Skąd w Polsce tylu rusofobów?
Jak wspominał lata temu były już prezydent Komorowski oraz środowiska związane z KaO, Jarosław Kaczyński jest pełen uprzedzeń i rusofobii - cytując słowa Bronisława Komorowskiego. Skąd się bierze ta polska prawicowa rusofobia?
Musialbym zapytac mojej babci, ukrywajacej ciocie w piwnicy, kiedy weszla armia wyzwolencza na slask
Ale nie zyje juz od 25 lat.
Tak to ciekawe dlaczego nienawidzimy Rosjan za kilkadziesiąt lat niewoli, kto by pomyślał.
Ja zawsze mówiłem że nie toleruję Państwa Rosja, bo ludzie Rosjanie to biedne ofiary systemu.
Ale zmieniłem zdanie, jeżeli popierają taką władzę przez tyle lat, to coś z nimi musi być nie tak i po prostu nie toleruję Rosjan. To jest uproszczenie i prymitywizm umysłowy z mojej strony ale jak się toleruje władzę która wysyła kilkadziesiąt rakiet i dronów na obce państwo, zabijając cywili to niestety muszą ponieść tego konsekwencje.
Niemcom też po kilkudziesięciu latach wypomina się zbrodnie Hitlera, to dlaczego Rosjanie mają mieć lepiej.
Ruscy to faszyści. To naprawdę nic nowego pod słońcem: wystarczy spojrzeć na ich zbrodnie w Ukrainie, Gruzji i całym szeregu innych miejsc: również wewnątrz kraju. Mniejszości wszelkiej maści zawsze były tam brutalnie prześladowane, od Polaków i Czerkiesów po LGBT+. Taka jest polityka Kremla i taką lubi ten lud. Zamordyzm, ciemnota, zaścianek i nienawiść zatopiona w imperialistycznym majaczeniu. To nie rusofobia, to znajomość realiów.
Tyle postów i jeszcze nikt nie napisał, że gajowy nie miał racji. Przecież wiele razy było wałkowane, że prezent w narodzie rosyjskim widzi przyjaciół.
Wydaje mi się, że temat rozwiązany i można zamykać wątek.
https://youtu.be/rjfUm6mbBv4?si=nos9qNG7IVULwFdo
Oho, przyszedł poniedziałek, Wanie grzecznie podreptały z rozpadającego się bloku do centrali w Olgino i zaczęły trollować na GOLu xD. Boże wy biedaki ruskie, i po co to wam, nawet benzyny sobie za to nie kupicie xD
Tak to ciekawe dlaczego nienawidzimy Rosjan za kilkadziesiąt lat niewoli, kto by pomyślał.
Ja zawsze mówiłem że nie toleruję Państwa Rosja, bo ludzie Rosjanie to biedne ofiary systemu.
Ale zmieniłem zdanie, jeżeli popierają taką władzę przez tyle lat, to coś z nimi musi być nie tak i po prostu nie toleruję Rosjan. To jest uproszczenie i prymitywizm umysłowy z mojej strony ale jak się toleruje władzę która wysyła kilkadziesiąt rakiet i dronów na obce państwo, zabijając cywili to niestety muszą ponieść tego konsekwencje.
Niemcom też po kilkudziesięciu latach wypomina się zbrodnie Hitlera, to dlaczego Rosjanie mają mieć lepiej.
Bardziej mnie ciekawi czemu w obliczu takiej polskiej historii, guru światłych Polaków Donald Tusk i jego otoczenie pozwalali sobie na takie komentarze wobec osób, które Rosji nie trawiły mówiąc delikatnie.
Programowanie wielkiej Rosji i wrogow ktorzy temu przeszkadzają tam trwa nieprzerwanie więc są już odpowiednio przygotowani.
Bo to był okres próby normalizacji stosunków z Rosją. Wychodzono z założenia, że Rosjanie też są ofiarami komunizmu i po wyzwoleniu się z niego tak jak inne narody będą chciały zmian i rozwoju. W końcu w 1992 dobrowolnie się wycofali z naszych terenów, we wczesnych latach 2000-tnych kwitł handel, potem masa Rosjan przyjeżdżała do nas na zakupy. Naprawdę ludzie zaczęli wierzyć w to, że uda się z Rosją dogadać tak jak udało się nam to z Niemcami. Ale w 2014 kacapy rozwiały wszelkie wątpliwości i wyszło na to, że nie ma co o tym marzyć.
Ale czy można nas winić, ze próbowaliśmy? Gdyby się udało to byłby dla Polski świetny interes, pośrednictwo między wschodem a zachodem. Ale się nie udało, nie z naszej a ich winy.
"Bardziej mnie ciekawi czemu w obliczu takiej polskiej historii, guru światłych Polaków Donald Tusk i jego otoczenie pozwalali sobie na takie komentarze wobec osób, które Rosji nie trawiły mówiąc delikatnie."
Dlatego że Polacy są katolikami skorymi do wybaczenia i pojednanie wydawało się możliwe. Ale teraz tak nie jest i nie będzie w przyszłości.
Bo Rosja okresu od późnego Gorbaczowa do późnego Jelcyna próbowała się zmienić, i to mocno. I przez pewien czas wydawało się że może nawet z czasem faktycznie stanie się dość normalnym krajem, bez imperialnych ciągot. Zwłaszcza po tym, jak już nie dało się dłużej udawać że ZSRR działa i ma się dobrze.
No ale niestety, po circa dekadzie wszystko zaczęło wracać na dawne tory, a od czasów Putina zaczęło się już konkretne przykręcanie śruby i wybijanie ludziom z głowy innego podejścia. I teraz mamy to, co mamy czyli Rosję znów próbującą bawić się w imperium.
Skończy się jak zwykle, w długiej perspektywie chlew z rakietami nie ma jak wygrać ale po drodze sporo namiesza i sporo zepsuje.
Bo to był okres próby normalizacji stosunków z Rosją. Wychodzono z założenia, że Rosjanie też są ofiarami komunizmu i po wyzwoleniu się z niego tak jak inne narody będą chciały zmian i rozwoju. W końcu w 1992 dobrowolnie się wycofali z naszych terenów, we wczesnych latach 2000-tnych kwitł handel, potem masa Rosjan przyjeżdżała do nas na zakupy. Naprawdę ludzie zaczęli wierzyć w to, że uda się z Rosją dogadać tak jak udało się nam to z Niemcami. Ale w 2014 kacapy rozwiały wszelkie wątpliwości i wyszło na to, że nie ma co o tym marzyć.
wtedy mieli w miare normalnego prezydenta, który chciał tworzyc "normalną rosje" a nie żadne imperium kosztem krajów sąsiadujących
Pewnie dokonania przeszłości.
Są w czołówce jeśli chodzi o eliminację ludności swojej i sąsiadów i wciąż powiększają statystyki.
No, NIE.
Konkretnie to nie kilkadziesiąt tylko ponad stulecie. Plus zależność polityczna. Plus Katyń. Plus Operacja Polska i masa innych, pomniejszych zbrodni.
W sumie musiałbym się mocno zastanowić czy poza wyrzuceniem Niemców z Polski w II wojnie faktycznie jest coś, za co moglibyśmy być Kremlowi wdzięczni.
Hayabusa ---> spora część Polski nie była wcześniej pod wpływem Rosji. A to że wywalili Niemców to nie wiem czy to dobrze czy źle.
Ja wiele mogę zrozumieć ale ten tekst: "A to że wywalili Niemców to nie wiem czy to dobrze czy źle." jest kompletnie idiotyczny.
Niemcy w okresie 1939 - 45 CHYBA robili rzeczy które były nie w porządku, hmm? I w porównaniu z tym wszystko co miało miejsce w okresie 1945 - 89 to co najwyżej drobne niedogodności.
Dlaczego mam tolerować państwo, w którym od prezydenta, przez rzecznika rządu, szefa MSZ aż do najebanego Miedwiediewa grozi nam spaleniem kraju za pomocą atomówek? Jakby ci sąsiad co chwila srał na trawniku, bił dzieci sąsiadów i groził ci spaleniem domu, to byś go lubił?
Tyle postów i jeszcze nikt nie napisał, że gajowy nie miał racji. Przecież wiele razy było wałkowane, że prezent w narodzie rosyjskim widzi przyjaciół.
Wydaje mi się, że temat rozwiązany i można zamykać wątek.
https://youtu.be/rjfUm6mbBv4?si=nos9qNG7IVULwFdo
Ruscy to faszyści. To naprawdę nic nowego pod słońcem: wystarczy spojrzeć na ich zbrodnie w Ukrainie, Gruzji i całym szeregu innych miejsc: również wewnątrz kraju. Mniejszości wszelkiej maści zawsze były tam brutalnie prześladowane, od Polaków i Czerkiesów po LGBT+. Taka jest polityka Kremla i taką lubi ten lud. Zamordyzm, ciemnota, zaścianek i nienawiść zatopiona w imperialistycznym majaczeniu. To nie rusofobia, to znajomość realiów.
To mi przypomniało taki mało znany fakt, że w okresie przed 1945 w środowiskach emigranckich białych Rosjan istniała i działała, uwaga: Wszechrosyjska partia faszystowska.
Mnie raczej ciekawa jaki stosunki mają polacy do białorusinów, których na terytorium Polscy zawsze było sporo: oni pracowali, porządnie sobie zachowywali, płacili podatki, itd. Słyszałem, że białorusiny są spotrzegany w bardziej pozytywny sposób, niż inne wschodnie słowiańskie nacji.
Raczej pozytywny.
Wynika to z kilku aspektów:
Białoruś była częścią pierwszej RP i już tylko częściowo (tak kawałek) IIRP
Białoruska opozycja jest aktywna i tam naprawdę kombinują jak się pozbyć dyktatora
Sporo ich właśnie z tego powodu wyemigrowało do Polski, a duża część z nich wprost uciekała przed represjami, co my dobrze pamiętamy z lat 80-tych
Tak więc z Białorusinami mamy chyba największą bliskość kulturową.
Zresztą starczy porównać Rosję i Białoruś, wejść w jakieś osiedla lub pojechać na wioskę. W Białorusi mamy równie czysto co u nas a w Rosji śmietnik, syf i mogiła.
Trudno lubić kraj i jego mieszkańców, który wysyła lub przekupuje ludzi by w twoim kraju dokonywali aktów sabotażu:
https://tvn24.pl/polska/rosyjscy-agenci-i-dzialajacy-na-korzysc-rosji-zatrzymani-w-polsce-informacje-sluzb-st8710248
55 osób w ostatnich miesiącach. To praktycznie na skraju oficjalnego wypowiedzenia wojny
Skąd w Polsce tylu rusofobów?
to nie rusofobia. to niechęć do kraju który kojarzy się tylko z terrorem, napaściami, wywózkami, komunizmem, przymusową rusyfikacją, itp
Rosyjskie społeczeństwo jest programowane na bycie swirem w duchu nienawiści.
My nie jesteśmy rusofilami my tylko wiemy co z nimi robi system i co robili i robią.
Tylko ciekawe dlaczego dzieci w reżimowych państwach uczą się od małego nienawidzić zachodu. Mnie np nie uczyli, że mam nienawidzić Białoruś, Rosję, Koreę Północną, Chiny. Co prawa babcia opowiadała jaka była armia czerwona i co robili podczas IIWŚ.
Teraz wyobraź sobie, że mamy wojnę z Rosją i co mamy zrobić z tymi wszystkimi dziećmi z wypranymi łebami? co trzeba zrobić z krajem który aż kipi od nienawiści do sąsiada?.
Tutaj nasuwa się pytanie dlaczego moskale przetrwali te setki lat bo wielokrotnie byli na skraju zniszczenia.
Tylko ciekawe dlaczego dzieci w reżimowych państwach uczą się od małego nienawidzić zachodu.
Takimi po prostu jest łatwiej rządzić. Otumanić ich kłamstwami i propagandą, zablokować dostęp do prawdy i potem taki posłuszny lemming nie będzie samodzielnie myślał, tylko stawi się na wezwanie partii, by oddać życie za swój kraj. A dyktator będzie się dalej bogacił kosztem społeczeństwa, wysyłanego na śmierć w imię jego własnych interesów.
Nawiązuje do tego, że w szkole nie uczą nas być rusofobami. Może jakiś nauczyciel się wyłamie i powie prawdę na temat obecnego konfliktu ale pamiętam, że chodząc do szkoły, a później do technikum na żadnej lekcji (prócz historii) nikt nic nie mówił na temat stosunków Polsko-Rosyjskich.
Rosja, Korea Północna, Chiny, Iran, Białoruś muszą mieć wroga nawet wymyślonego ale najlepszym i największym wrogiem jest zawsze USA i budowanie władzy wokół wymyślonego przyszłego konfliktu. Zaszczepianie nienawiści do tego wymyślonego wroga. Jak ktoś jest mi wrogiem to jest on dla mnie wrogiem niezależnie od moich poglądów. Skoro dla Rosji/Białorusi jesteśmy wrogami to mam podobne zdanie.
Afganistan, Czeczenia, Ukraina, Gruzja, a do tego kilkanaście konfliktów z czasów ZSRR gdzie niby ZSRR nie był stroną konfliktu ale dostarczał sprzęt a czasem i ludzi (sytuacja jak ostatnio w Syrii).
Tak, tylko USA prowadziło wojny w ostatnim czasie, jasne. I nie wybielam tutaj imperialistycznej polityki USA, tylko, ze Rosja/ZSRR prowadziła i prowadzi taką na jeszcze większa skalę. Ale ja i tak uważam, ze naszych naturalnych sojuszników mamy w UE, Rosja jest do nas wrogo nastawiona a USA niby to przyjaźnie, ale tylko na tyle na ile sami na tym skorzystają i traktują nas podmiotowo. Nie ufam ich zapewnieniom po prostu.
Dodam że moja rodzina pochodzi z POLSKIEGO Lwowa z którego zostali wyrzuceni - a przez kogo? Przez ZSRR. To była decyzja Stalina.
I tyle są warte te twoje bajeczki.
kraj o nazwie Ukraina nie istnieje
Istnieje.
Po prostu Rosji zachciało się przesunąć granice na zachód, więc wszystko przesunięto na zachód i tyle.
To są nasze ziemie które powinny do nas wrócić.
Po co? Mało to mamy biedy na wschodzie by jeszcze dokooptować sobie jej więcej, w dodatku jak sugerujesz kosztem ziem najbogatszych i najlepiej rozwiniętych?
I co definiuje, ze są nasze? Dla mnie przynależność definiuje ludność a nie fakt, że kiedyś dane tereny się zajmowało. Nawet przed wojną Polacy stanowili tam mniejszość. A jeżeli definiuje prawo pierwszego to Rosja odda zagarnięte tereny? W tym Petersburg?
Stany Zjednoczone wszczęły 81% konfliktów na świecie a masz jakieś źródło nie będące propagandową gazetką kremla? Równie dobrze mógłby cytować ten portal społecznościowy Trumpa, równie wiarygodne.
Ogólnie propagujesz tylko tezy i pomysły korzystne dla Rosji a wielce szkodliwe dla Polski, więc się nie dziw, że mają cię za kacapskiego trolla.
Powiedz to bezrobotnym którzy nie mogą znaleźć pracy - mamy cały czas bardzo niskie bezrobocie i raczej brakuje rąk do pracy cały czas. Wciąż masowo importujemy siłę roboczą z zagranicy.
Powiedz to rolnikom którzy stracili wieloletnich zaufanych odbiorców swoich plonów - eksport żywności do Rosji był dość niewielki zawsze, szczytową wartość osiągnął w okolicach roku 2010 gdy osiągnął 4% udziału w naszym całościowym eksporcie żywności. I to nie tak, że my nie eksportujemy żywności do Rosji w ogóle, eskort po prostu jest o połowę mniejszy niż wtedy. Tak wiec mówimy o 2% rynku eksportu i niecałym 0,5% rynku w ogóle.
powiedz to wszystkim Polakom którzy stracili przez gigantyczny wzrost kosztów życia spowodowany wzrostem cen nośników energii czy węgla, ropy i gazu - import ropy z Rosji był szczątkowy. Z węglem gorzej i gazem, jednak niższe koszty energii nie są warte kosztów jakie spowodowałoby stanięcie po stronie Rosji, te byłyby wielokrotnie wyższe.
Panie agencie CIA my w Polsce już mamy internet. I to nawet taki prawie bez cenzury.
mamy cały czas bardzo niskie bezrobocie
Naprawdę chcesz obrażać moją inteligencję i powoływać się na śmieszne bezrobocie rejestrowane?
Moja matka od 40 lat nie pracuje i nie jest zarejestrowana jako bezrobotna. Twoim zdaniem nie jest osobą bezrobotną?
i raczej brakuje rąk do pracy cały czas.
Mamy 3,8 miliona osób niepracujących w wieku produkcyjnym. Polaków.
W moim PUP aktualnie na dzień dzisiejszy jest 14 ofert pracy na 2556 osób bezrobotnych.
Wciąż masowo importujemy siłę roboczą z zagranicy.
I wciąż masowo przepędzamy młodych Polaków z Polski, którzy nie mają gdzie pracować.
eksport żywności do Rosji (...) Tak wiec mówimy o 2% rynku eksportu i niecałym 0,5% rynku w ogóle.
Co mimo wszystko dawało 3 miliardy i stanowiły o być lub nie być dla wielu gospodarstw w Polsce.
import ropy z Rosji był szczątkowy.
Był tak "szczątkowy" że wynosił pomiędzy 90 a 95% całej ropy jaka trafiała do Polski.
Z węglem gorzej i gazem
Gaz - 90% Węgiel - pomiędzy 65 a 74%.
jednak niższe koszty energii nie są warte kosztów jakie spowodowałoby stanięcie po stronie Rosji, te byłyby wielokrotnie wyższe.
Wielokrotnie wyższe koszty to ja i Polacy ponieśliśmy właśnie z tego powodu że jak zwykle zaczęliśmy machać szabelką i mieszać się w nie swój konflikt. Płaciłem za kazachstański dobrej jakości węgiel 700 zł za tonę, cena skoczyła do 2500 zł za tonę.
Moja matka od 40 lat nie pracuje i nie jest zarejestrowana jako bezrobotna. Twoim zdaniem nie jest osobą bezrobotną? - nie każda osoba nie pracująca jest osobą bezrobotną.
Mamy 3,8 miliona osób niepracujących w wieku produkcyjnym. Polaków.
W moim PUP aktualnie na dzień dzisiejszy jest 14 ofert pracy na 2556 osób bezrobotnych.
Pytanie ile z nich chce pracować i szuka pracy oraz posiada jakiekolwiek kompetencje? Przykładowo moja żona obecnie nie pracuje bo pracy nie szuka, pewnie zacznie jak córka podrośnie. A więc nie jest osobą bezrobotną.
A PUPy nie działają, niemal nikt tam nie szuka już pracowników, bo trafiają się głównie osoby niechcące pracować a chcące tylko by im podbić status osoby bezrobotnej.
I tak, są rejony gdzie w Polsce jest bezrobocie takie realne, czasem nawet wysokie, ale tam praktycznie nie ma imigrantów, ci osiedlają się tam gdzie jest pracy i ludzi do pracy brakuje.
I wciąż masowo przepędzamy młodych Polaków z Polski, którzy nie mają gdzie pracować. - doprawdy? Ile osób bezrobotnych wyemigrowało w ostatnim roku z powodu niemożności znalezienia pracy?
Co mimo wszystko dawało 3 miliardy i stanowiły o być lub nie być dla wielu gospodarstw w Polsce. nie trzy a miliard, 3 miliardy to miał w 2010 nasz cay eksport do Rosji, wszystkiego.
I nie, większy wpływ na dobrobyt rolników ma to czy w Hiszpanii obrodziły pomidory czy nie w danym roku. To jest totalna nisza i ustawienie wszystkie pod nią nie ma sensu.
Wielokrotnie wyższe koszty to ja i Polacy ponieśliśmy właśnie z tego powodu że jak zwykle zaczęliśmy machać szabelką i mieszać się w nie swój konflikt. Płaciłem za kazachstański dobrej jakości węgiel 700 zł za tonę, cena skoczyła do 2500 zł za tonę. - owszem, ale staniecie po drugiej stronie barykady przyniosłoby dużo większe koszty. Np. spadek zamówień na nasz eksport półproduktów przemysłowych (tracilibyśmy wiarygodność).
Najzabawniejsze jest to, że przy wszystkich tych dyskusjach w tym wątku "FSB znowu nadaje" przestał się nawet kryć, ze jest twardogłowym rosjaninem :D
Przeczytałem parę jego wypowiedzi i dodałem do listy przygłupów żebym nie musiał tego więcej widzieć
Zapytaj przeciętnego Polaka kiedy mu się najlepiej żyło, odpowie że w czasach PRL. Mi też. Jaki system funkcjonuje od ponad 70 lat w całej cywilizowanej Europie Zachodniej i Północnej? Socjalizm. Tylko takim ja wy socjalizm kojarzy się z komunizmem. Wy nie możecie żyć bez Rosji-wroga. Trzech zaborców: Rosja, Niemcy i cykliści. W tym samym czasie wg ankiety prawie 74% Polaków nie ma zamiaru bronić Polski w przypadku agresji na nasz kraj. Rosja się w ogóle nie musi starać bo nasz własny nierząd odwala robotę za nich. A wy jeszcze klaskacie uszami bo was wujek Sam pogłaskał po głowie. Do dzisiaj mam pudełko po konserwowanym serze który dostaliśmy od USA w ramach darów. Darów których byśmy nie potrzebowali gdyby nie amerykańskie sankcje nałożone na PRL. A poprzez słowiańskie korzenie i mentalność bliżej nam do Rosjan niż sami wiecie jakich potomków z Ameryki (w skrócie zdrajców i przestępców najgorszego sortu których Europa się pozbyła).
Po pierwsze nie pisz "my", bo nie jesteś Polakiem - co już udowodniłeś w swoich wypowiedziach:
Brawo, w końcu coś do was dociera. To była decyzja Stalina czyli sztuczny kraj o nazwie Ukraina nie istnieje. To są nasze ziemie które powinny do nas wrócić.
Po drugie - wszyscy co żyli w PRLu dokładnie pamietają ruskich z tego czasu, i oprócz waszych zwolenników nikt nie chce do tych czasów wracać.
Po trzecie - pokaż mi jakikolwiek kraj socjalistyczny, który nie zbankrutował :P Nawet w waszej mateczce Rosji jest w tej chwili pseudokapitalizm, bo na socjalizmie z ZSRR byście z głodu poumierali. Z resztą nawet z tego pseudokapitalizmu można przynajmniej coś kraść, bo w socjaliźmie nawet "elita" nie za bardzo mogła z czego kraść
I po ostatnie - wybacz, ale Polska wybrała drogę zachodu i demokracji, czyli ustroju którego Rosjanin nie jest wstanie pojąc. U was zawsze był car, czy to Iwan Groźny, czy Stalin czy Putin, który was trzymał krótko za mordy. Mentalnie nie wykroczyliście poza epokę Czyngis-chan'a i dzięki temu sami się w końcu wykonczycie, wcześniej czy później
Zapytaj przeciętnego Polaka kiedy mu się najlepiej żyło, odpowie że w czasach PRL - rozumiem, że za przeciętnego Polaka uznajesz tylko osoby urodzone na wschód od Buga, najlepiej w Moskwie lub Petersburgu.
I tak są badania gdzie część osób tęskni za PRL, ale większość z nich tęskni po prostu za młodością. Jak już zapytano o konkretne aspekty życia to z 25% procent tęskniących spadł do ~8%.
Jaki system funkcjonuje od ponad 70 lat w całej cywilizowanej Europie Zachodniej i Północnej? Socjalizm. Nie. Gospodarka wolnorynkowa z silnymi elementami polityki socjalnej. U nas była gospodarka centralnie planowana. To nie jest to samo.
Przeczytałem parę jego wypowiedzi i dodałem do listy przygłupów żebym nie musiał tego więcej widzieć
To nie tyle przygłup, co zapewne szeregowy troll z Olgino, który przestał już się kryć z tym dla kogo pracuje.
Łoo panie!... Tego, że FSB nagle okaże się czołową onucą forum, to się absolutnie, pomimo jego nicka, nie spodziewałem. :)
pokaż mi jakikolwiek kraj socjalistyczny, który nie zbankrutował
Finlandia, Szwecja, Norwegia, Niemcy, Francja, wymieniać dalej?
We wszystkich tych krajach od baaaardzo wielu lat rządzą partie socjaldemokratyczne czyli socjalistyczne.
Polska wybrała drogę zachodu i demokracji
Standardy takich krajów to politycy którzy kradną, policja która bezkarnie zabija obywateli, faszyzm oraz nienawiść do ludzi o innych zachodnich i cywilizacyjnych poglądach?
U was zawsze był car, czy to Iwan Groźny, czy Stalin czy Putin, który was trzymał krótko za mordy.
Kaczyński czy Tusk tak samo.
Mentalnie nie wykroczyliście poza epokę Czyngis-chan'a
Mentalność przeciętnego Wolaka to jak okraść swojego pracodawcę i wszystkich obywateli czyli podatników czyli jak okraść własny kraj. Jak oszukać innego wolaka, albo jak go wyzyskać. W cywilizowanej Szwajcarii donos jest patriotycznym aktem. W Wolsce na takie osoby mówi się kapuś. W cywilizowanych krajach trwa wygaszanie więzień bo poza obcokrajowcami nie ma kogo w nich zamykać. W Wolsce czeka się w kolejce żeby iść siedzieć.
Ale wiesz że FSB oznacza Front Side Bus? Wiesz, prawda?
pokaż mi jakikolwiek kraj socjalistyczny, który nie zbankrutował
Finlandia, Szwecja, Norwegia, Niemcy, Francja, wymieniać dalej?
We wszystkich tych krajach od baaaardzo wielu lat rządzą partie socjaldemokratyczne czyli socjalistyczne.
Czyli nie masz pojęcia, na czym polega demokracja i gospodarka rynkowa, ani czym się od siebie różnią :P
Polska wybrała drogę zachodu i demokracji
Standardy takich krajów to politycy którzy kradną, policja która bezkarnie zabija obywateli, faszyzm oraz nienawiść do ludzi o innych zachodnich i cywilizacyjnych poglądach?
No patrz, dokładnie opisałeś Rosję :) Jakoś to wasz wasz kraj wszędzie szuka faszystów jednocześnie napadając inne kraje
U was zawsze był car, czy to Iwan Groźny, czy Stalin czy Putin, który was trzymał krótko za mordy.
Kaczyński czy Tusk tak samo.
Co bym nie sądził o Kaczyńskim czy Tusku to nie mordowali swoich obywateli w milionach, tylko przez swoje paranoje.
Mentalnie nie wykroczyliście poza epokę Czyngis-chan'a
Mentalność przeciętnego Wolaka to jak okraść swojego pracodawcę i wszystkich obywateli czyli podatników czyli jak okraść własny kraj. Jak oszukać innego wolaka, albo jak go wyzyskać. W cywilizowanej Szwajcarii donos jest patriotycznym aktem. W Wolsce na takie osoby mówi się kapuś. W cywilizowanych krajach trwa wygaszanie więzień bo poza obcokrajowcami nie ma kogo w nich zamykać. W Wolsce czeka się w kolejce żeby iść siedzieć.
No patrz, tylko u was powstała aplikacja do donosów
https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/donosy-w-rosji-na-sasiadow-i-najblizszych-tradycja-czasow-zsrr-ma-sie-bardzo-dobrze/
Ty się lepiej martw u siebie weteranami "specjalnej operacji" bo czy się wojna skończy czy nie, to całe to towarzystwo właśnie wraca do domu - a gwarantuje ci ze nie bedą teraz grzecznie pracowali po tym jak są przeszkoleni w walce :) Już wasze mafie oczekują ich z otwartymi rękoma, nawet w twojej Moskwie będzie strach po zmroku po ulicach chodzić :)
Tak sobie czytam co tam nabazgrałeś w tym wątku i stwierdzam, że ty nawet nie masz prorosyjskich poglądów, ty po prostu jesteś stuprocentowym ruskiem - i to z tych zatwardziałych proputinowskich. :)
Gdzie was nauczyli polskiego, towarzyszu?
Rozbawił mnie FSB - rzadko, nawet na takim forum, trafia się takie stężenie bzdur. LOL.
Cóż za moc argumentów. A teraz idź grzecznie przepłacać 3 krotnie za hamerykański gaz ukradziony arabom.
Fsb to może Rusek?
Przecież to największy kraj ciągle kradnie ziemie nie lepiej było by się skupić na jakości zamiart ilości?

https: //kresy . pl/wydarzenia/katowice-ukrainiec-zaatakowal-policjanta-nozem-trafil-do-aresztu/
Oho, przyszedł poniedziałek, Wanie grzecznie podreptały z rozpadającego się bloku do centrali w Olgino i zaczęły trollować na GOLu xD. Boże wy biedaki ruskie, i po co to wam, nawet benzyny sobie za to nie kupicie xD
Poza oczywistymi naleciałościami historycznymi biorącymi się głównie z chęci dominacji wśród słowiańszczyzny (przynajmniej do końca xvii w bo później już "Polska" nie miała szans geopolitycznie z Rosją) to dzięki "Rosji" a dokładnie kierującym ZSRR Stalinowi wielu z was zawdzięcza swoje miejsce na ziemi. Pomijając już jego motywację (którą pewnie było pozbycie się raz na zawsze problemu niemieckiego imperializmu) nasz kraj otrzymał cenne 1/3 terytorium przedwojennych Niemiec wraz z okolo 500 km wybrzeżem. Owszem Polska oddała bagna Polesia i dwa fajne miasta ale zyskała znacznie więcej. Stała się też rzeczywiście krajem Europy centralnej bo przez wieki była wschodniej. Historię wypada znać, nawet tą bolesną. Alianci zachodni a szczególnie Churchill to nawet nie chciał oddać kawałka Prus Wschodnich a o Wrocławiu czy Szczecinie to nawet nie myślał. Przywódcy angielscy w czasie plebiscytu o Śląsk po 1 wojnie światowej to mówili że oddać Polsce kopalnie to jak dać małpie zegarek. Pośrednio dzięki Stalinowi pozbyliśmy się też problemu mniejszości narodowych (na utraconych kresach Polacy stanowili 30% ludności a na utraconych na rzecz Polski terenach niemieckich, Niemcy stanowili 99% ludności). Oczywiście o tych faktach w szkole nie uczą bo nie wygodne i stąd pewnie powszechna ignorancja.
No i co w związku z tym? Ewidentnie zabrakło puenty w tej Twojej wypowiedzi.
No i co w związku z tym? Ewidentnie zabrakło puenty w tej Twojej wypowiedzi.
Jak to co? Zachód - zły, Rosja - dobra. Bo przecież oprócz dania nam wschodnich ziem Niemiec i odebraniu Polesia, Stalin słynął z traktowania Polski wspaniałomyślnie. Dlatego kompletnie nie rozumiem dlaczego ludzie tak źle wspominają te 45 lat pod sowieckim butem (ironia ofc). Ogólnie taki cherry picking służy właśnie dezinformacji i propagandzie ruskiej.
Ja urodziłem się rok po upadku komuny, wychowywałem się w latach 90 - na pobojowsku po systemie zależnym od Moskwy i wiem jedno, nie chce więcej tutaj ruskiego miru w żadnej postaci. Im dalej Rosja od Polski tym lepiej, i jakies utyskiwanie po dobrodzieju Stalinie tego nie zmieni.
O tak. chwalmy Stalina, wielkiego przywódce. Wspaniałomyślnie oddał nam kawał cudzego kraju (Niemcy do późnych lat 70 tego nie uznawały) za te tereny, co nam zajebał. Mniejsza z tym, ze wymordował mnóstwo Polaków, zarówno podczas jak i po wojnie, wyczyścił do zera Polskę jako terytorium "trofiejne", zajebał nam odszkodowania od Niemiec, przez następne 40 lat drenował Polskę z zasobów jako kraj satelicki kontrolując tutaj praktycznie wszystko za pomocą partii komunistycznej. Był tak wspaniałomyślny, że jeszcze na początku lat 50 za dowcip o sobie skazywał na pale lat pierdla a nie na kulkę w łeb.
Zachodni alianci nie mieli nic do powiedzenia w Polsce - ruska armia jak już do nas weszła goniąc Niemców do Berlina to została przez następne 50 lat. Churchil czy Wilson mogli sie zgadzać czy nie - na tych terenach rządzili już ruscy i oprócz nich nikt nie miał już nic do powiedzenia.
Chciałbyś brzmieć mądrze, ale w Twoich wpisach brakuje jakiejkolwiek spójności i elementarnej logiki. Przede wszystkim dlatego, że odnosisz się wyłącznie do minionego kontekstu historycznego (który również dla Rosji jest jednoznacznie negatywny, ale to już kolejny długi temat na inną dyskusję), a z jakichś powodów kompletnie pomijasz to, jak poszczególne państwa zachowują się w XXI w. i jak one chcą się pozycjonować w przyszłości.
Kto jest odpowiedzialny za:
- wojna hybrydowa na granicy z Białorusią, zorganizowane zalewanie Polski/UE nielegalnymi imigrantami z Afryki i Azji, inspirowanie i wykorzystywanie tych imigrantów do nielegalnych i agresywnych działań przeciwko polskiemu wojsku, policji i straży granicznej
- zagłuszanie sygnału GPS z Królewca
- ćwiczenia wojskowe Zapad (czyli de facto scenariusz ataku na Polskę i państwa bałtyckie)
- regularne naruszenia polskiej (oraz innych krajów NATO) przestrzeni morskiej oraz powietrznej
- co najmniej dwuznaczne zachowania jednostek związanych z Rosją względem infrastruktury podmorskiej na Bałtyku
- regularne cyberataki na polskie instytucje
- coraz intensywniejsze zalewanie polskiej przestrzeni informacyjnej (w tym przede wszystkim mediów społecznościowych) fake newsami mającymi zdyskredytować UE, NATO, Ukrainę, polskie służby i instytucje publiczne itp. i prowadzić do napięć wewnętrznych
- fizyczna działalność rosyjskich służb specjalnych na terenie Polski (szpiegostwo, inspirowanie dywersji itp.)
- szantaże związane z transferami surowców energetycznych (zanim Polska na całe szczęście odstąpiła od ich zakupów)
- ogólne posadowienie w strukturze krajów wrogich demokracji i cywilizacji zachodniej (do spółki z Iranem, Koreą Północną i Chinami), z którą wolna Polska i fizyczne bezpieczeństwo Polaków są od początku XX w. nierozłącznie związane
- narracja historyczna, zgodnie z którą Polska jest odpowiedzialna za wybuch II WŚ (podczas gdy to Rosja sama brała udział w rozpętaniu dwóch wojen światowych i jest na dobrej drodze do wywołania trzeciej)
- ogólne i nieskrywane już dążenie do zmiany architektury bezpieczeństwa w Europie i możliwie wiernego powrotu do sowieckiej strefy wpływów,
- regularne dyskusje i groźby czołowych polityków oraz publicystów w mediach publicznych atakiem, w tym jądrowym np. na Warszawę.
Kto przez ostatnie powiedzmy 50 lat regularnie wywołuje wojny, polegające na zbrojnej napaści i podporządkowaniu sobie mniejszych i słabszych sąsiadów? Niemcy, Ukraina, Czechy, a może Słowacja?
Można to wszystko jeszcze uzupełnić przykładowymi linkami do wypowiedzi ważnych rosyjskich osobistości (linki specjalnie są z szerokiego spektrum źródeł):
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9781882,rosjanie-strasza-polske-wojna.html
https://www.dw.com/pl/niemiecki-historyk-uwaga-na-putina-i-na-to-co-m%C3%B3wi-o-polsce/a-68378803
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31895066,miedwiediew-grzmi-o-zegarze-zaglady-wspomnial-o-polsce-stali.html
https://www.pap.pl/aktualnosci/news,1122116,skandaliczne-slowa-miedwiediewa-o-polsce-wspolnota-imbecylow-i-ich
https://www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art37912471-kadyrow-pisze-o-denazyfikacji-polski-jest-na-mapie-za-ukraina
https://wiadomosci.wp.pl/kadyrow-grozi-polsce-rosja-zapuka-do-waszych-drzwi-6903845565962944a
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-11-21/zacharowa-mowi-o-priorytetowym-celu-wskazala-miejsce-w-polsce/
https://wiadomosci.wp.pl/czolowy-propagandysta-kremla-znow-szokuje-mowi-o-warszawie-7123749943946016a
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-05-17/mowil-o-rosyjskich-miastach-solowjow-nagle-wspomnial-o-warszawie/
https://kresy.pl/wydarzenia/solowiow-wzywa-do-ataku-jadrowego-na-ukraine-polske-i-niemcy/
https://www.fronda.pl/a/Aleksander-Dugin-Rosja-nie-chce-niepodleglej-Polski-6,203644.html
Naprawdę nie trzeba być żadnym historycznym autorytetem żeby mieć świadomość (przy czym im większa i szersza wiedza historyczna, to ta świadomość powinna być również tylko coraz większa) , że imperializm rosyjski przez całe wieki był śmiertelnym zagrożeniem dla Polski. Tak samo jest nim dzisiaj i będzie w przyszłości, bo w doktrynie rosyjskich myślicieli (vide wspomniany Dugin) nie ma miejsca dla Polski poza strefą wpływów rosyjskich, a architektura bezpieczeństwa na której Polska opiera swoje być albo nie być jest dla nich bardzo niepożądana i dążą do jej obalenia. Zresztą taki Putin i Miedwiediew wcale się z tym nie kryją, a możliwie szerokie, siłowe przywrócenie sowieckiej strefy wpływów jest życiową ambicją wszystkich obecnych rosyjskich liderów - za przyzwoleniem przeważającej części ich społeczeństwa.
Dostrzeganie zagrożenia i reagowanie na nieprzyjazne działania nie ma natomiast związku z jakąkolwiek -fobią.
Pomijasz to wszystko co powyżej i jednocześnie stwierdzasz, że Rosja wcale nie jest taka zła (w sensie - gorsza od innych naszych sąsiadów), bo kiedyś Stalin przekazał Polsce część ziem niemieckich. I jeszcze masz czelność pisać cokolwiek o braku obiektywizmu i wybiórczości? Poważnie?
natomiast polski rząd w czasach względnego spokoju i pierwszych lat rządów Putina nic nie zrobił dla polepszenia stosunków a tylko machał szabelką. trochę ściema, przecież obie główne partie się dzisiaj prześcigają oskarżeniami za prorosyjskość w tamtym okresie, a to przemowa Lecha a to zdjęcia Tuska z Putinem. Do 2014 roku stosunki były w miarę ok, całość sypnęła się dopiero jak Rosja zaangażowała się w działania w Ukrainie i zajęła Krym.
Tak to ciekawe dlaczego nienawidzimy Rosjan za kilkadziesiąt lat niewoli, kto by pomyślał. te ponad 100 lat niewoli to tylko nasza wina, głupi jesteśmy i tyle. Do tego, czy tak samo nienawidzimy Niemców lub austryjakow? Miej pretensje do nas, silniejszy zawsze słabego wyzyskuje.
Wiesz, jakoś akurat Polacy nie pamiętają zaborców, dla nas to już jest historia. Natomiast bardzo dobrze pamiętają ostatnie 100 lat, mordy Stalina, 50 letnią okupację Polski przez Rosjan, więzienia za dowcip o Stalinie, drenowanie całego kraju ku chwale ZSRR. Doskonale widzą co wyczynia Rosja od 20 lat. Widzą jak Rosjanie przeprowadzają akcje dywersyjne w Polsce - to nie jest 100 lat temu, tylko to sie dzieje TERAZ. Trudno być przyjaznym krajowi, którego przywódca od ostatnich 20 lat twierdzi, że Polska powinna być pod jego panowaniem.
silniejszy zawsze słabego wyzyskuje.
Dlatego mam zajebisty ubaw jak Rosja jest teraz wykorzystywana przez Chiny, niesamowita ironia, nie uważasz? :P