Upadek 'typowych' RTSów?

Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz
08.11.2011 23:28
1
odpowiedz
Convi
22
Chorąży

Upadek 'typowych' RTSów?

Nie wiem jak wy, drodzy GOLowicze, być może to tylko moje wrażenie, brakuje mi typowych RTSów, wydanych współcześnie takich jak Age of Empires I/II/III, Kozacy, Tzar itp. Czasem coś powstaje, typu starcraft II, ale krótko: to nie moja 'epoka' w grach ;p. Podobają mi się turówki, ale to pożera dużo czasu, potrzebuje coś na 2-3H, a takich gier nie ma. Ja nie widzę na rynku tytułów takich jak to właśnie. Moim zdaniem obserwuję coraz większą zapaść rynku strategii, zwłaszcza, że jest coraz większe ciśnienie na casualowość tytułów, co powoduje, że typowe strategie odpadają na starcie, bo wymagają minimum umiejętności strategicznych, a casual nie ma czasu na naukę gry: on siada i gra.
No chyba, że to ja jestem zaginioną owcą i nie wiem co wychodzi...

08.11.2011 23:30
😊
2
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Po co nowości skoro jest jedna z najlepszych gier tego typu, w którą można grać i grać...

http://wz2100.net/

;]

09.11.2011 00:58
3
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał

Z tego co zauwazylem, warhammer40k wychodzi dosc regularnie, podobnie jak seria Total Wars.

09.11.2011 01:03
4
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

codeine >>> Problem w tym, że żadna z wymienionych przez Ciebie serii nie jest klasycznym RTS'em... ;)

09.11.2011 01:13
5
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał

Problem, jaki problem? :)

Zreszta co to takiego ten "klasyczny" RTS? Gralem w TA, C&C , W2 i nie widze jakis fundamentalnych roznic z w40k.

09.11.2011 01:16
6
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

W Dawn Of War II też? ;)

Jedynka jeszcze ujdzie jako RTS, ale na pewno nie klasyczny z racji punktów kontroli, a także trybu strategicznego w Dark Crusade i Soulstorm.

No, a to że bitwy są w czasie rzeczywistym, to nie oznacza jeszcze że Total war jest RTS'em...

09.11.2011 01:19
.:Jj:.
7
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Ja cały czas gram w AoE2 i AoE3 z dodatkami. W międzyczasie przewijają się Settlersi, kapitalne Anno 1404 z dodatkiem. SPoro pogrąłem w Tropico 3- bardzo udana gra. Jeszcze nie skończyłem Retribution.

Czekam na Anno 2070. Niestety Stronghold 3 okazał się niewypałem. Okazjonalnie można posilić się Age of Empires Online :)

Nie ma tragedii ale ewidentnie widać że gatunek jest w odwrocie. Czasem kombinują z nowościami ale na przykładzie C&C4 czy EndWaru nie zawsze to wychodzi.

Turowych nie trawię więc się nie wypowiadam.

09.11.2011 01:25
8
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał

W Dawn Of War II też? ;)

W to chyba nie gralem, rozumiem wiec, ze cos zmienili... na co w takim razie, jak to zakwalfikujesz? Co to Total War podalem bo autor lubi gry turowe a seria jest swietna.

Z innych gier, podobalo mi sie ostatnio Company of Heroes.

09.11.2011 01:30
9
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Swoją drogą poza AoE straaasznie chciałbym zobaczyć Star Wars: Galactic Battlegrounds 2, Empire at War 2 i LotR: BfME 2.

No i porządni Kozacy byli by mile widziani. Bo dla Empire Earth po EE III nie ma ratunku ;(

09.11.2011 01:31
10
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Nie no jest to RTS tyle że nie "klasyczny".

Klasyczny RTS bazuje na prostej zasadzie: wybuduj baze wyślij jednostki na wrogą bazę wykorzystując do tego zasób pewnych surowców, które należy wydobyć.
Klasyczne RTSy, to między innymi dwa pierwsze Age Of Empires, wspomniany wcześniej Warzone 2100, seria Comand & Conquer czy seria Earth 21** naszych rodaków.

09.11.2011 01:33
👍
11
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

O i nowy Earth 2xxx. Było by nieźle!

09.11.2011 01:34
fresherty
12
odpowiedz
fresherty
43
Jimi Hendrix Rules!

Hmmm... RTS, ostatnio? RUSE i Supreme Commander 2 przychodzą mi do głowy z w miarę nowych, ale fakt faktem - w 2011 roku nie wyszedł żaden RTS warty wzmianki.

I nie, nie zgodzę się za żadne skarby, że seria TW to RTSy o.0

09.11.2011 01:49
13
odpowiedz
Vejxel
27
Centurion

Kiedyś zagrywałem się w TZARa, świetny RTS, który zachęcał do kombinowania ze swoim wojskiem i bazą. Pamiętam jak wybierałem jeden z rogów mapy i obudowywałem się kamiennym murem, budując potężne królestwo. Szkoliłem żołnierzy, ahh Ci pikinierzy, i wysyłałem na pewną śmierć. Czasami potrafiłem specjalnie przedłużać rozgrywkę o kilka godzin, heh prosta, a jak grywalna gra.

A teraz? Z nowszych gier seria Total War, Supreme Commander i Company of Heroes, lecz fakt nie są to gry z gatunku klasycznego RTS. Aż trudno mi przywołać jakikolwiek nowy tytuł, który zahacza o tę kategorię. Ale czy to na pewno źle?

09.11.2011 01:52
fresherty
14
odpowiedz
fresherty
43
Jimi Hendrix Rules!

Nie no, klasycznym do bólu RTSem jest nadal Starcraft 2. Bo tak de facto jest to Starcraft: Brood Wars na sterydach z minimalnymi zmianami gameplayu...

09.11.2011 01:58
15
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Supreme Commander (jedynka w każdym razie) opiera się na zasadach klasycznego RTS'a.
Jedynie system surowców jest zmodyfikowany, choć i tak wymagane są specyficzne budynki oraz wykorzystanie pewnego złoża do gromadzenia surowców.

No i jest zresztą bardzo dobrym RTS'em trzeba dodać. ;]

09.11.2011 08:02
Fokus25
16
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

@Vejxel
Pamiętam jak uwielbiałem w Tzarze budować ninja i wspinać się po murach :D

Co do tematu, to jest jeszcze Age of empires online, całkiem niezła i "darmowa" (do pewnego momentu, później warto kupić civke, bo ogranicza grę, granie za free :( )

09.11.2011 19:08
17
odpowiedz
Convi
22
Chorąży

Chciałem AOE Online, ale jest dosyć wypaczone, przynajmniej w momencie kiedy ja grałem. Przeczekam, pogram.
Jeśli już nawet nie typowy RTS, to czekam na company of heroes 2, bo też już długo stoi. Epoko kosmiczno-futurystyczna kompletnie mi nie leży.

Forum Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl