Witam. Potrzebuję kogoś, kto pomoże mi rozwiać wątpliwości.
Wczoraj scrollowałem sobie po ofertach na allegro i natknąłem się na kartę graficzną w zaskakująco niskiej cenie. Jest to Sapphire RX 580 Nitro+ 4 GB. Cena wynosi 1100 zł. Produkt oznakowany jako powystawowy (sprzedawca twierdzi, że pochodzi z komputerów wystawowych). Niby wszystko ładnie, ale mam do tego kilka zastrzeżeń:
1. Przede wszystkim cena.
2. Osoba ma jedynie 11 ocen (10 dobrych, 1 zła). Wszystkie odnoszą się do tego produktu i wszyscy mówią, że karta działa jak powinna (poza tą jedną negatywną oczywiście).
3. Osoba ma na aukcji tylko tą kartę, co znacznie utrudnia weryfikację sprzedawcy.
Tu pytanie na dziś: Legit czy nie bardzo? Bo taka oferta wygląda... kusząco i dziwnie, szczególnie w dobie panującej podwyżki cen kart. Jeśli okazałaby się prawdziwa, na dzień dzisiejszy byłby to chyba deal życia.
Ja posiadam Gigabyte RX 580 8GB kupioną za 800 zł nówka z x-kom. Więc cena 1100zł za powystawowy nie wygląda jakoś szczególnie dobrze szczególnie w kontekście tym -> https://www.x-kom.pl/p/364468-karta-graficzna-amd-sapphire-radeon-rx-580-nitro-4-gb-gddr5.html
Działanie powystawowych kart to loteria, dlatego cena niższa jak na dzisiejsze czasy.
Najlepiej wypadało by przed zakupem sprawdzić/ mocna gra/temperatury/taktowania/fps, ale wiadomo... Allegro, wszystko jest możliwe. A dla mnie to żaden deal życia 4GB pamięci już jest niewystarczające.
4GB pamięci już jest niewystarczające.
To już chyba zależy od preferencji. Większość gier potrafi hulać na 4GB, a o nic więcej niż FullHD nie proszę.
Nie wiem czy taki deal, jak mi się w styczniu sfajczyło GPU to kupiłem na Allegro RX580 za 549zł, egzemplarz pokoparkowy w perfekcyjnym stanie, czyli za dokładnie połowę ceny tej powystawówki, która jakby nie patrzeć też jest używką.
Za 1100zł można wyhaczyć lepsze karty, np. GTX1070.
Za 1100 ciężka sprawa.... właśnie patrzę na OLX i allegro i za coś ogarniętego trzeba szykować minimum 1500pln.
No nie koniecznie biorąc pod uwagę ze ta karta była kiedyś warta z 800 pln a ceny są zawyżone przez Januszy biznesu, powystawowa, czyli sklep być może kart takich ma sto i chce szybko zarobić póki korona, 1100 pln to i tak dobra cena w czasie pandemii- 100 razy 200-300 pln na sztuce i tak się opłaca.
Stawiam na piszczące cewki które nie opisał a wtedy sam po chwili wyrzucisz kartę przez okno. Karta normalnie działa i na dodatek nie podlega gwarancji to "normalna" przypadłość wg producenta.
Akurat sprzedawca udziela gwarę na 3 miesiące. Była jedna osoba, która miała problem z wiatrakiem wentylatora, no ale jak ktoś napisał wyżej: taki zakup to chybił trafił, nie wiadomo co się trafi.
Tylko ta "wystawa" jej to była koparka. Nie ma się co się oszukiwać że było inaczej.
Czyli min 12 kart powystawowych - wszystkie takie same i oczywiście Radeony z serii które były zawzięcie wykorzystywane w koparkach
seems legit ;)
ps. w swoim czasie w 2018 można było wyrwać pokoparkowe z 2 latami gwarancji ;)