Mam kilka pytań do osób, które orientują się w temacie steam-decka.
- Czy na tym urządzeniu będzie można zainstalować sobie Windowsa 10 i wgrywać na niego dowolne programy? Na przykład emulatory starszych konsol?
- Co z grami, które nigdy nie powstały z myślą o obsłudze za pomocą pada? Mam tutaj na myśli chociażby serię Gothic, Mafię 1, albo Wiedźmina 1?
- Czy na Steam Decku będę mógł instalować starsze gry z płytek DVD podłączając przenośną nagrywarkę DVD za pomocą USB?
- Dysk na złącze M.2 jest wyjmowalny? Mogę go w razie czego wymienić na inny (większy i szybszy)?
- Kiedy można spodziewać się polskich recenzji tego sprzętu?
- Czy wersja z wolną pamięcią eMMC pozwala na dołożenie dysku M.2 we własnym zakresie?
Wiesz, że mało kto już miał to w rękach? Ale to ma być po prostu przenośny pc, więc da się na tym zainstalować windowsa. Co do pada - deck będzie obsługiwał Steam input, czyli będzie można sobie dowolnie zmapować każdą grę. A jak ktoś nie chce, to zawsze może użyć klawiatury i myszy. Nie wiem ile ma być portów USB, ale jeśli jeden, to przez bluetooth albo huba. Płytki: jw. Jest system, jest USB więc nie wiem czemu miałoby się nie dać. Dysk raczej niewymienny bez utraty gwarancji. A recenzje pewnie w okolicach premiery.
Obejrzyj sobie film Linusa o decku, nagrany w siedzibie Valve to się sporo dowiesz.
Będzie tak samo jak ze Steam Controller. Gry które nie obsługują pada, będzie można obsługiwać touchpadem, który będzie emulował kursor myszy. Działa to całkiem dobrze, sprawdzałem to w Civ6 i grało się na telewizorze przyjemnie.
- Czy na tym urządzeniu będzie można zainstalować sobie Windowsa 10 i wgrywać na niego dowolne programy? Na przykład emulatory starszych konsol?
Tak, można wgrać inny system i zainstalować na nim co się chce. Emulatory i inne oprogramowanie będziesz mógł też wgrać na Linuxie.
- Co z grami, które nigdy nie powstały z myślą o obsłudze za pomocą pada? Mam tutaj na myśli chociażby serię Gothic, Mafię 1, albo Wiedźmina 1?
Od kilku lat steam posiada funkcję pozwalającą na granie w takie gry na padzie - funkcje klawiatury i myszki można przypisać do pada, Steamdeck na 100% będzie korzystał z tego rozwiązania. Z pomocą tego bez problemu można ustawiać konfiguracje do każdej gry z osobna, można też pobierać konfiguracje innych użytkowników. No i zostaje jeszcze opcja podłączenia klawiatury i myszki (przez BT albo jakiś USB hub)
- Czy na Steam Decku będę mógł instalować starsze gry z płytek DVD podłączając przenośną nagrywarkę DVD za pomocą USB?
Jak zainstalujesz Windowsa to raczej nie powinno być problemu. Na Linuxie (SteamOS) może być to trudniejsze, samo Wine powinno sobie poradzić z instalacją z płyt, ale nie wiadomo czy system dogada się z DRM na płycie. Sam nigdy czegoś takiego nie próbowałem więc na 100% nie wiem.
- Dysk na złącze M.2 jest wyjmowalny? Mogę go w razie czego wymienić na inny (większy i szybszy)?
Podobno można go zmienić, ale wtedy stracisz gwarancję - przynajmniej tak napisał Gabe. Na pełną odpowiedź trzeba zaczekać aż ktoś rozbierze Decka.
- Kiedy można spodziewać się polskich recenzji tego sprzętu?
W tym samym czasie co recenzji na całym świecie, czyli jeszcze w tym roku, dokładnej daty nikt publicznie nie podał.
- Czy wersja z wolną pamięcią eMMC pozwala na dołożenie dysku M.2 we własnym zakresie?
Gabe napisał że tak, ale znów lepiej zaczekać aż ktoś taką konsolę rozbierze. Osobiście nie wyobrażam sobie żeby wersje eMMC różniły się pod względem budowy od wersji z M.2 - byłoby to niepotrzebne dodawanie kosztów produkcji.