Witam. Mam pytanie czy temperatura mojej karty graficznej jest na dobrym poziomie czy nie. Wydaje mi sie ze jest troche za wysoka. Karta tto AMD Radeon hd 6700 series 1gb. Temperatura w stresie to ponad 100 stopni. Nigdy jej nie podkrecalem.
Trochę za wysoka!? Temperatura jest bardzo wysoka. Dobrze że się Ci jeszcze nie spaliła.
Sprawdź, czy wiatrak na karcie się kręci. A przy okazji rozłóż kartę na czynniki pierwsze i dokładnie przeczyść. Od razu nałóż nową pastę termoprzewodzącą.
Zastanawialem sie nad zmiana chlodzenia. W jakiej skali powinna byc ta temperattura bo nie wiem za bardzo.
Jakie polecacie chlodzenie do tej karty?
Najlepiej by karta nie przekraczała 80 stopni, np. 76 stopni jest ok, 100 jest wysokie i przy 100 paru stopniach chyba komputer się wyłączy sam, takie zabezpieczenie. Jeśli chodzi o to czy da się spalić kartę mając takie temperatury po 12 godzin dziennie w grach, to prawdopodobnie bardzo trudno o to. Dlaczego tak twierdzę? Bo uzywałem laptopa starego, który nawet po zmianie past grzał się do 100 stopni lub 100 paru i jako, że laptop był stary, to grałem na nim olewając temperatury, gdy laptop się wyłączał, zmieniałem pasty (raz na pół roku) i grałem dalej. Ile lat tak grałem? Bardzo wiele, 5-6 lat dobre, nie raz całe dnie chodziła odpalona, wymagająca gra. Po tylu latach nadal laptop chodzi jak nowy, dlatego twierdzę, że wysokie temperatury nie powinny zniszczyć procka i karty, przynajmniej tych starszej generacji. Mimo to, zalecam tobie zrobić coś z tymi temperaturami, bo to PC i łatwiej zredukować je.