Witam!
W najbliższym czasie planuję zaopatrzyć się w Skyrim'a, ale już teraz zastanawiam się w jakim kierunku rozwijać mojego bohatera.
Powiem szczerze, że dość mocno nakręciłem się na maga, z kilku powodów:
1. Zazwyczaj gram osiłkami z mieczem, ostatnio w Two Worlds II tak samo, więc przydałaby się jakaś odmiana
2. Strasznie podoba mi się ten dwuręczny system czarów ze Skyrim
3. Widziałem filmik z wysokolevelowym magiem, i muszę przyznać, że zarówno liczba czarów, jakimi dysponował, jak również ich siła (a czasem widowiskowość) robiły wrażenie.
Z drugiej jednak strony trochę się obawiam, że grając magiem, mogę wiele stracić:
1. Gra oferuje wiele fajnych i ładnie zrobionych zbroi i broni, których siłą rzeczy nie będę raczej używał
2. Jest system craftingu i jakiś super zbroi (nie pamiętam tych nazw, nigdy nie grałem w żadnego TESa więc musicie mi wybaczyć) których pewnie nie mógłbym nosić jako mag, ewentualnie miałbym jakieś negatywne modyfikatory po ich włożeniu
3. Walka często toczy się w zwarciu, gdzie przydaje się tarcza ew. blokowanie bronią, a jako mag jestem narażony na ostre mordobicie :/
Tak więc zastanawiam się, czy granie magiem jest tak samo satysfakcjonujące co wojownikiem? I czy wspomniana walka, zwłaszcza na początkowych levelach nie będzie mordęgą i zabawą w berka z przeciwnikami, od czasu do czasu przerywaną jakimś zaklęciem z mojej strony?
Czekam na wasze opinie i sugestie. :D
Zacznij grać magiem, a jak ci się znudzi to rozpocznij grę od nowa. Ja zawsze gram wojakiem z mieczem, mag mnie jakoś nie kręci.
ta gra zachęca grania czymś co się nazywa battlemage tzn ciężką lub leka zbroja do wyboru w jednej łapie miecz lub inne jednoręczne żelastwo w drugiej czar tu nie ma jak w dnd kar za ciężką zborję do magi. Ale wybór czarów jest mały jak chcesz się ograniczać do jednej szkoły magi to może okazać się nudno gdyż lepsze czary pojawiają 10 leveli czyli fireblale inne takie super czary możesz dostać gdzieś koło 20 levela, a w tym czasie zdąrzysz zrobić większość questów i zabić płowe smoków.
Nie mówię tu losowych smokach tylko o tych co strzegą lokacji ze słowami smoczymi. Ale z drugiej strony ta gra dzieje się w Skyrim gdzie żyją Nordowie twardzi wojownicy z północy a oni nie przepadają za magią i magami. Ale rób jak chcesz to twój wybór.