Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Syczenie komputera podczas włączania Wiedzmina

26.02.2014 16:32
1
Triko42
10
Legionista

Syczenie komputera podczas włączania Wiedzmina

Kupiłem ostatnio sobie Wiedzmina 1, gdy go włączam i pojawia się logo twórcy, filmik to komputer zaczyna tak syczeć/piszczeć a gdy gra się uruchomi do menu to prawie nie słychać a gdy wczytam zapis to jest normalnie już, w innych grach nie mam tego problemu, czym może to być spowodowane ?? (Komputer czysty, wentylatory nie są zapchane)

Mój sprzęt to :
Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 560
Procesor :AMD Athlon II X4 631 Quad-Core
Pamieć ram: Kingston 2x2GB
Zasilacz: Corsair CX600W
Płyta główna: Asus F1A55

26.02.2014 16:33
2
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

Utopce sie odzywaja...

To syczenie to bardziej syczenie, czy glosniejszy pisk?

Rozkrec bok obudowy, wlacz tego Wiedzmina, tak jak zawsze i dokladnie sprawdz skad pochodzi zrodlo.

26.02.2014 16:37
3
odpowiedz
Triko42
10
Legionista

Taki trochę pisk, a gdy pojawia się logo i filmik i grę w tym czasie zminimalizuje to przestaje syczeć, a jak znów włączę to zaczyna oraz jak pominę to przyciskiem ESC to wygląda tak jakby każde logo i filmik miało inne syczenie.

Rozkręciłem bok i nie da się określić, zatrzymywałem wiatraki palcem i syczenie nie przestawało, może to dysk, mają one już około 7-8 lat, lecz problem tylko w wiedzminie.

26.02.2014 16:38
Soulcatcher
4
odpowiedz
Soulcatcher
282
ESO

Moim zdaniem to słabej jakośic elementy w karcie graficznej.
Poznasz to po tym że będą ci się dźwięki zmieniały w zależności od tego co na ekranie.

26.02.2014 16:41
5
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

Dzwiek wychodzi z glosnikow, czy moze slyszysz to w sluchawkach?

EDIT: A, ok. U mnie takie dziwne dzwieki rowniez wystepuja, ale to kwestia przebicia dzwieku, gdyz jest problem z panelem przednim w sluchawkach.

26.02.2014 16:41
6
odpowiedz
Triko42
10
Legionista

Przegrałem na tej karcie mnóstwo gier przez 3 lata i bez problemów było.

26.02.2014 16:44
7
odpowiedz
Triko42
10
Legionista

odłączyłem słuchawki i głosniki, to samo

26.02.2014 16:44
8
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

No to najprawdpodobniej jest to dysk. Sprobuj porobic na komputerze cos, co mocniej go obciazy - sprawdzisz, czy dzwiek nadal wystepuje.

26.02.2014 16:58
9
odpowiedz
Triko42
10
Legionista

Grając w Battlefield'a 3 na wysokich, słychać takie charszczenie dysku, ale ten dzwięk nie jest do tamtego podobny. A tam przejmuje się, ważne że grając nie słychać i wszystko pięknie działa.

26.02.2014 17:05
10
odpowiedz
Triko42
10
Legionista

Znalazłem na necie, że jakiś koleś też miał tak z Wiedzminem [link] (usunąć ////). Może to jest tak, że wiedzmin to starsza gra i do odpalania tych filmików na początku bardzo obciąża dysk a dysk śpiewa piosenki :)

27.02.2014 00:08
Herr Pietrus
11
odpowiedz
Herr Pietrus
232
Jestę Grifterę

żaden dysk, Soul ci to prawie wyjaśnił. Niekoniecznie muszą to być "słabej jakości elementy", tzn... w pewnym sensie... Otóż na logo producenta zapewne nie działa v-cync i mocna karta wchodzi na jakieś wartości rzędu kilku tysięcy klatek an sekundę. W menu spada to do kilkuset, o ile dobrze pamiętam, w grze jest normalnie. Obciażenie tego rzędu (xxx/xxxx FPS) powoduje wysokie obciążenie karty i zaczynają piszczeć cewki albo coś w ten deseń.

Zobaczysz to w każdej grze która w menu nie trzyma v-sync. Zeby daleko nie szukać, ściągnij sobie demko Risena, sprawdź DeadSpace... tyle pamiętam póki co z własnego doświadczenia.

06.04.2014 22:36
T20
12
odpowiedz
T20
97
Pretorianin

Starsze gry nie mają czasami w opcjach synchronizacji pionowej i jak ktoś ma jedną z nowszych kart graficznych to one zwyczajnie wyciągają max ilość FPSów w grach, a nie tyle ile gra koniecznie potrzebuje stąd te piski.
Powiedzmy że potrzebujesz 60FPSów a karta wyciąga ci z 100 albo więcej, więc karta pracuje na pełnych obrotach zupełnie niepotrzebnie, ale jak takiej opcji nie ma w menu to nic nie poradzisz.
Sama posiadam GTX 770 i jest raczej niemożliwe żeby taka karta sobie nie radziła z wieśkiem. Tak jak pisze Herr Pietrus, w Risen są podobne dźwięki z karty, bo nie ma ona opcji synchronizacji. Wiem co sama grałam ostatnio w ten tytuł.

Forum: Syczenie komputera podczas włączania Wiedzmina