Szukam gry dla siebie
Cześć! Jak głosi tytuł wątku poszukuję dla siebie gry, jak z kolei widać w kategorii tegoż wątku ma to być gra strategiczna. A teraz do rzeczy. Szukam gry w klimatach science fiction, aczkolwiek nie klasycznego 4X a gry w której zarządzamy pojedynczą kolonią, kopalnią itp... Jeżeli pamiętacie Kolony (to nie błąd) na atarynkę to wiecie o co mi chodzi, a bardziej współczesne porównanie to byłby taki znacznie bardziej rozbudowany tryb strategiczny z UFO: Afterlight. Wymagam tylko, żeby gra dała się uruchomić na 64 bitowym systemie (jeżeli się nie da to trudno, spróbuje emulacji). Jest bardzo prawdopodobne że taka gra nie istnieje, jeżeli tak to polećcie mi jakąś strategię typu 4X (turową najlepiej) z naciskiem na ekonomię, badania, i inne pacyfistyczne elementy. Poza tym moglibyście mi polecić też strategię w innych klimatach, ale o podobnych założeniach do tej opisywanej przeze mnie (znaczy się taką komputerową wersję Tajemniczej wyspy Verne'a tudzież innego Robinona Crusoe w strategicznym wydaniu).
Nie chcąc zakładać kolejnego niepotrzebnego tematu zapytam tutaj, nie znacie może jakiegoś fajnego symulatora dużych statków kosmicznych? Nie interesują mnie myśliwce (chyba, że jako cele do zestrzelenie), tylko wszystko od niszczyciela wzwyż. Dodam, że serię X znam. Aha i miło by było gdyby gra nie wymagała joysticka. Howgh.
W Supreme Commander jest nałożony duży nacisk na ekonomię ( pierwsze części ), jednak to jest typowy RTS, więc nie wiem czy Ci się spodoba.
Supreme Commander znam i nie powiem, jako rts gra jest świetna, ale ekonomia opierająca się na 2 surowcach to jeszcze nie ekonomia, poza tym gra koncentruje się na aspektach militarnych, podczas gdy ja szukam raczej Settlersów w sci-fi, choć nie jest to zbyt dokładne porównanie. Mimo wszystko dzięki za informację Orzołek. Czekam na dalsze propozycje. Tak jak napisałem w pierwszym poście chcę aby nacisk był położony nie na walkę, a badania, ekonomię, czy zapewnienie podstawowych surowców.
ja znam pare tytółów:
1.Space Colony-troche stara bo z 2007r ale grafika i historia jest fajna,działa nawet na gruchotach bo porzyczyłem koledze(procesor 1.30,0,60m ram)
2.ma w tym roku wyjść nowa częćś anno (2070),ale polecam też wesję Anno 1404
Imperium Galactica 2
https://www.gry-online.pl/gry/imperium-galactica-ii-alliances/zaf40#pc
opis gry:
"Zaczynając z jedną rodzimą planetą gracz musi zbudować galaktyczne imperium, kolonizując nowe planety, rozwijając przemysł i naukę, budując potężną flotę gwiezdną.
Do wyboru są trzy rasy, z których każda charakteryzuje się innymi umiejętnościami i cechami. Walki w czasie rzeczywistym prowadzone są zarówno w kosmosie jak i na planetach. Rozbudowane opcje dyplomacji i handlu pozwalają na zawieranie aliansów i wymianę technologii. Zaawansowane opcje szpiegostwa umożliwiają wywiad gospodarczy, sabotaże i kradzieże. Dodatkowym celem eksploracji wszechświata jest poszukiwanie zaginionych kryształów pamięci, kryjących tajemnicę najpotężniejszej technologii."
Ze swojej strony dodam, że nie 3 a 8 ras po wgraniu patcha :-)
Nie jest to wprawdzie dokladnie to czego szukasz, ale jesli lubisz strategie SF to Sins of a solar empire to dla Ciebie "must"
https://www.gry-online.pl/gry/sins-of-a-solar-empire/z3f8e#pc
Uno: Space Colony początkowo mnie odrzucało (za bardzo kojarzyło mi się z simsami), ale dam tej grze szansę, ściągnę jakieś demo i się zobaczy.
Dos: Nie jedno miasto w Anno zbudowałem (choć najdłużej grałem w najstarszą część), i nie jedną galaktykę w Sins of a Solar Empire podbiłem, ale obie te gry mi się już po prostu znudziły.
Tres: Dzięki za przypomnienie o Imperium Galactica II. Przetestowałem już większość strategii 4X, ale ta zawsze jakoś przesuwała się na koniec listy "do sprawdzenia", aż o niej całkiem zapomniałem.
A co z drugą poszukiwaną przeze mnie grą (symulatorem)?
PS. Znacie jakieś mody do Sins of a Solar Empire? Zależałoby mi na poprawie walki, bo w tej chwili wystarczy wprowadzić flotę do odpowiedniego układu i można iść zaparzyć sobie herbatkę...
Fakt, w SupComie są tylko 2 rodzaje surowców, ale za to jak ciężko nieraz utrzymać w dobrym stanie tą ekonomię :D
Jeżeli chcesz dużą ilość surowców to osobiście lubię Empire Earth. Grafika stara, ale jest duża ilość epok, surowców jest 5. Jest ogromna liczba możliwych badań/technologii do 'zbadania'. Jednak gra mimo wszystko głównie polega na niszczeniu przeciwnika, więc również nie wiem czy Ci się to spodoba :).
Jeśli chodzi o ekonomiczne, w którym jest jakaś walka nie koniecznie w postaci atakowania kogoś armią, to niektóre Tycoon'y były fajne. Pamiętam, że lubiłem starego Oil Tycoon'a. Sporo godzin się przy nim spędziło... Gra może być zarówno turowa jak i w czasie rzeczywistym ( wedle gustu, jednak jeśli chcesz grać z przeciwnikiem to z tego co pamiętam jest możliwy tylko tryb turowy. ).