umoa kupna sprzedaży samochodu pytanie?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
25.08.2011 11:12
1
odpowiedz
nwo
125
Konsul

umoa kupna sprzedaży samochodu pytanie?

witam mam pytanko nietypowe, chce byc współwłaścicielem samochodu (właścicielem bedzie teściowa) czy przy podpisywaniu umowy kupna sprzedazy musze tez podpisać (na umowie jest tylko kupujacy i sprzedajacy), czy dopiero przy rejestracji samochodu?

25.08.2011 11:19
matchaus
2
odpowiedz
matchaus
173
sturmer

Zakładam, że chodzi o zniżki na ubezpieczenie. A więc dopiero przy rejestracji.
Podpowiadam - teściowa może Ci później (po kupnie) darować pewną część samochodu (np. 5, albo 10%), więc nie musisz nic podpisywać przy kupnie (a nota bene staniesz się współwłaścicielem).

P.S. Nie pamiętam jednak, czy tego całego "darowania" nie należy załatwić w skarbówce.
Co prawda ostatnio znosiłem współwłasność i wszystko załatwiłem w urzędzie komunikacji, ale pamiętam, że owo "darowanie" załatwiałem w skarbówce (sprawdzenie wielkości kwoty i deklaracja, że darczyńca nic nie darował "darobiorcy" przez ostatnie kilka lat).

25.08.2011 11:22
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Albo na umowie k/s, albo przed rejestrowaniem auta udaj sie do urzedu skarbowego z umowa darowizny czesci auta (kilka procent wystarczy), tam to podstepluja, i z oboma umowami powinno sie auto dac zarejestrowac na dwie osoby. W ten sposob powinno sie dac zarejestrowac ciebie jako wlasciciela, a tesciowa jako wspolwlasciciela. Jesli kolejnosc ci wisi, to mozesz to zrobic w dowolnym momencie, rowniez po zarejestrowaniu i ubezpieczeniu.

25.08.2011 11:24
4
odpowiedz
nwo
125
Konsul

czyli nie musze na umowie kupna sprzedazy siebie wpisywać, wystarczy tesciowa tak? a potem przy rejestracji siebie dodac jako współwłaściciela...?

25.08.2011 11:25
matchaus
5
odpowiedz
matchaus
173
sturmer

Dokładnie.

25.08.2011 11:27
legrooch
6
odpowiedz
legrooch
244
MPO Squad Member

Na umowie ks wpisujecie dane właściciela, a pod nimi współwłaściciela. Urzędy Skarbowe i rejestracja pojazdów bywają tu upierdliwe strasznie.

25.08.2011 11:30
7
odpowiedz
nwo
125
Konsul

to jak z tym wreszcie jest? bo wiem ze do urzedu skarbowego musze miec dodatkowy druk pcc3, kurcze jedni mowia ze na umowi k/s musze byc zaznaczony jako współwłaściciel...

25.08.2011 11:32
matchaus
8
odpowiedz
matchaus
173
sturmer

legrooch ---> Nie chce mi się wierzyć, że jakikolwiek urząd ma narzędzia, by ci zabronić darowizny części auta.
Razem z umową ks podpisaną przez teściową idą do skarbówki i teściowa deklaruje darowiznę na zięciunia ;)
Po tej akcji do rejestracji i po krzyku.

A zniesienie współwłasności można zrobić dość szybko (zapytaj się swojego ubezpieczyciela) i wtedy już tylko do urzędu komunikacji.

25.08.2011 11:37
9
odpowiedz
nwo
125
Konsul

czyli sa na to dwa sposoby tak?
1. umowa k/s jest na tesciowa i na mnie, do urzedu skarbowego idzie druk PCC3 i PCC3A (jako wspołwlasciciel) i potem ide do rejestracji
2. Umowa k/s jest na tesciowa, po czym w urzedzie skarbowym dostarczamy druk PCC3 oraz druk darowizny tak?

ktore rozwiazanie jest korzystniejsze?

25.08.2011 11:51
legrooch
10
odpowiedz
legrooch
244
MPO Squad Member

matchaus ==> W Skarbówce sprawdzą zgodność umowy z PCC3. Jak się będzie różnić, a będzie, to co? Korekty? A po co, skoro przy podpisywaniu wystarczy się dopisać na umowie?

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl