Stary Lenovo B570e -> https://support.lenovo.com/ch/pl/solutions/pd022681
Czy każdy dysk SSD 2.5" na SATA3 będzie do niego pasował?
Nigdy dysku w laptopie nie zmieniałem.
Tak, spokojnie będzie pasować. Tak się ciekawie składa że niecały miesiąc temu do 10-letniego Lenovo - którego odziedziczyłem po rodzicach, kiedy w końcu dali się namówić na kupno nowego - przeszczepiłem Samsunga 870 Evo. Tak jak na starym HDD komputer był praktycznie nieużywalny, włączał się kilka minut, zamulał że odechciewało się go w ogóle dotykać, tak z nowym dyskiem działa naprawdę znośnie. Wiadomo że z racji pozostałych podzespołów nie jest to demon prędkości, ale jako biurowiec ciągle może posłużyć.
Z tego samego powodu zmieniam dysk :) W przyszłości jeszcze 4GB ram zmienię na 8 i powinien jeszcze kilka lat posłużyć.
Oczywiście że będzie pasował, a jak chcesz dać mu mocnego kopa to przede wszystkim SSD + dwie identyczne kości ram w maksymalnej ilości jaką można tam wsadzić. Mimo że mój ulubiony Latitude E4300 chodził całkiem przyzwoicie na HDD z Win 10 i ramem 4GB, ale dopiero po zmianie na SSD plus 2x 4GB w dual channel dały mu takiego kopa że sam się nie mogę nadziwić ile z tego komputera mocy dało się wykrzesać. Na dual channel przede wszystkim zyskała grafika zintegrowana, która znacząco przyśpieszyła.
Zresztą ostatnio mam szczęście ciągle reanimować starsze wolniejsze laptopy, gdzie ludzie chcą mieć W10. I właśnie takie operacje dają im drugie długie życie.