Sensowna alternatywa dla Zakopanego?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.11.2025 10:04
Chriso25
1
odpowiedz
Chriso25
159
Generał

Sensowna alternatywa dla Zakopanego?

W góry często nie wybieram z rodzina ale jak już to przeważnie było to Zakopane.
Teraz się zastanawiamy czy po latach nie wybrać się na odpoczynek ponownie w góry no ale do Zakopanego już nie chcemy się wybierać które od lat kojarzy się z komercją, tandetą, zatłoczeniem i wysokimi cenami.
Jaka jest sensowna alternatywa gdzie można wypocząć, nacieszyć oczy górami, przyrodą bez tandety i nadmiernego napływu turystów?

09.11.2025 10:19
1.1
3
Halabarda Geralta
24
Pretorianin

Tatrzańska Lomnica i Smokowiec po słowackiej stronie. Ale posłuchaj tego co powiedział Counter S Best, wal ludzi i cywilizacje - pojedzi w Bieszczady póki jeszcze są dziczą. Jedne z najlepszych wakacji jakie miałem w życiu. Najbliższe podobne klimaty to Indie.

09.11.2025 10:11
Counter S Best
2
5
odpowiedz
Counter S Best
14
Pretorianin

A może by tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady?

09.11.2025 10:25
Lateralus
3
odpowiedz
Lateralus
150
Last Of The Wilds

Via Tenor

Oczywiście jest wiele innych miejsc, wartych odwiedzenia i polecenia.

Szczerze mogę polecić Krynice zdrój i okolice, Szczawnicę i okolice, Karpacz i okolice, Arłamów i Kocierz. Myślę że byłbyś usatysfakcjonowany i zadowolony tym woborem jednego z tych miejsc ;) i ciężko o lepsze, urokliwe, krajobrazowe, ciche miejsca i do obcowania z przyrodą :) idealne do wypoczynku.

Możesz też niedaleko od polskiej granicy i udać się na Słowację, hotel zelena laguna i okolice, też warto :)

post wyedytowany przez Lateralus 2025-11-09 10:37:10
09.11.2025 10:37
Lilus
4
odpowiedz
Lilus
132
Redberry Belle

Jeśli zależy Ci na widoku najwyższych partii Tatr, to Szczyrbskie Pleso po słowackiej stronie jest mniej zatłoczone, wszystko co trzeba jest na miejscu, bliskie wyjście na szlaki, a restauracja Furkotka zawsze warta wizyty.
Bieszczady do przestrzeń, cisza, zieleń. Preferuję Dolny Śląsk i jako bazę wypadową na przykład Kłodzko lub Kudowę-Zdrój do parków - Adrszpach, Góry Stołowe, Góry Sowie. Jak chcecie mocno zielono, lubicie chodzić po wzgórzach, oglądać skały i ruiny zamków ale się nie zajechać, to Rudawski Park Krajobrazowy. Obok można zrobić sobie wycieczkę na Sokolik, fajny widok na okolicę. Karpacz jest bardzo ładny, klimatyczny i wyjście na Śnieżkę to fajny superklasyk, ale w sezonie też już męczy tłumami i tandetą. Lepiej poza sezonem i pogoda na góry nie jest tak niepewna jak w Tatrach. Może wątek Podróże małe i duże też zainspiruje do czegoś nowego: https://www.gry-online.pl/forum/podroze-male-i-duze-cz-2/zcf95cda

09.11.2025 11:32
mohenjodaro
5
odpowiedz
mohenjodaro
125
283 właściwy ranking

Ja miałem dziadków w Kłodzku i choć nie są to tak „zawodowe” góry jak Tatry, to dla narciarzy – moim zdaniem – to bardzo fajna okolica.

Samo Kłodzko jest ciekawym miasteczkiem: dość nietypowa jak na Polskę architektura, zabytkowa twierdza, a wokół kilka miejscowości uzdrowiskowych ze swoimi atrakcjami – Duszniki-Zdrój, Polanica.

Można też spróbować zdobyć Śnieżnik i mieć własną małą wyprawę w góry.

Ja ceniłem tę okolicę (choć nie byłem tam już od piętnastu lat) głównie za walory narciarskie. W tamtym czasie Babia Góra była – w moim odczuciu – najlepszym stokiem narciarskim w Polsce: piękna, z ciekawymi trasami i bez natłoku turystów. Osobną gratką był Zieleniec, gdzie panuje specyficzny mikroklimat i śnieg zazwyczaj utrzymywał się nawet do maja. Zimą, gdy tam przyjeżdżałem, zawsze było biało, choć same stoki były co najwyżej przeciętne.

Bez nart też jest ciekawie - Szczeliniec, Błędne Skały, Jaskinia Niedzwiedzia.

Generalnie polecam Kotlinę Kłodzką – to są góry, choć nie takie jak w Zakopanem. Ale ma to swoje wady i zalety.

post wyedytowany przez mohenjodaro 2025-11-09 11:34:07
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl