Witajcie, mam pytanie odnośnie temperatury Phenoma II X6 1075T i obrotów wentylatora CPU. Dołączam screena z programu diagnostycznego. Testowałem GPU na otwartej obudowie i obroty oscylowały około 3k RPM. Dziś po zamknięciu obudowy obroty wzrosły aż dwukrotnie i to po 3 minutach testu samego GPU. Nie wiem czym to jest spowodowane, napewno wymienię pastę, ale dopiero wtedy kiedy kupię alkohol do przemycia procesora. Czy temperatura max CPU na poziomie 62 °C (według specyfikacji AMD) nie jest niska w porównaniu z 85-95°C Ryzena? Czy wreszcie temperatura CPU w codziennych zastosowaniach w okolicach 30-45°C jest ok? Czy wymiana pasty znacząco zredukuje obroty wentylatora? Ile RPM jest ok, żeby nie "przekręcić" wentylatora? Czy owego Phenoma zapamiętano jako ciepły czy chłodny procesor?
85-95c stopni na Ryzenie to nie jest normalna temperatura. To temperatura grożąca uszkodzeniem procesora w każdej chwili. Najgorętszy jaki Ryzen powinien być podczas stresu to chyba 75c.
Producent podaje graniczne. Fakt jest, ze powyzej 80 stopni przy 100% obciazenia to cos slabe te chlodzenie, albo zle wentylowana buda. Co do Phenom II X6 1075T to za duza temperatura. On powinien miec 30 stopni w idle i nie przekraczac 62 stopni bo wlacza mu sie throtlling.
A co z obrotami wentylatora stockowego na Phenomie? 6k RPM to trochę za dużo, szczególnie, że wczoraj było na otwartej budzie, ale przy starej wersji OCCT było 3k. Który parametr w programie diagnostycznym pokazuje występowanie trotllingu?
Zrzuca napiecie i taktowanie procesora w dol. Stockowy wentyl to wszyscy polecaja wymienic. Objawy ktore opisujesz maja z nim wszyscy. Wystaczy w google wrzucic i bedziesz zasypany linkami.
Jeszcze do wczoraj był cicho hehe. Może kupię jakiegoś Spartana od SPC.
Stockowy do AM3. Tu jest zdjęcie. Niestety słychać.