Start systemu z nowego dysku
Cześć,
zakupilem do mojego laptopa Acer Aspire V3-772G dysk SSD mSATA Kingston UV500. Zrobiłem klonowanie dysku C z Windowsem za pomocą programu Macrium Reflect. Wszystko przebiegło poprawnie (żadnych komunikatów). Mam więc teraz systemowy C (HDD) + klon F (SSD). Problem polega na tym, że nie mam jak wymontować teraz dysku HDD, przez co musze jakoś wymusić start systemu z SSD - bo domyślnie nadal "ikonka windowsa" jest przy dysku C. Czy ktoś wie, jak można wymusić start z nowego dysku?
Dodam, że w BIOSie, ustawiony jest priorytet dla SSD (wyżej w hierarchii), mimo to rozruch następuje z HDD.
W załączniku screen z okna "zarządzanie dyskami" - jak widać, dysk sklonowany, jednak "rozruch" nadal przypisany do C.
Help...
Pozdrawiam
Kiedyś z jakimś lenovo tak walczyłem i po 2h rozkręciłem sprzęt dysk hdd podłączyłem pod stacjonarkę sformatowałem i po kłopotach. Biosy w laptopach to jeden wielki syf.
Ja bym spróbował uruchomić instalatora windowsa (albo inny manager partycji whatewer) i sformatował c:
Istnieje ryzyko, że system nie wstanie bo laptok zwariuje i nie będzie potrafił znaleźć sobie rozruchu ale to już jakiś początek.
Czemu wy wszystko idiotycznie komplikujecie. Wymiana dysku z zachowaniem dotychczasowej instalacji jest banalnie prosta.
1. Ściągasz i instalujesz Clonezillę na pendrive'a.
2. Wyłączasz komputer i podłączasz drugi dysk na którym chesz mieć system.
3. Odpalasz Clonezillę z boot menu.
4. Czytasz opcje z 10 razy, by sklonować ze źródła na docelowy dysk, a nie odwrotnie.
5. Ustawiasz w BIOSie bootowanie z nowego dysku.
6. Odpalasz komputer i system wystartował z nowego dysku.
7. Klawisz Windows + X -> Zarządzanie Dyskami i patrzysz czy faktycznie dysk C jest z nowego dysku. Jeśli tak, to możesz usunąć wszystkie partycje ze starego dysku i sformatować go wedle uznania.
To jest dosłownie tak proste.
@Likfidator, dzięki za odpowiedź, ale chyba nie przeczytałeś co napisałem w pierwszym poście :)
@DanuelX - problem w tym, że nie moge zrobić format C, bo jest to dysk rozruchowy i blokuje mi tą operacje :/ Probówałem to zrobić, myśląc, że jak mu sformatuje "C", zostanie mu tylko Win na "F" to z automatu będize odpalał z ssd...ale no nie da się wykonać kroku nr 1
No to pojawia sie kolejna przeszkoda - laptok był z wgranym systemem i nie mam żadnego nośnika z winem :P
@Likfidator, dzięki za odpowiedź, ale chyba nie przeczytałeś co napisałem w pierwszym poście :)
Przeczytałem i napisałem jak masz problem rozwiązać. Nie wiem po co wynajdujesz jakieś dziwaczne programy. Clonezilla załatwia sprawę w najprostszy sposób. Klonuje cały dysk sektor po sektorze. Masz ukryte partycje od producenta laptopa? Clonezilla to wszystko sklonuje. To bez różnicy co masz na dysku, bo leci kompletny klon.
Ostatni raz robiłem to tydzień temu w laptopie, gdzie dorzuciłem dysk M.2 SSD. Po sklonowaniu wystarczyło ustawić bootowanie z dysku SSD i działa.
Pamiętaj też, że partycja Windowsa zawsze będzie C: nawet na innym dysku. Dlatego pisałem, by sprawdzić w zarządzaniu dyskami, jakie literki są pod jakim dyskiem.
Tak na marginesie oznaczenia literowe to spadek po dawnych Windowsach, które odziedziczyły to po DOSie, a ten po jeszcze starszym CP/M sięgającym lat 70 ubiegłego wieku. W zarządzaniu Dyskami dyski są oznaczone inaczej, a partycjom nawet nie trzeba przypisywać liter, mogą być np. montowane jako foldery dowolnej partycji NTFS.