Jaki smar polecacie (jeśli w ogóle ma kto polecić :-P), i gdzie kupić. Taki maru np możesz dostać tylko na allegro, nie wiem ja z innymi.
Zależy jaka kostka - nie zawsze jest sens pchać się w np. Lubix czy Calvin's Lube.
Osobiście polecam smary gęste - utrzymują się dłużej. Maru działał - przynajmniej u mnie - do kilkunastu (max. kilkudziesięciu) ułożeń - idealnie nadaje się na zawody.
Ja kupowałem Maru tutaj: http://www.fasttech.com/ - Maru 10ml za $1.84, darmowa dostawa. Polecam wziąć od razu więcej buteleczek :)
Nie ma co się bawić w Allegro, większość osób kupuje buteleczki 100ml i przelewa do mniejszych.. Zawsze możesz zerknąć na kostkarubika.org/forum, być może jest ktoś z Twojej okolicy albo ktoś, kto sprzedaje Maru po rozsądnej cenie.
Nie polecam wszelkich sprayów - nie utrzymują zbyt długo, są gorsze niż np. Maru i dodatkowo upierdliwe jeśli chodzi o czyszczenie kostki - po kilku psiknięciach nie ma co nakładać kolejnych warstw, bo kostka zacznie zamulać.
Wystarcza wazelina z apteki. Chyba ze schodzisz ponizej 30 sekund, to pewnie bedziesz chcial poszukac czegos bardziej pro.
Polecam żel analny.