Ryzen 5800x3d ponownie dostępny
Nowa edycja była dziś wieczorem w x-kom za 1600 zl, obecnie niedostepna.
"Termopad Carbice Ice Pad dołączany do procesora AMD Ryzen 7 5800X3D to nowoczesna alternatywa dla tradycyjnej pasty termoprzewodzącej. Wykorzystuje zaawansowaną technologię pionowo ułożonych nanorurek węglowych, które skutecznie odprowadzają ciepło z procesora do układu chłodzenia. W przeciwieństwie do klasycznych past nie wysycha, nie wymaga okresowej wymiany i zachowuje stabilne właściwości przez cały okres użytkowania komputera. Dzięki konstrukcji typu peel-and-stick montaż jest szybki, czysty i pozbawiony ryzyka zastosowania niewłaściwej ilości materiału termicznego"
Podoba mi się że coraz bardziej promowane są termopady, bo tutaj technologia poszła bardzo do przodu. Sam używam od kilku lat w stacjonarce, a także w różnych laptopach wymieniam i problem z głowy na lata. Co do past to zawsze je nienawidziłem, bo wiecznie wszystko było tym uwalone i trudne do wyczyszczenia do stanu fabrycznego. Termopad zdejmujesz i procesor oraz chłodzenie jak nowe, co prawda dobry termopad to koszt 50-100 złotych ale z drugiej strony robisz to tylko raz.
Choć społeczeństwo jeszcze nie jest zbytnio ufne, bo ilekroć komuś proponuję to nie no, daj lepiej pastę.
Ja o tej technice dowiedziałem się dziś :)
Szkoda że nie można nabyć luzem tej Carbice. W sklepach dostępne są Grizzly i Arctic. Może jeszcze coś się zmieni gdy będę potrzebował coś takiego za parę miesięcy.