Ostatnio nabyłem nową kartę graficzną gigabyte geforce rtx 4070 windforce oc 12gb gddr6x. Myślałem że na takiej karcie graficznej nie będzie problemu z tą grą ale jednak okazuje się że jest. W rozdzielczości Full HD/75hz przy 24 calowym monitorze i na najwyższych ustawieniach gra śmiga w stałych 75FPS. Jednak gdy tylko wejdę postacią w trawę to zdarzają się czasem spadki FPS. Chociaż już mniejsze ale są. Wiem że to wina chyba kiepskiej optymalizacji tego jednego szczegółu w grze. Więc czy może jest jakiś sposób żeby to naprawić. Mod albo coś innego?
Karta graficzna to nie wszystko... Nie napisałeś, jak wygląda sytuacja z reszta podzespołów.
Całkiem przyzwoity sprzęt. Dziwne, że tak Ci to chodzi. Sterowniki wszystkie aktualne? Ze szczególnym uwzględnieniem karty graf.
Jeśli ustawiłeś roślinność na full i wszystkie inne opcje na full, to nie ma się co dziwić. Tam niektóre opcje zabiją prawie każdą kartę i nie wnoszą prawie nic pod względem wizualnym.
Gram na włączonej synchronizacji pionowej przez co mam stałą ilość fps czyli w tym wypadku 75 (bo monitor taki) W mieście, na pustyni itd. gra ma stałe FPS. Jednakoż jak wejdę w trawę to czasami zdarza się że FPS spadnie do 70 czasem 65.
Zostaw MSAA, a wylacz FXAA/TAA bo one rozmywaja obraz.
tRikson dobrze gada.
1. Trawa w tej grze od początku sprawiała problemy, dlatego przez lata grałem na jej ustawieniach średnie/niskie. Gdzieś wyczytałem, że to już zostało załatane, ale jak widzę nie do końca.
2. Te MSAA, TAA/FXAA faktycznie chyba najwięcej zabierają klatek, dlatego pobaw się ich odpowiednią konfiguracją.
3. I po trzecie i najważniejsze: mimo że masz dobry sprzęt, pogódź się z tym że gry są niedorobione, tzn. nie w pełni wykorzystują zasoby kompa, np. Starfield, czy Elex 2.
Mam taką samą kartę jak ty :-)
Sprawdź lepiej, czy na pewno jedziesz na tej karcie, czy na dedykowanej xD
Jednak myślę, że nie bo na Intel® UHD Graphics 630 to byś miał z 40 FPS, a nie 75, chociaż momentami może skoczyć do 75. Na tej karcie to powinno być z 100 FPS, takie jest moje zdanie, zależy od rozdzielczości. Jeszcze to sprawdzę. Ja nie mam monitora 4k więc w QHD to mi wszystko lata na 100 i mogę głupoty pisać xD
Aaa ty napisałeś wyraźnie FHD, lol w FHD tylko 75 fps? Coś jest nie tak, chyba że tak masz ustawiony limit klatek.
To ile monitor wyświetla, a to ile karta może osiągać to dwie różne sprawy.
1.
Można mieć ustawiony monitor na 144, ale gra wyciąga 700 fps. Opłacalność nijaka, tylko grzanie karty, ale gdy karta nie wyciąga więcej niż 75 fps, przy wyłączonej synchronizacji, to może coś być nie tak.
2.
Były przypadki, gdzie ludzie po zakupie karty dedykowanej dalej grali na zintegrowanych. Czy to brak sterowników, czy jakiś błąd w systemie, który sprawił, że karta dedykowana w menadżerze urządzeń nie była widoczna jako domyślna.
Pomijam tu optymalizację gry, gdyż i przy 60 klatkach powinno być płynnie. Jednak zintegrowana karta może sprawiać problemy w grach pomimo stałych 60 fps.
Były przypadki, gdzie ludzie po zakupie karty dedykowanej dalej grali na zintegrowanych. Czy to brak sterowników, czy jakiś błąd w systemie, który sprawił, że karta dedykowana w menadżerze urządzeń nie była widoczna jako domyślna.
To chyba już trzeba być życiowym nieogarem aby coś takiego odwalić na stacjonarnym.
Przecież wyjście na monitor z integry jest na MOBO.
Inna sprawa z laptopem.
Wszystko się zgadza. Mnie na poza miastem
na Sonorze czy jak się tam to nazywa też fps leciał na 3080 Ti do jakichś 40 w 4k i tylko zmiana ustawień trawy pomagała. Ale i tak w świadomości społecznej GTA 5 jest super zoptymalizowane.
Nie no, gratuluję rozgarnięcia, skoro sam przez ten cały czas nie wpadłeś na to, żeby na przykład obniżyć detale, albo chociaż zobaczyć sobie na youtube, których opcji nawet nie warto włączać grając w full hd, bo nic nie dają oprócz drastycznego spadku fpsów.
Ja wiem o tym że trzeba obniżyć niektóre detale i że to jest problem kiepskiej optymalizacji tego szczegółu jednakoż jak wspomniałem bardziej chodziło mi właśnie o optymalizacje żeby móc pograć na najwyższych detalach o czym wspomniałem w pierwszym poście. A że ludziom nie chce się czytać do końca no to już nie moja wina że z tematu wychodzi co innego.
problem kiepskiej optymalizacji tego szczegółu jednakoż jak wspomniałem bardziej chodziło mi właśnie o optymalizacje żeby móc pograć na najwyższych detalach
Sam sobie odpowiedziałeś. Sprawa zamknięta.
Extended Distance Scaling na 0% ustawienia zaawansowane to zabija wydajność reszta na ultra. Ewentualnie trawa na hight.