Witam co dokładnie należy zrobić aby gra wyglądała jak należy mam mocny sprzęt i te tekstury są denerwujące mogłby ktoś wytłumaczyć po polsku co zrobić byłbym wdzięczny
Podpinam sie pod ten wątek
Swoją droga coś tam zasłyszałem że ta metoda która naprawia tekstury nie działa na Radkach serii 4xxx
Posiadam model XFX HD 4890 i czy prawda to że ja musze czekać na update?
Fix tymczasowy, nie na wszystkich konfiguracjach działa:
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2156408
mam rozumieć że na mojej GTX 570 ktora jest ostro podkręcona i przebija 580tke nie instalować najlepszego konfigu bo mam 1.3 gb na karcie a tam pisze 1.5GB+ ? smieszne troche..
Na moim Radku 6850 same lagi... Ofc zgrałem fixy (wrzuciłem do tego katalogu co jest podany) i ten dla 512-1gb i ten dla 1gb+ i dalej to samo. .. Freez za freezem. I to jest porażka - wydaję na grę 110 zł i nie działa.
A jest już sposób na doczytywanie tekstur? Mam kartę Nvidia GTS 250
bejton -> Dziwne. Na moim chodzi płynnie. Oczywiście mam problem z doczytywaniem tekstur, ale jestem jeszcze przed instalacją dedykowanych sterów.
<- piokos - A niech cię ch...omik strzeli!!!11 - Chciałby zobaczyć jak chomiki strzelają.
@PIL - a jak to zrobiłeś? Zgrałeś tylko configa tego co podał UVI i tyle? Ja walczę od rana i mnie już trafia ten chomik chyba
Uwaga - wyłączyłem Catalyst A.I (ustawiłem na performance) i zostawiłem zaznaczone Enable Surface Format Optimisation i dalej to samo. Jakiś dramat, człowiek nie może pograć...
.:Jj:. -> Dzięki! Moja ciekawość z [10] została prawie zaspokojona
bejton -> Najśmieszniejsze, ze NIC jeszcze nie robiłem. Tak jak napisałem, nawet nie przeinstalowałem sterowników. Może coś Ci zżera pamięć? Sprawdzałeś?
Ja już testowałem chyba wszystko... Normalne sterowniki, dedykowane do Rage, wersje z różnymi configami, włączonym/wyłączonym Catalyst A.I... Poddaję się. Jestem 110 zł do tyłu po prostu: (
uwaga - działa. Wyłączyłem CCC i MOM i zmieniłem plić jakiś konfiguracyjny *.xml, uruchomiłem MOM od nowa i nagle działa. Tylko teraz zielone cienie... Ale da się grać
Muszę mieć sporego farta, bo u mnie gra działa bez problemów.
Sterowniki to żadne bety czy inne pierdoły tylko 275.33 WHQL.
Moja karta to Gts 250 1GB Czy ta konfiguracja jest dla mnie? Może ktoś to ptrzetłumaczyć? Z góry dziękuje.
New config for 1GB+ vram
Extremely low pop in with this new version, but for 1GB+ video cards only. This is a mix of the low and high vram versions that will work for most video cards. The people that said 16384 didn't work will soon eat their words. Check this out in Wellsprings and run between the mechanic shop and the path between the mayors office and quickly turn around. At the previous 8194 setting there was still some pop in. Now with this setting there is none. Enjoy!
If you have 1GB of vram you may need to turn down antialiasing to 2-4x unless you have 2GB of RAM as it will fill up after your vram is filled to the max.
Podobno gra ma dobrą optymalizację kodu a tutaj ja mam pecha bo faktycznie z daleka wszystko ładnie sie prezentuję ale z bliska rozmazane tekstury,też tak macie?
Dość mocno zacina jak na te rzekome 60fps i zastanawiam się czy to wina sprzętu czy brak jakiegoś sterownika(przed uruchomieniem zainstalowałem poprzez Steam drivery do karty)
Sprzęt:
AMD Athlon X4 2.6
Płyta Gigabyte GA-M720-US3
4 giga pamięci RAM
XFX Radeon HD 4890 1GB DDR5
Proszę Was o pomoc czy to sprzęt nie wyrabia bo już troszkę ma czy to zupełnie inna kwestia?
Dam instrukcje dla posiadaczy radeonow jako, ze sam przez to przeszedlem:
1.Jezeli problemem jest slaba grafika w grze lub tekstury wczytuja sie tylko w obszarze, na ktory aktualnie patrzymy w grze - tymczasowym fixem na te problemy jest utworzenie pliku rageconfig.cfg w folderze RAGE/BASE i wklejenie do niego konfiga, ktorego bez problemu mozna wygooglowac. Po odrobinie wprawy mozna samemu pobawic sie w edycje tego pliku konfiguracyjnego.
2. Gra powinna dzialac plynnie na wiekszosci kart. Jezeli Widac klatkowanie (nie mylic z przypadkiem z punktu 3) to powinna temu zaradzic metoda z punktu 5.
3.Gra wydaje sie chodzic plynnie ale zwiesza sie co pare sekund - Winna jest opcja Catalyst AI. Nalezy wejsc do katalogu USER/APPDATA/LOCAL/ATI/ACE i edytowac plik Profiles.xml. W pliku tym znajduja sie 2 linijki poswiecone Catalyst AI. Znajdz je i zmien "Enable" na "Disable". Po zmianie i zapisaniu pliku w wlasciwosciach ustawiamy tylko do odczytu i restartujemy kompa.
4.Po odpaleniu gry pojawia sie czarny ekran po czym program przestaje odpowiadac - Wygoogluj plik atioglxx.dll i wrzuc do katalogu z gra.
5.W grze pojawiaja sie bledy w teksturach, czarne kwadraty - Dzieje sie tak na niektorych kartach graficznych. Pomoc moga sterowniki wypuszczone przez amd nazwane "11.9 rage performance". Oczywiscie poprawna zmiana sterownikow wyglada tak -> odinstalowanie>reboot>instalowanie>reboot. Jezeli nie pomoga. To odinstaluj je jeszcze raz i zainstaluj ponownie uzywajac opcji niestandardowej instalacji i zainstaluj wszystko poza sterownikiem ekranu (ta opcja wazaca 90mb). Sterownik zostanie ten zainstalowany przez windowsa a gra powinna smigac bez bledow.
6.W przypadku innych bledow zwiazanych z grafika czy predkoscia dzialania polecam przetestowanie catalystow 11.6 i starszych.
Ludzie mam karte graficzną GTS 250 1 GB jest jakaś rada na te doczytywanie tekstur czy nie?! Nie chce poprawiać jakości tekstur tylko żeby się nie doczytywały! Noż ku**a kupiłem grę i kuźwa granie takie to sranie a nie granie.
Eh tragedia. Zainstalowałem gierkę i miałem te czarne kwadraty, grać się nie dało. Potem zainstalowałem te nowe sterowniki AMD, kwadraty zniknęły, ale tekstury niektóre całkowicie nie chcą się wczytywać, dodatkowo jak klikam cokolwiek, esc, szybki zapis, to wywala mi grę. Ściągnąłem configi i na 512MB i na 1GB, na tym pierwszym nic się właściwie nie zmieniło, na drugim już mi nie wywalało gry, ale niektóre tekstury były fioletowe... Spróbuję zainstalować poprzednie sterowniki i wkleić configi, ale ta gra to tragedia jest. Co to jest ten CCC i MOM, spróbuję zrobić tak jak bejton.
zainstalowałem tego nowego patcha i niby się dużo poprawiło kombinowałem też z tymi plikami cfg ale nadal widać minimalne doczytywanie textur gdy obracam myszką poradził sobie ktos z was z tym do końca ?
up
ponawiam pytanie.
idzie sie pociac :(
posiadam laptopa HP 6150ew z Radeonem 6770m 2GB ramu
po uruchomieniu jest tylko czarny obraz i komunikat: "Program Rage przestal dzialac i zostanie zamkniety"
probowalem juz roznych configow i opcji zgodnosci i jak dotad nie udalo mi sie tego ruszyc :(
natomiast gdy przelaczam na zwykla karte graficzna intel hd (ten laptop ma dwie) to udaje mi sie zobaczyc 3 ekrany z logo i textem po czym gra sie wysypuje ale juz w pod postacia tabelki i bledami dot slabej grafiki - normalne.
jesli ktos zna rozwiazanie problemu u mnie - daj prosze znac!
poszlo na innych sterach!
ej ta gra z bliska jest mega rozmyta! u was tez tak jest?