Radeon HD4850 x2 - Zasilanie

Forum Komputery
Odpowiedz
04.08.2013 21:36
1
odpowiedz
elcfart
8
Legionista

Radeon HD4850 x2 - Zasilanie

Witam.
Ostatnio dostałem w swoje ręce (w celach testowych) egzemplarz karty graficznej sapphire radeon hd4850 x2 niewiadomego stanu technicznego. Ogólnie karta wizualnie nie wygląda na uszkodzoną ani nawet bardzo używaną jednak pojawiły się problemy z jej uruchomieniem. Zestaw, na którym miałem ją wytestować jest ogólnie młodziutki - core i5 4670k + asus z87-a + bequiet sp e9 600w.

Teoretycznie wiem, że zasilacz jest ciutke za słaby (wg. specyfikacji powinien mieć przynajmniej 650W) jednak posiada 4 wtyki zasilajace pci-e tak więc producent chyba przewidział uruchomienie nawet dwóch osobnych kart graficznych (wszystkie wtyczki 8pin).
Ogólnie po podłączeniu wszystkiego i uruchomieniu kompa wentylatory w grafice pracują na pełnych obrotach, zapala się jeden zielony led i przeskakuje na 2 inne czerwone. Dodatkowo przy złączu pci-e na płycie także zapala się czerwony led. Googlując udało mi sie wyczytać, że lampki na karcie sygnalizują najprawdopodobniej za słabe zasilanie (zgadzałoby się, że zasilacz jest ogólnie troszkę za słaby).
To co mnie głównie interesuje to czy karta jest sprawna i chciałbym to jakoś sprawdzić (wykluczając wymianę zasilacza na mocniejszy).

Moje zasadnicze pytanie brzmi czy jeśli dołożyłbym dodatkowy zasilacz tylko pod złącza pci-e czy to odciążyłoby zasilacz główny i mogłoby pozwolić na prawidłowe uruchomienie karty czy takie rozwiązanie nie ma sensu?

04.08.2013 22:21
2
odpowiedz
zanonimizowany343226
134
Senator

Karta po prostu uwalona co w tym dziwnego? Zobacz czy są jakieś zimne luty, jak tak to do piekarnika. Zasilacz w żadnym wypadku nie jest dla tej karty za słaby.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl