Skyrim - problem ( nie zapisuje ustawień graficznych )
Witam !
Tak jak w temacie. Mam problem - gra nie zapisuje moich ustawień graficznych, a zwłaszcza chodzi mi o opcję wygładzania krawędzi - przy każdym uruchomieniu muszę zaznaczać x8, bo domyślnie jest wyłączona ("najlepsza wydajność"). Nawet jeśli ustawię spośród wszystkich dostępnych setupów graficznych "najwyższa jakość" to mam wygładzanie wyłączone i muszę ręcznie je przestawiać. Spotkał się już ktoś z tym? Jest na to jakiś sposób?
Mam GeForce GTX260 Sterowniki 285.62.
Uciążliwe jest dla mnie przy każdym uruchamianiu gry zaznaczać ten antialiasing. Mimo, że nawet jak wyjdzie się z opcji i wróci do nich z powrotem to widnieje on ponownie jako wyłączony, to w grze widać, że nie ma schodków na krawędziach.
Z kolei jeśli przy ponownym odpaleniu nie wejdziemy znowu w opcje i nie zaznaczymy wygładzania to nie będziemy go mieli w ogóle w grze. Mam nadzieję, że zostanie to poprawione w jakimś hot-fixie dosyć prędko.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam .
Pozostaje tylko edycja pliku SkyrimPrefs.ini w ustawieniu iMultiSample=xx
Pamiętajmy też, aby zaznaczyć bFXAAEnabled=0 bo z tego co wiem, to są dwa konkurencyjne tryby wygładzania krawędzi.
I jeszcze jedno. Po zapisaniu pliku, nie wchodzimy do menu Opcje, bo ustawienia wrócą do poprzednich.
Mam nadzieję, że nadchodzący patch wyeliminuję tą niedogodność :?
Rozwiązanie problemu :
2. Gra nie rejestruje zmian ustawień graficznych na wyższe.
Dla posiadaczy kart graficznych Nvidia.
1. Otwórz "Panel Sterownia".
2. Wybierz pozycję "Wygląd i personalizacja".
3. Otwórz "Panel sterowania NVIDIA".
4. W "Ustawieniach 3D" wybierz sekcję "Zarządzanie ustawieniami 3D".
5. W zakładce "Ustawienia programu" i "Wybierz program do dostosowania" znajdź Elder Scrolls 5:Skyrim lub "Dodaj" i znajdź plik wykonawczy TESV.exe.
6. Wybierz "Filtrowanie tekstur-jakość" -> "Jakość" lub "Wysoka Jakość".
7. Wybierz "Zastosuj".
Dla posiadaczy kart graficznych AMD.
W ustawieniach sterownika Catalyst zmień ustawienia "Mipmapping" na "Quality".