Procesor i5 760 się przegrzewa - wentylator do wymiany?

Forum Komputery
Odpowiedz
04.06.2011 14:23
xanat0s
1
odpowiedz
xanat0s
251
Wind of Change

Procesor i5 760 się przegrzewa - wentylator do wymiany?

Od kiedy zaczęły się upały, podczas gry przegrzewa mi się procesor. Temperatura dochodzi do 80 stopni, a brzęczyk zaczyna piszczeć ciągłym piskiem. Sprawdziłem - przy obciążeniu wiatrak kręci się szybciej (ok. 2700 RPM), więc kontrola temperatury działa. Jest też dobrze zamontowany, a pasta była dobrze założona.

Konfiguracja całości:

i5 760 z firmowym wiatraczkiem od Intela
Gigabyte GTX 460
Gigabyte P55-US3L
4 GB RAM

Co można z tym zrobić? Wymienić wentylator? Na innym forum polecono mi Zalman Performa, ale ponieważ wypowiedziała się tam tylko jedna osoba, to chciałbym poznać też zdanie innych. Czy w tej sytuacji winny jest właśnie wiatraczek, który z jakiegoś powodu niedomaga, i należy go wymienić? Jeżeli tak, to na jaki - właśnie tego Zalmana? Problem jest poważny (nie chcę spalonego procesora), więc mogę wydać jakieś 100-150 zł. Czy w tej cenie znajdę coś odpowiedniego? Co polecacie?

04.06.2011 14:27
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Jaka jest temperatura bez obciazenia, normalnie w windowsie? Zacznij od wyczyszczenia kompa z kurzu, i sprawdz czy radiator jest dobrze zalozony, najlepiej zdejmij, wyczysc, i zaloz uzywajac nowej pasty oczywiscie. Niepodkrecany I5 raczej nie powinien sie przegrzewac nawet na boxowym wiatraku..

04.06.2011 14:30
xanat0s
3
odpowiedz
xanat0s
251
Wind of Change

W Windowsie waha się od 40-50 stopni.

Nie wspomniałem - komputer dokładnie wyczyściłem, problem pozostał.

Założony jest dobrze, sprawdzałem. Zdjąć będę mógł dopiero jutro, bo nie mam pasty.

04.06.2011 14:35
4
odpowiedz
jojo121212121212
10
Generał

To normalne. Kumplowi składałem na i5-750 i to samo, temp podczas enkodowania br dochodziła do 90 i automatyczny shutdown, było to w budzie itx więc solidna wentylacja 120mm wentylatorami odpadała.

Na 4rdzeniowe grzałki te fabryczne bzyczki się nie nadają, kiedyś jeszcze intel nie żałował aluminium i radiatory były z 3 razy wyższe niż to co teraz jest...

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl