Steam wprowadza nowe przeliczniki cen

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
28.03.2026 00:12
Drenz
1
1
odpowiedz
Drenz
40
Senator

Steam wprowadza nowe przeliczniki cen

Można napisać - w końcu. Deweloperzy będa mieć trzy metody wyliczenia ceny w innych walutach. Dwie sa dla nas korzystne. Jedna, niestety nie. Więcej możecie zobaczyć tutaj:

https://partner.steamgames.com/pricing/explorer

Sadzę, że niemała w tym zasługa panów z Polish Our Prices. Pisali do deweloperów, wydawców. Uświadamiali twórców i o fatalnym przeliczniku pisali również zagraniczni gracze i devsi. Nawet deweloperzy pisali, że będą w tej sprawie kontaktować się z Valve. Był szum i w końcu coś ruszyło. Sam też kontaktowałem się w twórcami, z różnym skutkiem. Ogólnie na discordzie POP działało w tej kwestii wiele osób, którzy dorzucili coś w tej materii. I w końcu Valve coś z tym zrobiło. Zobaczymy jak do tego ustosunkują się deweloperzy i wydawcy...

post wyedytowany przez Drenz 2026-03-28 00:18:42
28.03.2026 00:23
Bogas
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Bogas
209
Senator

Świetna wiadomość. Nie będę miał moralniaka kupując na stemie. Lepiej później niż wcale.

28.03.2026 00:33
Drenz
2.1
Drenz
40
Senator

Pewnie mało który deweloper zaktualizuje ceny (na mniejsze), ale nowe premiery już będą pewnie bazować na propozycji Valve. Tylko ciekawe, które będą wybierać. Gdybym był deweloperem, to bym wybrał cenę wypośrodkowaną, czyli z kursu walut. Jednak wielcy wydawcy już pokazywali swoją zachłanność i pewnie po będą ustawiać ceny z konwersji wielozmiennej. Jestem ciekaw jak to będzie wyglądać - w kwietniu akurat mam kilka premier, które planowałem kupić to się przekonam.

EDIT: Jednak z konwersji wielozmiennej większość krajów ma cenę uśrednioną a Polska i chyba 4 lub 5 krajów ma większą. Lipa.

post wyedytowany przez Drenz 2026-03-28 01:19:06
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl