Strona \ tabela poświęcona emisji dźwięku \ hałasu komputera

Forum Komputery
Odpowiedz
30.08.2018 08:49
1
odpowiedz
Pheskos_NPC
7
Pretorianin

Strona \ tabela poświęcona emisji dźwięku \ hałasu komputera

Czy istnieje strona internetowa któa pod uwagę wzięła sobie hałas jako główny parametr pracującego laptopa ? Tabele wydajności GPU i CPU są bardzo łatwo dostępne, czy jednak znajdę coś podobnego jeśli chodzi o hałas pod maksymalnym obciążeniem ?

30.08.2018 22:37
WolfDale
2
odpowiedz
WolfDale
96
~sv_cheats 1

Co do tabeli to nigdy czegoś takiego nie spotkałem. Natomiast zawsze jak czytam różne recenzje laptopów, a ostatnio zdarza mi się to dość często bo szukam takowego jako komputera numer dwa. To w 95% procentach recenzji czy testach są zamieszczone takie informacje na temat hałasu wydawanym przez komputer w różnych trybach pracy. Często nawet w decybelach zarejestrowane specjalnym miernikiem do tego przeznaczonym.

post wyedytowany przez WolfDale 2018-08-30 22:38:20
31.08.2018 07:23
elathir
3
odpowiedz
elathir
120
Czymże jest nuda?

Zestawień nie ma, bo w przeciwieństwie do CPU czy GPU modeli lapków są tysiące w sprzedaży. Jednak jak wspomniał przedmówca, większość recenzji zawiera te informacja a z laków gamingowych zdecydowana większość wartych uwagi modeli jest recenzowana.

31.08.2018 08:35
DanuelX
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Jeszcze jedno trzeba dodać - głośność laptopa/PC nie jest wartością stałą i będzie zmieniać się z biegiem czasu. Mam pewne podejrzenia, że również w tym przypadku te same modele mogą różnić się między sobą tą wartością.

31.08.2018 11:29
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Pheskos_NPC
7
Pretorianin

Pytam, ponieważ ostatnio miałem nie lada zaskoczenie. Kupiłem Lenovo
Y50-70 i5-4210H 8GB ram z GTX860M i sprawował się znakomicie, był bardzo cichy nawet przy maksylanym obiążeniu. Pomyślałem sobie, że jednak ta karta
graficzna za wielu nowych produkcji mi nie uruchomi więc go sprzedałem i kupiłem
Lenovo Y50-70 i7-4720HQ 4GB ram z GTX960 i podczas uruchomienia tej samej gry (POEII) dosłownie tragedia, hałas taki że nie idzie wytrzymać. Kierowałem się tym, że ta sama gra na laptopie z lepszą kartą i procesorem sprawi, że będzie jeszcze ciszej i komfortowo i sprzęt nie będzie się za nadto "przemęczał". W recenzji również podano że model z kartą gtx860m był głośniejszy, może po prostu zależy to od procesora.
Czy są jakieś marki i modele laptopów (nawet grubsze) które zapewnią ciszę podczas grania czy to raczej mit ?

post wyedytowany przez Pheskos_NPC 2018-08-31 11:31:03
31.08.2018 23:25
WolfDale
😐
5.1
WolfDale
96
~sv_cheats 1

Sprzedałeś komputer nawet nie sprawdzając jak poradzi sobie z grami?

01.09.2018 07:42
5.2
Pheskos_NPC
7
Pretorianin

Sprawdziłem z jedną i był za głośny :-) Ta samą grę uruchamiałem na każdym modelu jaki kupiłem i sprawdzałem kulturę pracy lapka.

01.09.2018 07:57
5.3
Child of Pain
201
Legend

Niestety w laptopach z mocniejszym sprzętem często on mocniej się nagrzewa przez co chłodzenie zmuszone jest do intensywnej pracy w porownaniu do slabszego sprzętu. Od pewnego momentu warto spojrzec na fizycznie większe laptopy, upychanie wszystkiego w cienkiej obudowie nie pomaga w chlodzeniu.

31.08.2018 13:28
6
odpowiedz
Pheskos_NPC
7
Pretorianin

PS: Tym razem kupiłem Acera VX5-591g z kartą GTX1050ti, w recenzjach pisano że pod obciążeniem jest cichy...ale jak to wyjdzie w praniu to się okaże pewnie po niedzieli jak już do mnie dotrze. Jeśli ktoś posiada ten model to podzielcie się opinią.

post wyedytowany przez Pheskos_NPC 2018-08-31 13:31:39
Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl