Hej!
Mam takie pytanie - mam 2 takie same teksty, ale w 2 językach. I teraz chcę z nich zrobić 2 szpalty, tak, żeby teksty te były równolegle obok siebie. Można coś takie zrobić?
Podziel stronę na dwie kolumny.
Układ strony-> Kolumny
Tak jak napisał albz74, tylko jeśli tekst jest dość długi, to zrób tabelę - dwie kolumny i kilka wierszy, wklejaj akapitami. Tekst w dwóch kolumnach bez podziału na wiersze prawdopodobnie się rozjedzie, a pewnie chodzi o to, żeby tłumaczenie tekstu było na mniej więcej tej samej wysokości, co tekst po polsku.
http://office.microsoft.com/pl-pl/word-help/ukad-typu-gazetowego-informacje-HP005235694.aspx
Chodzi mi o coś takiego jak w tym linku w punkcie "Tworzenie układu tekstu przy użyciu kolumn równoległych lub umieszczonych obok siebie strona po stronie"
Raczej nie chcę tabeli. Robienie kolumn sprawdziłoby się, gdyby ten tekst nie miał 27 stron każdy:)
Dobra, zrobię tabelę.
Problem jest jednak inny teraz.
Jeden z tekstów jest ładnie wyjustowany.
Natomiast drugi wygląda tak,
jak ten post,
tzn. jedna linijka jest dłuższa, druga
krótsza. Jak to można wyrównać?
O, znalzleś juz pomoc do Officea!... to juz chyba wiesz, zę możesz uzyc zamiast tabeli połączonych pól tekstowych... choc IMHO przy wielu stronach trochę z tym roboty i tabela jest najszybsza... tekst? no, trzeba klyknąć w wyjustuj, nie?
edit... aaa... pewnei jakis copy-paste z PDFa.... to nie wiem, ale boje sie, ze musisz to pozmienaic recznie :D