Strategia - spełniająca poniższe kryteria.

Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz
29.10.2011 21:25
1
odpowiedz
Murlook_NPC
98
Legend

Strategia - spełniająca poniższe kryteria.

Witam dawno nie grałem w żadną ciekawą grę strategiczną. Chciałbym sobie w taki gatunek gry pograć. No niestety moje wymagania wobec takiej gry są nieco wygórowane.

Gra musi być nie za trudna, nie za łatwa. Muszą być dodane jakieś funkcje ekonomiczne. Zdobywanie państw musi być podzielone na prowincje itp. Tak żeby państwo nie było pokonane przy pierwszym starciu ! Zawieranie sojuszy i wypowiadanie wojen. Kontrola jednostek nie może przekraczać zbyt dużej potrzeby wciskania całej masy przycisków. Gra ma być intuicyjna i przejrzysta, tak bym od razu mógł wejść do gry bez potrzeby zaznajamiania się z samouczkiem.

Gra może nawiązywać do takich gier jak : Korona Północy, Dwa trony, i Europa Universalis : II wojna światowa.

thx za propozycje.

29.10.2011 21:27
ppaatt1
2
odpowiedz
ppaatt1
96
Obieżyświat

Total War
Nowsze odsłony Europa Universalis

29.10.2011 22:00
3
odpowiedz
Siitlith_NPC
40
Legend

Knights Of Honor najlepiej będzie Tobie odpowiadać myślę.
W miarę prosta, a jednocześnie na tyle złożona, by dawać sporą satysfakcję z podbijania całej Europy i Bliskiego Wschodu i rozbudowy włości.

Jedyny mankament KOH'a to niestety prostota i brak sensownych modów wydłużających rozgrywkę poprzez grę od nowa.

Total War Medieval II też będzie dobrym wyborem, gdy zdasz się na automatyczne rozgrywanie bitew, aczkolwiek jest już bardziej skomplikowana od KoH i ma większe wymagania.
Tylko że granie w Total War bez osobistego zaangażowania w bitwy, to IMO sraka praptaka, a nie gra, gdyż to właśnie taktyczne łojenie przeciwnika dziesiątkami oddziałów jest głównym smaczkiem tej gry jak dla mnie.

Dodatkowo zabawa z modami wydłuża żywotność gry do nieskończoności chyba.
Sam dotychczas ogarnąłem zaledwie Warhammerowego moda (a nawet jestem dopiero co w trakcie zabawy z nim), a tu jeszcze LOTR przede mną i kilka modów usprawniających normalną rozgrywkę na mapie Europy. ;]

29.10.2011 22:57
HUtH
4
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Knights of Honor to w strategiach "arcadeówka" imho :) Wszystko tam idzie dość gładko i nie wymaga wiele klikania ani planowania. Ale gra się mega przyjemnie ze względu na oprawę graficzną i muzyczną.

Totalwary są dla ciebie, bo są bardzo przystępne imho, o ile nie uzywa się jakiegoś naprawdę hardcorowego moda jak np. Stainlesss Steel + RR/RC + BYGIV, ale samo SS (plus ewentualnie jakis dopieszczający submod) jest przystępne. No i Third Age TW po prostu kopie tyłek.
Empire, Napoleon i Shogun tez sa spoko, choć nie ma zbyt wiele modów na nie...

29.10.2011 23:01
5
odpowiedz
Siitlith_NPC
40
Legend

Mi tam w te "arcade" grało się bardzo przyjemnie...
A niewątpliwym atutem dla niewprawionego stratega, jak autor tematu jest idealna z racji poziomu trudności i komplikacji.
Na Medku niewprawiony strateg zwyczajnie może się zawiesić...

30.10.2011 15:46
6
odpowiedz
Taisgath_NPC
88
Generał

"Empire, Napoleon i Shogun tez sa spoko, choć nie ma zbyt wiele modów na nie..."
Tu bym się kłucił bo do napoleona jest mod I wojna światowa, w Najlepszym trybie extreme ilością akcji na ekranie potrafi zawieśić najlepszego i7 za 7000.

A co do tematu to szogun 2 będzie dobry bo dzięki dyplomacji można spowodować że dwóch wrogów
rzuci się na siebie. jeżeli interesuje cię druga wojna to seria "hearts of iron" ci się spodoba.

Forum Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl