"Praca nie ma płci" - czyli nowe sposoby zatrudniania pracowników. - to jakiś żart?

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
21.12.2025 01:05
1
1
odpowiedz
sabaru
33
Senator

"Praca nie ma płci" - czyli nowe sposoby zatrudniania pracowników. - to jakiś żart?

Od kilku miesięcy jak czytam różne newsy i przewija mi się hasło - "Praca nie ma płci", myślałem że to jakiś pic na wodę ale jak się poszuka to wiele stron o tym pisze więc to chyba nie jest żartem ale faktycznie będzie trzeba dawać, np. ogłoszenia gdzie nie będzie można podać że się szuka na stanowisko kobiety czy mężczyzny ale będzie trzeba stosować inne określenia. Czy może ktoś to zweryfikować i napisać czy to faktycznie prawda?
Stwierdzenie "praca nie ma płci" oznacza, że
zawody powinny być dostępne dla wszystkich, niezależnie od płci, a od 24 grudnia 2025 roku polskie prawo (nowelizacja Kodeksu pracy) wymaga od pracodawców stosowania neutralnych płciowo nazw stanowisk, by unikać dyskryminacji i promować równość, co oznacza odejście od form męskich na rzecz form opisowych lub dwupłciowych (np. "specjalista / specjalistka", "osoba odpowiedzialna za..."). To krok w kierunku inkluzywności, wspierany przez przepisy i inicjatywy mające na celu transparentność rekrutacji.
Kluczowe aspekty neutralności płciowej w pracy:

Wymóg prawny: Od 24 grudnia 2025 r. pracodawcy muszą używać nazw stanowisk, które nie sugerują płci kandydata.
Cel: Ograniczenie dyskryminacji na etapie rekrutacji i stworzenie bardziej otwartego środowiska pracy.
Jak osiągnąć neutralność:
Stosowanie form "maskulatyw/feminin" (np. kierownik/kierowniczka).
Używanie form opisowych (np. osoba odpowiedzialna za marketing).
Stosowanie nazw funkcji zamiast ról (np. koordynacja projektów).
Unikanie wyłącznie form męskich (specjalista) lub żeńskich (sprzątaczka).
Kontekst prawny: Nowelizacja Kodeksu pracy wpisuje się w szersze trendy (np. dyrektywa unijna dotycząca transparentności wynagrodzeń), a także rozporządzenie w sprawie klasyfikacji zawodów, które podkreśla, że „zawód nie ma płci”.
Praktyka: Formalne dodanie "(m/k)" nie wystarczy; liczy się całościowa treść i inkluzywność języka.

Podsumowując, "praca nie ma płci" to hasło, które staje się rzeczywistością prawną w Polsce, zmuszając do zmiany języka rekrutacji w stronę większej neutralności i równości.

post wyedytowany przez sabaru 2025-12-21 01:06:21
21.12.2025 01:13
twostupiddogs
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
twostupiddogs
267
Legend

I tak i nie. Tzn. w skrócie, bo nie chce mi się pisać. Tak są takie zmiany. Nie, zmiany te nie oznaczają, że trzeba dosłownie takich form używać.

post wyedytowany przez twostupiddogs 2025-12-21 01:15:00
21.12.2025 01:19
2.1
sabaru
33
Senator

No właśnie tego nie mogę zaczaić. Czytałem nie jeden artykuł ale nie do końca kuma to. Czyli jeżeli, np. na budowę będę chciał zatrudnić "dwóch gości do murowania i przenoszenia cegieł" to nie będę mógł tak napisać tylko że "zatrudnię 2 osoby do przenoszenia cegieł"?

21.12.2025 01:23
Lateralus
2.2
Lateralus
154
Last Of The Wilds

Via Tenor

Dokładnie tak, tak nie będzie już wyglądać dyskryminacja :))

Jakie piękne czasy przed nami ;)

21.12.2025 01:25
twostupiddogs
2.3
twostupiddogs
267
Legend

"No właśnie tego nie mogę zaczaić. Czytałem nie jeden artykuł ale nie do końca kuma to. Czyli jeżeli, np. na budowę będę chciał zatrudnić "dwóch gości do murowania i przenoszenia cegieł" to nie będę mógł tak napisać tylko że "zatrudnię 2 osoby do przenoszenia cegieł"?

Będziesz mógł, bo osoba nie wskazuje płci.

A tak naprawdę, to się okaże za jakiś czas jaka się pojawi praktyka i orzecznictwo sądowe.

post wyedytowany przez twostupiddogs 2025-12-21 01:26:35
21.12.2025 01:53
2.4
sabaru
33
Senator

Hm, czyli wychodzi na to że ja nie będę mógł się teraz identyfikować jako mężczyzna ale będę musiał się indetyfikować jako osoba szukając roboty?

lubi, np. jak będę chciał zatrudnić jakąś panią do opieki nad dzieckiem to będzie to złe sformułowanie?

21.12.2025 02:01
twostupiddogs
2.5
twostupiddogs
267
Legend

"No właśnie tego nie mogę zaczaić. Czytałem nie jeden artykuł ale nie do końca kuma to. Czyli jeżeli, np. na budowę będę chciał zatrudnić "dwóch gości do murowania i przenoszenia cegieł" to nie będę mógł tak napisać tylko że "zatrudnię 2 osoby do przenoszenia cegieł"? "

Prościej. Stanowiska nie mogą jasno wskazywać płci, chyba że potrafisz to uzasadnić. Czyli np. modelka.

I oczywiście można tu sobie komplikować życie i mnożyć wątpliwości. O wszystkim ostatecznie zadecyduje sąd. Ryzyko jest po stronie pracodawcy.

Ogólnie jest to bullshit. Robienie z tego gównoburzy też jest niepoważne.

21.12.2025 10:52
elathir
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
elathir
118
Czymże jest nuda?

A więc po doczytaniu trochę:

1) W wypadku zawodów wymagających określonej płci z przyczyn praktycznych (poszukiwanie aktora do roli, osoby do dźwigania ciężarów niedopuszczalnych prawnie dla kobiet itd.) można używać nazw wskazujących na płeć. Z tym, ze musi to być obiektywne uzasadnienie a nie widzimisię pracodawcy. Przykładowo jak napiszesz, że zatrudnisz murarza, tak możesz to uzasadnić tym, ze praca obiektywnie wymaga przenoszenia 20 kilogramowych worków z zaprawą a kobiety zgodnie z prawem nie mogą nosić ciężarów powyżej 12kg w pracy stałej.

2) W wypadku pozostałych zawodów należy używać nazw nie sugerujących płci. Czyli zamiast poszukuje sprzątaczki lub pani do sprzątania należy napisać poszukuję osoby do sprzątania.

I to w zasadzie tyle.

No i powiedzmy sobie szczerze, dopóki nikt na takie ogłoszenie nie doniesie tak żadne służby tego przeglądać nie będą, jednak jeżeli jakiś kandydat poczuje się dyskryminowany to może donieść i wtedy grozić będzie mandat. Jednak wątpię by nastąpił ich wysyp, raczej polecą pouczenia a mandaty tylko w skrajnych przypadkach.

post wyedytowany przez elathir 2025-12-21 10:54:30
21.12.2025 12:59
twostupiddogs
3.1
twostupiddogs
267
Legend

Nie tu.

post wyedytowany przez twostupiddogs 2025-12-21 13:00:17
21.12.2025 10:59
4
1
odpowiedz
Asmodeus
52
Senator

Ile osob zatrudniles ostatnio sabaru ze tak bardzo cie to rusza?

post wyedytowany przez Asmodeus 2025-12-21 10:59:35
21.12.2025 11:55
twostupiddogs
5
odpowiedz
twostupiddogs
267
Legend

Jeżeli już z czegoś robić raban, ale nie ideolo tylko w kwestiach gospodarczych - obciążeń dla pracodawców to z dalszej części tej dyrektywy UE, która mamy realizować od czerwca. Mniejsi przedsiębiorcy naprawdę mogą mieć z tym problem, szczególnie że my w polskim piekiełku jak zwykle odwalamy totalną mananę i nie mamy jeszcze żadnych przepisów.

21.12.2025 12:09
lewel
6
odpowiedz
lewel
19
Centurion

.

post wyedytowany przez lewel 2025-12-21 12:14:25
21.12.2025 12:45
7
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
33
Senator

Asmodeus -
a co ma mnie nie ruszać. Po za tym chciałem się dowiedzieć czy ja to dobrze rozumiem. I chciałem wiedzieć czy, np. ja taką osobę muszę zatrudnić. Ale z tego co piszą to niekonieczne.

21.12.2025 13:20
7.1
@smartboygod
24
Pretorianin

Chętnie się zatrudnię w damskiej saunie.

21.12.2025 12:52
-=Esiu=-
😐
8
2
odpowiedz
1 odpowiedź
-=Esiu=-
220
Everybody lies

Pierwsze słyszę o czymś takim... Praca nie miała płci już prawie 20 lat temu jak sam jej szukałem w necie lub w urzędzie pracy. Wisiało wtedy pełno ogłoszeń typu:

"Poszukujemy OSOBY na stanowisko do biura/magazynu/itd itd"
"Poszukujemy OSOBY do wykonywania prac takich i takich w firmie takiej i takiej"
"Poszukujemy OSOBY z wykształceniem takim i takim"
"Poszukujemy OSOBY z doświadczeniem w tym i w tym"

A teraz jakiś wymóg? Przecież to była czysta oczywistość...

Chyba że słowo OSOBA zbytnio nakierowuje na "człowieka" i helikoptery bojowe, pokemony i inne stwory mogą czuć się urażone...

post wyedytowany przez -=Esiu=- 2025-12-21 12:54:00
21.12.2025 13:00
twostupiddogs
8.1
twostupiddogs
267
Legend

-=Esiu=-

Chodzi o całkowicie inną sytuację, czyli np. specjalista ds. kierownik czegoś tam etc.

Teraz albo musisz dorzucić feminityw albo np. zrobić wygibasa specjalista (M/K) - szczególnie tam gdzie wersja żeńska brzmi karykaturalnie albo zastosować wersję dla progresywnych (M/K/X) i tyle. Przy czym oczywiście ustawodawca nic nie mówi na ten temat jak dlatego tak jak pisałem wyżej wszystko ukształtuje praktyka i sądy.

21.12.2025 13:12
PanSmok
10
4
odpowiedz
11 odpowiedzi
PanSmok
268
Legend

To ja może odpowiem historią mojego kolegi z pracy. Żeby nie było - pracuję w UK. Kolega zanim przeniósł się do nas pracował w zupełnie innej branży: była to firma która sprzątała kuchnie przemysłowe ( np w dużych restauracjach raz na jakiś czas trzeba zrobić taki dogłębny serwis ). Praca w której trzeba nałazić się na drabinach ( np wyczyścić komin okapu kuchennego ze złogów tłuszczu, powymieniać filtry na dachach, wcisnąć się między przemysłową frytkownicę a ścianę i takie tam podobne ), praca na duże tempo bo na wyczyszczenie lokalu mieli np. dwie nocki - w dzień restauracja cały czas pracuje. Pracownik idealny do tego typu pracy powinien mieć budowę szczura. No i zatrudnili nową panią. Pani w okolicach późnej 50'tki i mniej więcej 160kg masy własnej. Po tym jak weszła na 3 stopniową drabinkę, straciła równowagę i lecąc złapała się półki na której stały garnki i miski ( ta oczywiście nie wytrzymała i razem z zawartością poleciała razem za nią ), po tym jak wróciła już ze zwolnienia lekarskiego to nadal jeździła z chłopakami na roboty - ale w zasadzie jej rola kończyła się na robieniu kawy i przecieraniu dostępnych powierzchni płaskich. Czyli 95% czasu po prostu siedziała i czekała.
I co? I nic. Robotę trzeba zrobić - jej zwolnić nie można ( bo nie ma podstawy, a za zwolnienie bezpodstawne idzie się do sądu pracy). Mimo że była przemiłą osobą - do tej pracy nie nadawała się kompletnie. Po paru miesiącach od jej przyjęcia kolega się zwolnił - ona tam nadal była zatrudniona.

post wyedytowany przez PanSmok 2025-12-21 13:13:47
21.12.2025 13:25
10.1
1
@smartboygod
24
Pretorianin

Dokładnie udawanie, że coś robi, sam bym się zwolnił.

21.12.2025 13:32
twostupiddogs
10.2
1
twostupiddogs
267
Legend

Jaki jest związek pomiędzy tym co napisałeś,a zmianami o których pisze autor wątku?

21.12.2025 14:33
Kwisatz_Haderach
10.3
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

Potwierdzam. Byłem tą półką.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-12-21 14:34:23
21.12.2025 15:51
PanSmok
10.4
1
PanSmok
268
Legend

twostupiddogs - bezpośredni. Próbujemy w Polsce wejść na ścieżkę którą np. UK podąża od lat. Na tą chwilę kombinują nad nie określaniem płci w ogłoszeniu o pracę, następny krok to np nie podawanie wieku. Aktualnie w UK wysyłając CV NIE MOGĘ podać podać mojego wieku ani płci - bo moje podanie będzie odrzucone z automatu. Przyznaję - ma to czasem sens - ale czasami doprowadza do absurdów. Jak w moim przykładzie. Poprawność polityczna bierze górę nad zdrowym rozsądkiem.

post wyedytowany przez PanSmok 2025-12-21 15:52:29
21.12.2025 16:10
twostupiddogs
10.5
twostupiddogs
267
Legend

Dalej nie wiem jakie to ma przełożenie na wybór kandydata, bo o tym jak rozumiem jest Twój post.

21.12.2025 16:30
10.6
sabaru
33
Senator

PanSmok - czemu podawanie wieku jest złe?

21.12.2025 17:18
PanSmok
10.7
PanSmok
268
Legend

sabaru - nie wiem czemu jest "złe", ale takie są przepisy. Prawdopodobnie chodzi o to żeby nie odwalać kandydata tylko dlatego że jest "za stary". Patrząc pod tym kątem ułatwia to znajdowanie pracy ludziom np. 50+
twostupiddogs - jeżeli nadal nie widzisz zależności/przełożenia w podawaniu/nie podawaniu podstawowych danych określających twoją osobę na wybór odpowiedniego kandydata do danej pracy to... i tu chciałem Cie obrazić - taki miałem zamiar - ale zrezygnowałem z tego. Jest mi żal że tego nie widzisz - ale nie potrafię pokazać tego prościej. Dla mnie jest to oczywiste.

post wyedytowany przez PanSmok 2025-12-21 17:19:12
21.12.2025 17:37
twostupiddogs
10.8
twostupiddogs
267
Legend

PanSmok

Jeszcze raz, w jaki sposób niepodawanie płci lub wieku doprowadziło do wyboru Pani, która nie posiada kompetencji do wykonywania pracy?

21.12.2025 17:42
Bezi2598
10.9
Bezi2598
162
Legend

Tutaj nie ma żadnego związku. No chyba, że twoim zdaniem każda kobieta waży conajmniej 160 kilo, a smukłą sylwetkę może mieć tylko facet.

21.12.2025 17:50
PanSmok
10.10
PanSmok
268
Legend

twostupiddogs - nie będę udawał, szczegółów nie znam, ale z założenia - kobieta w tym wieku nie nadaje się do tego żeby - wybacz język - zapierd*lać na tempo w ciasnych przestrzeniach/ na wysokości - dodatkowo pod presją czasu. Takie są realia tej pracy. Może była jedynym kandydatem ( bo brytole nie garną się do pracy fizycznej ). Nie wiem. Ale formalne zasady składania CV przesiały ją przez sito - i ku niepomiernemu zdziwieniu wszystkich zainteresowanych - dostała tą pracę.

Bezi2598 - nie, ale ponadprzeciętna sprawność fizyczna jest na tym stanowisku niejako krytyczna. Bez tego nie dasz rady. Umiejętność wciskania się w zamknięte przestrzenie jest tylko dodatkowy atutem.

edit
Przepraszam mój błąd- chodzi mi raczej o to że ŚREDNIA sprawność fizyczna jest tu wymagana. Sprawność takowa sporo ( nie napiszę grubo ) PONIŻEJ średniej - najzwyczajniej Cie z takiej pracy dyskwalifikuje.

post wyedytowany przez PanSmok 2025-12-21 18:00:51
21.12.2025 18:05
twostupiddogs
10.11
twostupiddogs
267
Legend

PanSmok

Tylko, że w takiej syt. geneza tej sytuacji nie tkwi w tym o czym piszesz tylko np. słabej ofercie pracodawcy czy też nieumiejętności przyciągnięcia odp. kandydatów, być może spieprzonego procesu rekrutacji, być może przysłowiowego noża na gardle, gdy wybiera się kandydata nieposiadającego kwal. bo trzeba tu i teraz, a widoki na zatr. innych są znikome, a nuż może się uda.

post wyedytowany przez twostupiddogs 2025-12-21 18:06:27
21.12.2025 13:54
11
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
katai-iwa
64
Legend

Za tę ustawę odpowiada m.in. poseł Zembaczyński ,więc co się dziwić, ze wygląda, jak wygląda.
Trzeba liczyć, ze nikt nie będzie ścigał, jak pracodawca napisze, że szuka np. kuriera, chociaż cholera jedna wie, ja kto u nas będzie.

21.12.2025 14:35
11.1
2
@smartboygod
24
Pretorianin

Szukam kurieriszcze aktywiszcze.

21.12.2025 18:51
papież Flo IV
11.2
papież Flo IV
105
Kardynał

Ta, policji, w której nie ma ludzi, będzie się chciało jechać na sygnale, bo nie szukasz osoby kurierskiej. Akurat pewnej grupie wyborców ten wytwór może przynieść więcej pożytku i szkody. Zobacz sobie ile jest ofert, w której nie szuka się osoby, tylko kobiety, i to w pracach, w których facet również ogarnąłby się bez problemu. Dla wielu młodych szukających jakiejkolwiek pracy jest to poważny problem.

21.12.2025 22:41
11.3
@smartboygod
24
Pretorianin
Image

Ten frajer na tej fotce???

22.12.2025 11:24
11.4
katai-iwa
64
Legend

To że policja może mieć w dupie tego typu skargi, to nie znaczy, ze nie będą zasypywani takimi marudzeniami.
Analogicznie są oferty, gdzie szuka się tylko faceta.
Zobaczymy w przyszłości, jak to będzie wyglądać.

21.12.2025 16:00
Slasher11
12
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
Slasher11
204
Legend

Idiotyczne i dokladajace niepotrzebnej pracy. Czyli chcąc murarza trzeba napisać że szuka się osoby murarskiej, mimo że szuka się tylko typa

21.12.2025 17:23
PanSmok
12.1
1
PanSmok
268
Legend

Tak - i tu zaczynają się idiotyzmy: napiszesz że szukasz osoby która potrafi ułożyć 8 cegieł na minutę - i poskarży się na ciebie Igorek który ma co prawda papiery murarza - bo skończył zawodówkę w 7 lat - ale ma zdiagnozowaną dyskalkulię - i ty go dyskryminujesz. I tu nie żartuję. Tak być może. Właśnie do takich paradoksów taki system prowadzi.

post wyedytowany przez PanSmok 2025-12-21 17:24:50
21.12.2025 17:49
Bezi2598
12.2
1
Bezi2598
162
Legend

Pisząc, że "szukasz murarza" z góry zakładzasz, że murarzem może być tylko facet. I w większości wypadków tak jest, ale z góry wykluczasz ten mały procent gdzie kobiety zajmują się tym zawodem.

Możesz napisać, że szukasz osoby do prac murarskich. Ale jeżeli bierzesz pod uwagę tylko mężczyzn no to to jest dyskryminacja.

21.12.2025 18:47
12.3
katai-iwa
64
Legend

Szczerze mówiąc, ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, ze kobieta murarz szukająca pracy oburzyłaby się na takie ogłoszenie, że ktoś szuka murarza.
A wściekłe feministki raczej tego typu zawodami się nie interesują.

21.12.2025 19:13
12.4
@smartboygod
24
Pretorianin

Mój lekarz od płuc, który studiował na najlepszych uniwersytetach w tym Oxford powiedział mi, że to ogłupianie i mieszanie w głowach.

21.12.2025 22:28
PanSmok
12.5
PanSmok
268
Legend

Bezi2598 - na szczęście w UK zawód nie ma płci. Szukasz experienced brick layer.

21.12.2025 18:32
mgr. Kuba
13
odpowiedz
3 odpowiedzi
mgr. Kuba
168
-

Tak wchodzą takie zmiany bodajże od 24.12.
Co to oznacza w praktyce? Właściwie nic. Właściwie większość portali ogłoszeniowych czy stron na fb poświęconym poszukiwaniu pracy lub pracowników stosuje tą zasadę już od bardzo dawna. Oczywiście na FB bywa różnie ale w regulaminach jest że nie można wskazywać płci ani np. napisać że poszukujesz wyłącznie osób ze statusem ucznia/studenta.
Tak naprawdę wywalone na to miał olx a teraz nie będzie mógł mieć. Nikomu się krzywda nie stanie jeśli napiszesz niewłaściwie ale ktoś już będzie mógł cię o to podp... a inspekcja pracy może wystawić pouczenie lub mandat.
Nie szukasz już kelnera/kelerki a osoby obsługującej sale jadalną restauracji.
Dla mnie jako osoby która zajmuję się branżą HR, nie ma żadnej różnicy bo i tak w 90% trzeba było już takie formy stosować, teraz to będzie po prostu faktycznie nakaz i kontrolowane. Oczywiście że nie ma to żadnego sensu i jest głupie ale jeśli siedzisz pod kamieniem to może cie to szokować z tym że absolutnie nie powinno.

post wyedytowany przez mgr. Kuba 2025-12-21 18:34:24
21.12.2025 18:50
13.1
sabaru
33
Senator

łapie o co chodzi jednakoż ciekawy jestem jak długo to się jeszcze utrzyma.

Swoją drogą jeżeli nie można napisać szukam kelnera/kelnerki to czy teraz robiąc zawód to też nie będzie można napisać na że jesteś kelnerem cz kelnerką? czy to już inna para kaloszy i osobny temat.

post wyedytowany przez sabaru 2025-12-21 18:50:48
21.12.2025 23:21
13.2
@smartboygod
24
Pretorianin

Lewackie, pojebane głupoty w celu odwrócenia uwagi od realnych problemów. Idiokracja 2026.

22.12.2025 11:26
13.3
katai-iwa
64
Legend

Ale fejs to prywatne korpo i ma swoje zasady i jak chcesz tam swoje reklamy wyświetlać, to musisz ich reguły zaakceptować.
Podobnie jak na OLX, nie mają takich wymogów, to sobie umieszczasz inne ogłoszenia.

Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl