Risen 3 - "Zdolności po lewej stronie"

Forum Gry RPG
Odpowiedz
17.01.2023 11:23
Tester28
1
odpowiedz
Tester28
60
Imperator
Image

Risen 3 - "Zdolności po lewej stronie"

Witam.

Problem , iż nie widzę zdolności po lewej stronie na liście.
Czy ktoś miał podobny problem ?

18.01.2023 01:08
Tester28
2
1
odpowiedz
Tester28
60
Imperator
Image

Witam ponownie.

Problem mniej więcej został rozwiązany "Da się grać"
Po długich oczekiwaniach i próbach , jedna osoba ze Steamu podsunęła mi pomysł.

Problem w Risen 3 jest powiązany ze scalowaniem obrazu o wysokich rozdzielczościach.

Oryginalne ustawienia na moim laptopie z rozdzielczością 1920 x 1080 ( zalecane ).
Rozmiar tekstu , aplikacji i innych elementów - 125 % ( zalecane ).
Oraz plik w grze folder system / Risen 3 i oryginalne ustawienia Aplikacji - oryginał

Te opcje odpadają - błąd pojawia się jak na screenie wyżej , brak wyświetlania zdolności na grze ( scalowanie zdolności wtedy nie działa ).

Aby działało poprawnie muszą być takie ustawienia:

Do rozdzielczości na laptopie 1980 x 1080 - musimy zmienić z oryginalnych zalecanych na rozmiar tekstu 100 % oraz w pliku gry folder system / Risen 3 - wybrać opcję "Właściwości: Risen 3" - zgodność - zmień ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI - i odhaczyć - zastąp zachowanie skalowania przy wysokiej rozdzielczości DPI

Zapisujemy ustawienia - ponownie urachamiamy laptopa i wszystko działa.
Na screenie zaznaczyłem miejsce gdzie jest problem ze scalowaniem - dotyczy to tylko umiejętności zdolności.
Nie wiem czy na wszystkich laptopach , lecz niestety na moim tak to wygląda . Laptop gamingowy - a efekty wychodzą.

Zaznaczę iż na Risen 2 - nie musiałem nic przestawiać i wszystko grało.

Problem mniej więcej rozwiązany - chciałbym aby Risen odpalał mi na oryginalnych ustawieniach systemowych Windows 10 ( zalecanych ). Może jest jakiś sposób aby w systemie nie zmieniać , a w aplikacji coś zrobić ?

Temat w 80% rozwiązany.
Może się komuś to przyda - czekam na jakieś podpowiedzi informatyków lub inne rozwiązania .
Wiemy , że problem jest powiązany ze scalowaniem na laptopach :)

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl