty.

Dlatego chcialbym od pazdziernika zapisac sie na nowy kierunek, jednak jakby na tym nowym kierunku cos by mi nie pasowalo albo nie zdalbym sesji, to wtedy mialbym zabezpieczenie i moglbym sobie spokojnie powrocic na na stara uczelnie i dokonczyc magisterke.

12.03.2012 11:21
nagytow
7
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Zastanow sie co chcesz robic w zyciu. Jaki jest sens wracac na stara uczelnie skoro juz teraz straciles zainteresowanie?
Jak juz idziesz do pracy to rozejrzyj sie za studiami zaocznymi.

12.03.2012 12:46
8
odpowiedz
zanonimizowany577469
43
Pretorianin

Jednak chyba bęidzesz się musiał bujnąć do dziekanatu wydziału macierzystego lub tego gdzie składasz - oni tam wszytko wiedzą :) Tylko oczywiście w Twoim przypadku ni emożesz być do końca szczery, że robisz sobie plan B w razie jak Ci się noga powinie, bo urlopu nie dsotaniesz. Mój znajomy, ale było to już parę lat temu, kiedy drugi kierunek również był nie odpłatny (teraz się pozmieniało? - trzeba zapytać w dziekanatach) był na architekturze i zamarzyło mu się budownictwo i przez jakiś czas ciągnął oba kierunki, ale w końcu wziął urlop na rok, żeby poukładać sobie sprawy na jednym. Po pierwsze nie zrobisz tego w tajemnicy (właściwie zależy od uczelni), ale mają raczej porządne systemy zarządzania studentami i o drugie kierunek trzeba poprosić dziekana macerzystego o zgodę. Numer studenta/indexu/legitki powinne być taki sam (indeksy są numerowane dla całej uczelni). Muszą mieć Twoje papiery, bez wykreślenia z listy studentów nie dostaniesz świadectwa maturalnego itd. Wykrślenie to obrona i koniec studiów albo rezygnacja, także tymbardziej muszą wiedzieć o drugim kierunku. W taki wypadku piszesz podanie dodziekana o drugi kierunek i jak on się zgadza to wydział macierzysty wysyła list do drugiego wydziału, że papiery są tam. W moim pryzpadku robił się taki problem, że musiałem skońcyzć macierzysty wydział, żeby w ogóle się liczył ten drugi - takie były warunki. Dalej, fajnie by było jakbyś miał jakąś lepszą średnią, ale ostatnio coraz mniej się to liczy. Także podsumowując - trzeba jednak zapytać w dziekanacie :) Drugi znajomy również robił dwa kierunki, ale tym razem bez dziekanki, ale nie powiem Ci na jakich zasadach :( U "nas" zrobił pełne, a na drugim tylko piewszy stopien (na drugim stopniu drugiego były już przedmioty magisterskie, a jemu bezpośrednio chodziło o mechanike, pneumatyke itd.). To chyba wszystko :D pozdrawiam i powodzenia :D a no i jeżeli marzy Ci się kierunek zamawiany to chyba już po ptakach :(, bo nie będzie z tego pieniążków...tak genearlnie nie powinno być problemów (oprócz tego czy są teraz jakieś opłaty?), bo następnych paru znajomych studiowało na dwóch uczelniach naraz (oczywiście po 3-4 roku, czyli właściwie na drugim stopniu, gdzie jest już troszkę luźniej) :D...nie może być to jednak uczelnia wojskowa typu akademia marynarki wojennej, bo mają klauzulę poufności/wyłączności i nie można tam być na dwóch kierunkach :)

Forum: Urlop dziekanski