Przeróbka głośników - Creative Inspire T5900
Witam! Chciałbym zrobić coś z głośnikami mojego brata żeby grały trochę lepiej, głównie chodzi mi tutaj o subwoofer od zestawu T5900 :) I tutaj pytanie czy po zwiększeniu troszkę mocy sub'a zasilacz od tego zestawu to wytrzyma, czy też trzeba będzie coś z nim zrobić ? ( Karta dźwiękowa Creative SB Live 5.1 digital )
Powiem tak - Sam tego nie planuję bo mam kolegę który przerabia to wszystko, jedyne co wiem to to że chce wyciąć większy otwór w standardowej obudowie (możliwe że zrobi nową , ale nie jestem pewny) i wstawić do niej większy bęben , a dalej to już nie wiem co on tam będzie czarował, bo dla mnie te przeróbki to czarna magia ...
Skoro zajmuje się takimi przeróbkami to powinien też wiedzieć, czy standardowy zasilacz wystarczy.
Skąd mamy wiedzieć, jaki głośnik tam wstawi?
Czyli kolega ma zamiar wstawic inny driver do glosnika - nie wiadomo jaki, a jesli nie zmieni zasilania, to nowy driver bedzie napedzany tymi samymi 22 watami, czyli dla zasilacza nic sie nie zmieni. Moze grac to ciszej albo glosniej, lepiej albo gorzej (choc raczej ciezko o 'gorzej', bo pieciocalowy 'subwoofer' to kpina) - zalezy od tego co konkretnie zostanie tam wsadzone. I wcale niekoniecznie fizycznie wiekszy 'beben' z wiekszym otworem w tej samej obudowie bedzie gral glosniej/lepiej.
Aha ... czyli rozumiem że przydałaby się nowa obudowa ... ? Sorry , ale na prawdę w tych sprawach jestem ciemny .