Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Przeniesienie numeru do nowej sieci podczas obowiązywania umowy w starej sieci

09.07.2012 22:57
Regis
😊
1
Regis
133

Przeniesienie numeru do nowej sieci podczas obowiązywania umowy w starej sieci

Mam pytanie, może ktoś ma w tej kwestii doświadczenie, a do infolinii nie mam zaufania, bo mogą mi wszystko wcisnąć ;P

Mam telefon komórkowy w sieci A. Umowa do końca roku. Chcę go przenieść do sieci B. I chcę to zrobić teraz - tzn. zerwać umowę, zapłacić karę umowną (jakieś śmieszne 150 zł wychodzi, bo umowa była na 30 miesięcy, a z tego zostało ich już tylko 5). Zależy mi jednak na tym, żeby akcja odbyła się "płynnie", w związku z tym nie chcę wypowiadać umowy w sieci A, bo oni mnie pewnego bliżej nieokreślonego dnia "odetną" (i jeszcze mi gdzieś wetnie numer, albo coś), a zanim się przeniosę do B, to też pewnie parę dni minie. W związku z tym mam pytanie - czy jeśli przenoszę numer korzystając z "usługi" operatora B i tenże operator w moim imieniu kontaktuje się z operatorem A, to czy on w tym przypadku może w moim imieniu przekazać także wniosek o rozwiązanie umowy, czy jakoś inaczej się to odbywa / muszę sam załatwić rozwiązanie umowy i liczyć się z tym, że coś się "nie zejdzie" czasowo i będę dwa tygodnie bez telefonu? Lub jeśli ja coś źle rozumiem, to jak wygląda przeniesienie numeru w takiej sytuacji?

09.07.2012 23:01
Cainoor
2
odpowiedz
Cainoor
277
Mów mi wuju

bo oni mnie pewnego bliżej nieokreślonego dnia "odetną"
- Mają prawnie 30 dni od ostatniego cyklu bilingowego

zanim się przeniosę do B, to też pewnie parę dni minie
- W prawa może to być max 24h jesli chcesz

czy jeśli przenoszę numer korzystając z "usługi" operatora B i tenże operator w moim imieniu kontaktuje się z operatorem A, to czy on w tym przypadku może w moim imieniu przekazać także wniosek o rozwiązanie umowy
- Tak, wszystko będzie załatwione przez operatora B. Operator A naliczy Ci jedynie kare umowną.

09.07.2012 23:04
Fett
3
odpowiedz
Fett
246

Na wszelki wypadek sprawdź czy to na pewno jest te 150zł

I dodatkowo. Dogadaj się z przedstawicielem sieci B, żebyś podpisał maksymalnie jak najpóźniej bo może być tak że będziesz musiał zapłacić dwa rachunki naraz

09.07.2012 23:09
Regis
😊
4
odpowiedz
Regis
133

Cainoor --> Thx.

Fett --> Tak, tyle mi podaje panel www, mniej więcej tyle też wychodzi mi z moich wyliczeń (nie mam pod ręką umowy, więc liczę kwoty z pamięci - jutro będę sprawdzał ;) ), więc zabezpieczę się tylko screenem i wsio ;) Co do rady - dobrze wiedzieć :)

09.07.2012 23:46
5
odpowiedz
demon92
198
Senator

Jesteś pewien, że to 150zł?? Bo ja słyszałem, że to wartość abonamentu to ilość miesięcy do końca umowy(w twoim przypadku x5), no chyba, że twój abonament to 30zł.

09.07.2012 23:52
Ace_2005
6
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Z tą karą umowną może być różnie. Znam przypadek, gdzie osoba, która chciała wypowiedzieć zawartą umowę przed czasem na jaki została zawarta musiała zapłacić jakieś ładne 800 zł z groszami. Nawet, gdy do końca umowy został tylko dzień kara była taka sama. Krótko mówiąc, niezależnie o tego, ile czasu by nie zostało do końca umowy, kwota kary nie zmienia się. Umowę można zerwać w dowolnym momencie i zawsze zapłacić tą samą kwotę kary + zapłacić abonament za miesiąc, w którym zrywa się umowę.

09.07.2012 23:57
Cainoor
7
odpowiedz
Cainoor
277
Mów mi wuju

Ace_2005
To co piszesz jest niezgodne z prawem telekomunikacyjnym. Przynajmniej od kilku lat.

10.07.2012 00:01
Ace_2005
8
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Opisałem przypadek z życia wzięty. Więcej szczegółów nie znam, ale tak ponoć było. Osoba ta ostatecznie nie zerwała umowy. Może została wprowadzona w błąd, żeby nie zerwać umowy? Nie wiem, mogę się na dniach dowiedzieć, w jakiej to sieci i jak to do końca było. Ja ani umowy, ani tego zdarzenia na własne oczy nie widziałem. Znam to z relacji samej zainteresowanej.

10.07.2012 00:08
Cainoor
9
odpowiedz
Cainoor
277
Mów mi wuju

Możesz sprawdzić i dać koledze znać, że chyba ktoś go próbował oszukać.

10.07.2012 00:13
kjx
10
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

7 lat temu, przez fatalną pomyłkę, rozwiązałem zbyt wcześnie umową z TPSA. Do końca umowy brakowało 11 dni. Przywalili mi 1800pln kary. Od tamtej pory, pierniczę, żadnych umów przed końcem nie zrywam. Nawet jak mam 100% pewności, że kary nie będzie lub że będzie minimalna.

10.07.2012 00:15
11
odpowiedz
koobon
82
Legend

Próbują naciągać (szczególnie firmy telekomunikacyjne i kablówki) nawet po wygaśnięciu umowy. To niestety wciąż dosyć częste.
Tak czy owak, lepiej przestudiować umowę i odpowiednie przepisy, by potem nie dać sobie wcisnąć jakiejś ciemnoty.

10.07.2012 00:28
Ace_2005
12
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Cainoor -> To nie kolega, a koleżanka. Nie wiem, jak to jest teraz, ale jak sięgnę pamięcią jakieś 7-8 lat wstecz to przypominam sobie, że mając komórkę w Erze kara w przypadku zerwania umowy przed terminem jej wygaśnięcia wynosiła coś powyżej 1000 zł. Taki zapis miałem w umowie. Nie było tam chyba nic napisane o tym, że nalicza się ją w zależności od tego, jak długi okres został jeszcze do jej końca. Po prostu zrywasz umowę to płacisz dajmy na to te 1000 zł. I nikogo nie obchodziło, że zrywasz umowę na dzień przed końcem jej wygaśnięcia.

10.07.2012 00:31
Cainoor
13
odpowiedz
Cainoor
277
Mów mi wuju

Ace_2005
7 lat temu faktycznie tak moglo byc. Ale bodajze od 2009 zmienilo sie prawo w tym zakresie i kara umowna "maleje" wraz z czasem uzywania uslugi.

10.07.2012 00:34
Ace_2005
14
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Nie chcę się kłócić, bo nie wiem, jak to dziś wygląda. W każdym bądź razie może dorwę koleżankę do weekendu i zapytam, bo jej sytuacja miała miejsce jakieś kilka tygodni temu. Jeśli nie zapomnę to napiszę tutaj, czego się dowiedziałem.

10.07.2012 08:11
Regis
😊
15
odpowiedz
Regis
133

Ace --> Ten przypadek na pewno jest sprzed paru lat, obecnie - jak już zostało napisane - kara musi zależeć od czasu do końca umowy. Ja mam w umowie "rabat" 883 zł, więc po podzieleniu tego przez liczbę miesięcy trwania umowy i przemnożenie razy czas pozostały do końca tejże umowy, wychodzi właśnie coś koło tego co podałem. Więc jest OK :)

demon92 --> Kara jest zależna od wysokości udzielonego rabatu/obniżki, a nie od wysokości abonamentu

Za to mam jeszcze inny problem - zapomniałem zupełnie, że obecnie telefon jest na firmę mojego ojca, a teraz chcę go przenieść na swoją firmę. Czyli jeszcze jakaś cesja po drodze wejdzie :P Muszę podejść do salonu Play i pogadać. Albo najpierw zrobić cesję w Orange, a potem normalne przeniesienie ;)

Forum: Przeniesienie numeru do nowej sieci podczas obowiązywania umowy w starej sieci