Cześć. Mam problem z TV z tytułu. Podłączyłem do niego antenę, znalazła ona kanały jednak nie pokazuje obrazu, napisane jest "brak wizji" i cisza. Gdy odpalam telegazetę nagle włącza się dźwięk, a gdy wyłączam to znów cisza. Jakość sygnału jest wysoka, więcej być nie może.
Z tego co widze to ten telewizor sprzetowo wspiera mpeg-2. Naziemna telewizja cyfrowa wymaga mpeg-4. dlatego wykrywa kanaly i masz tylko dzwiek. Obawiam sie ze opcja jest zewnetrzny tuner tv, albo tuner ( lub kodek MPEG-4 ) w postaci karty CI - ale doczytaj zanim kupisz bo te karty lubia z roznymi modelami telewizorow nie wspolpracowac.
Osobiscie przerabialem ten sam problem( choc dotyczyl innego modelu ). Wystarczyloby zeby producent ( Sony ) wypuscil upgrade firmware do telewizora. Ale oczywiscie - PO CO?...
U mnie skonczylo sie na zakupie zewnetrznego tunera.
firmware = software,
software wymaga hardware'u
MPEG4 wymaga nieco mocniejszego sprzętu niż MPEG2
jaki jest sens aktualizacji oprogramowania które raczej nie będzie działąć ?
btw. u mnie skończyło się wymianą telewizora
Sugerujesz ze procesor wizji telewizora nie pociagnie mpeg'a-4? Wg mnie spokojnie TAK. Producent dazy do wymuszenia na kliencie wymiane sprzetu na nowszy zamiast udoskonalenia starszego modelu - nie jest im to na reke. W Twoim przypadku [3] im sie udalo.
straszne... dałem się przerobić złym korporacjom... teraz zamiast modelu bodajże z 2007 roku (seria D) i średnio udanej protezy na brak 'smart' (Asus O!Play....) mam jeden telewizor nie dość że większy, wygodniejszy w obsłudze o znacznie bardziej rozbudowanych funkcjach (fakt - musiałem się trochę nagimnastykować żeby zmusić do współpracy moduł CI lokalnej kablówki a w starym soniaczu zaskoczył momentalnie) i do tego jeszcze zużywający o połowę mniej prądu a całość obsługuję jednym pilotem (albo telefonem, tabletem ... cokolwiek mam pod ręką)
producent elektroniki prędzej wsadzi zbyt słaby procesor do urządzenia bo na tym akurat przy masowej produkcji można przyoszczędzić nieco $$$
to że procesor wizji telewizora z tunerem mpeg2 obsługuje obraz o podobnej rozdzielczości co telewizor z mpeg4 nie znaczy że poradzi sobie z innymi algorytmami kompresji (1080 pomijam bo na 32 calach 720p wygląda tak samo)
zastanów się dlaczego np. plik z filmem w mpeg4 zajmie znacznie mniej miejsca niż pliki z tym samym filmem w mpeg2 -> kompresja, mniejszy rozmiar takiego pliku to także mniej danych zużytych na transmisję co przekłada się na większą ilość kanałów (lub wyższa jakość tych samych kanałów) jakie można przesłać tym samym łączem.
wszytko to fajne ale przy takim podejściu hardware odbierający taki sygnał musi poradzić sobie z bardziej złożonymi algorytmami kompresji