Uratujmy razem Gustawa!
Zwracam się do wszystkich golowiczów o dużym sercu:
Jonathan Carrol powiedział w „Czarnym Koktajlu”, że nasze życie to tylko seria uderzeń
serca, z których każde może być ostatnim. Nie istnieje ani sprawiedliwość, ani logiczny, zrozumiały plan.
Gustaw zerka zza zielonych prętów. Uderza rytmicznie kopytem o beton i parska głośno. W oczekiwaniu. Na to, co dla niego nieuniknione. Patrzymy na niego i zastanawiamy się, ile prawdy w słowach pisarza? Dlaczego jedne konie mają bezkres zielonych łąk, inne zaś łańcuch na głowie i gnój pod nogami ? Dlaczego o jednych się pisze i je rozpieszcza, a inne nie wiedzą jak smakuje soczysta trawa i wiatr w grzywie? Dlaczego jedne znają ciepło ludzkiego głosu, a inne tylko świst bata nad głową? Dlaczego jedne mają kolorowe tabliczki, a inne nie mają nawet własnego imienia ?
Gustaw całe życie spędził na łańcuchu. Był ogierem rozpłodowym w pobliskiej wsi. Dzielił los takich jak on. Pracował przy wozie. Trochę w lesie. Potem nadeszła starość, niedołężność. A wraz z nadjechała charkocząc ciężarówka handlarza. Ten dzień przyniósł wyrok - rzeźnia. Nie ma starych zasług. Nie liczy się nic co było. Jakbyś się nie starał bracie - pozostaniesz tylko zwierzęciem. I nic Ci nie pomoże - żyłeś, skazany więc jesteś na śmierć. Bo starość nie jest sprawiedliwa, a litość jest nieekonomiczna..
Gustaw nie czytał "Czarnego Koktajlu" J. Carrola. Nie wiedział, że w ludzkim świecie jego prawa nie istnieją i sprawiedliwość go nie dotyczy. Poświęcił człowiekowi życie, a ten bez namysłu wydał go na śmierć. Bo starość się nikomu nie opłaca..
Życie starego Gustawa to kwota 2500 zł. Mamy czas do 20 listopada.
Numery kont bankowych fundacji
Dla wpłat krajowych:
Fundacja Centaurus
ul. Borelowskiego 53/2
51-678 Wrocław
Konto dla wpłat
PKO BP
15 1020 5226 0000 6002 0220 0350
Konto zbiórkowe dla wpłat
Nordea Bank
68 1440 1387 0000 0000 1239 1738
Konto zbiórkowe
PKO BP
91 1020 5226 0000 6102 0357 8952
Dla wpłat z zagranicy:
Swift/Bic code
BPKOPLPW
IBAN
PL15102052260000600202200350
Adres banku:
PKO BP Odział I we Wrocławiu
ul. Wita Stwosza 33/35
50-901 Wrocław
---------------------------
http://centaurus.org.pl/pozostale/gustaw/
------------------------------------------
smutno mi się zrobiło kiedy to zobaczyłem,czemu ludzie zachowują się jak dzikusy,przecież zwierzęta to nasi przyjaciele!
http://allegro.pl/gustaw-czeka-na-pomoc-i1902616941.html
Z tej aukcji wynika że już dawno macie uzbierane 2500zł, ba moglibyście nawet kilka takich Gustawów uratować...
Ja nie jestem z tej organizacji,wiem że na stronie jest napisane coś innego...thx za info