Pytanie do Photoshopowców.

Forum Komputery
Odpowiedz
28.10.2012 17:21
1
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży
Image

Pytanie do Photoshopowców.

Mam problem z narzędziem Gradient Tool (używam CS6 od paru dni).

Chcę zrobić przezroczysty png w rozdzielczości fullhd który będzie miał na sobie przezroczyste białe i czarne gradienty, robię selekcję np. Pen Toolem, i jak przeciągam wewnątrz gradient to rozkłada się ładnie na całą selekcję ale tylko przy obrazach małej rozdzielczości. Jak jest duża, to gradient się za szybko urywa bądź zalewa całą selekcję jak go przeciągnę. Próbowałem majstrować przy gradiencie (100% #fff > 0% #fff), ale nic nie pomogło.

Nie wiem czy zrozumieliście o co mi chodzi, więc załączam screen, na pomarańczowej selekcji gradient wypełnił pięknie całość i widać fajne gradientowe przejście a na szarych (to cropy/zoomy 1:1) się dziwnie "rwie" >

28.10.2012 17:27
2
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży
Image

I jeszcze jeden przykład (wybaczcie wielkość, ale najlepiej widać) >

28.10.2012 17:27
3
odpowiedz
zanonimizowany154655
5
Konsul

Spróbuj na warstwie dać maskę i zwiekszyć dpi obrazka na jakąś wyższą wartość.

28.10.2012 17:31
4
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży

A co da maska? DPI zmieniałem, ale to samo.

Nie wiem czy nie używam złego narzędzia, bo samo wrzucenie gradientu przez przeciągnięcie w selekcji, która jest taka zaokrąglona jest dość uciążliwe.

28.10.2012 17:38
5
odpowiedz
Malaga
153
ma laga

zawsze tak będziesz miał - im wyższa rozdzielczość tym przechodzenie jednego koloru w drugi będzie bardziej "gwałtowne". Zawsze możesz potraktować krawędzie rozmyciem gausowskim ewentualnie zrobić zaznaczenie z maksymalnym wtapianiem

28.10.2012 17:50
6
odpowiedz
Malaga
153
ma laga

To zrób jak pisze Poquelin - utwórz eliptyczną maskę i w tej masce baw się gradientem

28.10.2012 17:54
7
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży

Ok, dzięki, to teraz pytanko - jak to zrobić z maską? Klikam prawym na warstwę, "Create Clipping Mask", robię selekcję i normalnie wylewam gradient? Wybaczcie, ale nie pracowałem nigdy na maskach.

28.10.2012 18:15
8
odpowiedz
Malaga
153
ma laga
Image

1. Tworzysz nową warstwę
2. Robisz zaznaczenie eliptyczne czy jakiekolwiek inne
3. W okienku warstw klikasz Add layer mask (patrz screen)
4. Teraz to jest ważne - ODZNACZ warstwę z maską (zaznaczając np warstwę tła) i dopiero teraz zaznacz ją i zacznij wypełniać gradientem. W tym momencie nie musisz mieć już zaznaczenia eliptycznego bo masz już maskę.

To tyle. Jeśli nie odznaczysz warstwy w pkt 4 jak napisałem to jakiekolwiek wypełnienia tej maski nie będą widoczne. Dlatego tak ważne jest by najpierw ją odznaczyć i ponownie zaznaczyć nim zaczniesz z nią pracować.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl