Witam, wyszła mi ostatnio nietolerancja laktozy. W zwykłym pieczywie w piekarniach laktoza znajduje się praktycznie wszędzie a sprzedawcy nie wiedzą nawet co jaki ma skład tak więc szukałem przepisu w internecie. Znalazłem najprostszy ale na 3 chleby wyszły dwa zakalce a ten pierwszy wyszedł... średni... Jeśli zna ktoś łatwy i szybki przepis na chleb to bardzo bym prosił, żeby nie było, szukałem w internecie ale albo są to urozmaicone przepisy których nie chcę albo przepisy z laktozą...
Polecam kupować gotowe mąki chlebowe - tam są przepisy.
W czym pieczesz? Ja mam taki piekarniczek do chleba. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że z tymi chlebami to wychodzi różnie - niby ta sama mąka i składniki - ale raz wyjdzie ładnie wypieczony a raz taki oklapnięty.
Może jest to kwestia też odpowiedniej kolejności dozowania składników.
Po pierwsze, ważne jest jak duża jest to nietolerancja. Nie ukrywajmy, że w większości pieczywa laktozy jest znikoma ilość. Prawdopodobnie w pieczywie robionym na naturalnym zakwasie nie będzie potrzeby stosowania środka wiążącego, jakim jest laktoza - drożdże i mąka powinny już same dać sobie radę.
Po drugie, warto zaopatrzyć się w urządzenie do wypieku chleba - na allegro kosztuje poniżej 100zł za używane. Wsypujesz potrzebne składniki (mąka, woda, cukier, drożdże + różne wariacje nasion i zbóż) i włączasz urządzenie - samo miesza, ugniata i piecze. Chleb wychodzi rewelacyjny i ciężko o zakalec (mi zawsze wychodziło bez problemu). Przy zakupie trzeba zwracać uwagę na stan powłoki teflonowej, bo jak będzie pozdzierana, to chleb może ciężko wychodzić z formy. No i zdecydowanie lepiej kupować automaty z dwoma mieszadłami, bo jedno potrafi pozostawić bryłki mąki.
piekę w zwykłym piekarniku, spróbuję z tymi mąkami chlebowymi a jeśli nie wyjdzie to rzeczywiście będzie trzeba zaopatrzyć się w to urządzenie. Nietolerancja jest mocna, nie wiem jak to określić ale z tego co mówił dr najlepiej całkowicie wykluczyć produkty z laktozą.