umoa kupna sprzedaży samochodu pytanie?
witam mam pytanko nietypowe, chce byc współwłaścicielem samochodu (właścicielem bedzie teściowa) czy przy podpisywaniu umowy kupna sprzedazy musze tez podpisać (na umowie jest tylko kupujacy i sprzedajacy), czy dopiero przy rejestracji samochodu?
Zakładam, że chodzi o zniżki na ubezpieczenie. A więc dopiero przy rejestracji.
Podpowiadam - teściowa może Ci później (po kupnie) darować pewną część samochodu (np. 5, albo 10%), więc nie musisz nic podpisywać przy kupnie (a nota bene staniesz się współwłaścicielem).
P.S. Nie pamiętam jednak, czy tego całego "darowania" nie należy załatwić w skarbówce.
Co prawda ostatnio znosiłem współwłasność i wszystko załatwiłem w urzędzie komunikacji, ale pamiętam, że owo "darowanie" załatwiałem w skarbówce (sprawdzenie wielkości kwoty i deklaracja, że darczyńca nic nie darował "darobiorcy" przez ostatnie kilka lat).
Albo na umowie k/s, albo przed rejestrowaniem auta udaj sie do urzedu skarbowego z umowa darowizny czesci auta (kilka procent wystarczy), tam to podstepluja, i z oboma umowami powinno sie auto dac zarejestrowac na dwie osoby. W ten sposob powinno sie dac zarejestrowac ciebie jako wlasciciela, a tesciowa jako wspolwlasciciela. Jesli kolejnosc ci wisi, to mozesz to zrobic w dowolnym momencie, rowniez po zarejestrowaniu i ubezpieczeniu.
czyli nie musze na umowie kupna sprzedazy siebie wpisywać, wystarczy tesciowa tak? a potem przy rejestracji siebie dodac jako współwłaściciela...?
Na umowie ks wpisujecie dane właściciela, a pod nimi współwłaściciela. Urzędy Skarbowe i rejestracja pojazdów bywają tu upierdliwe strasznie.
to jak z tym wreszcie jest? bo wiem ze do urzedu skarbowego musze miec dodatkowy druk pcc3, kurcze jedni mowia ze na umowi k/s musze byc zaznaczony jako współwłaściciel...
legrooch ---> Nie chce mi się wierzyć, że jakikolwiek urząd ma narzędzia, by ci zabronić darowizny części auta.
Razem z umową ks podpisaną przez teściową idą do skarbówki i teściowa deklaruje darowiznę na zięciunia ;)
Po tej akcji do rejestracji i po krzyku.
A zniesienie współwłasności można zrobić dość szybko (zapytaj się swojego ubezpieczyciela) i wtedy już tylko do urzędu komunikacji.
czyli sa na to dwa sposoby tak?
1. umowa k/s jest na tesciowa i na mnie, do urzedu skarbowego idzie druk PCC3 i PCC3A (jako wspołwlasciciel) i potem ide do rejestracji
2. Umowa k/s jest na tesciowa, po czym w urzedzie skarbowym dostarczamy druk PCC3 oraz druk darowizny tak?
ktore rozwiazanie jest korzystniejsze?