Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Spadki FPs GTA V

24.04.2020 14:07
1
pityl
1
Junior

Spadki FPs GTA V

Witam!
Kilka miesięcy temu kupiłem nowy komputer z uwagi na to że stary już nie domagał. Wszystkie gry typu Wiedźmin 3, Apex, Bf1 działają spokojnie na wysokich ustawieniach w 60fps. Jednak gdy odpalam GTA V niezależnie od tego czy to single czy online po jakiś 20 minutach grania w 60 fps freezuje mi gre i przy szybszej jeździe albo przy zderzeniu samochodów fps spadają do 14, czasami nawet GeForce Experience pokazuje że jest 1 fps. Jak wspomniałem zdarza się to tylko w GTA.

Specyfikacja:

AMD Ryzen 5 1600x
GTX 1050 Ti
B450M Bazooka V2
2x4Gb RAM DDR4
HDD
Win 10

Ustawienia w grze nie mają znaczenia bo i na wysokich i na najniższych dzieje się to samo. Usunąłem wszystkie programy typu antywirus i takie które działały w tle. Zaaktualizowałem sterowniki. Podczas gry mam włączonego tylko discorda.

Zużycie procesora we wszystkich grach wynosi około 50-60% a w GTA cały czas trzyma 100%. Wszystkie temperatury są w porządku mierzone CPU-Z i Afterburner.
Piszę bo już kompletnie nie mam pomysłu co może wywoływać te spadki.

24.04.2020 14:37
2
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1282041
45
Generał

Sprawdź w Afterburner jakie masz wykorzystanie dysku podczas grania i ramu:

Do dysków trzeba włączyć plugin:
Ustawienia -> Monitoring -> Aktywne wykresy monitoringu sprzętu (klikasz w "..." ) -> PerfCounter.dll (raz lewym tak aby się "ptaszek" podświetlił)-> ok

Teraz w ustawienia -> Monitoring -> Włączasz HDD usage (jeżeli masz kilka partycji to będziesz miał HDD1, HDD2, itd. Numeracja dysków może być zła - HDD1 to nie musi być dysk c: , tylko tak jak masz po kolei w menadżerze zadań w zakładce Wydajność).

24.04.2020 14:40
2.1
zanonimizowany1314550
7
Pretorianin

Można też zminimalizować grę bez jej zatrzymywania i sprawdzić wykorzystanie dysku i RAM w menedżerze zadań.

Forum: Spadki FPs GTA V